Skocz do zawartości

Małe podsumowanie zezonu 2011/2012

next3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Kolegów. Takie małe podsumowanie znalezisk z 2 sezonów. Gmerki i pieczątki zawsze mnie cieszą nie mniej niż ciekawe sreberka, których u mnie jak na lekarstwo :-)....

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Wszyscy Święci z jednego pola....specyficznego...przy okazji będę wdzięczy za radę jak podejść do konserwacji...

Napisano
Panie Tyfus, wątek nazwałem Podsumowanie sezonu. Jeżeli prośba o podpowiedź o konserwację w jakikolwiek sposób zaburza działanie tego działu, proszę o jego przesunięcie do działu konserwacja.
Napisano
Święte i przetrząśnięte przez mojego starszego kolegę, ale od czasu do czasu jeszcze coś ciekawego podniosę...:-)
Napisano
XIX w. mapy pokazują, że było tam szczere pole, ale myślę że musiała tam stać jakaś kaplica, miejsce lokalnego kultu, bo na zwyczajnym polu tyle krzyżyków raczej nie wychodzi....
Napisano
Szwecja, myslę że do gleby wrzucano raczej drobne monety niż medaliki, o ile taki zwyczaj w ogóle istniał...Wczaraj w nocy wygrzabałem w necie mapy tego terenu z pocz. XIX, są dość niedokładne, ale wyglądaja obiecujaco. Pole ma ok.10h, a fanty wychodza właściwie miejscowo, co sugeruje albo kapliczkę/kapliczki albo dośc popularną w XVIIIw drogę.
Napisano
Mała dygresja na temat tego skąd mogą się brać na polach uprawnych monety, medaliki, guziki, krzyżyki… Część z nich mogła tam trafić w czasie prac polowych (żniwa, wykopki, etc.), część w czasie działań wojennych itd. Gros jednak „polnych” artefaktów pochodzi tak naprawdę z wiejskich obejść – wywożona z obornikiem z obór. Jak mogły trafiać do obornika? Ze słomą ze stodół, w których nocowali żołnierze, podróżni, pielgrzymi, a i miejscowi nie unikali rozkoszy bliskiego obcowania na sianie. To tyle. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie