next3 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Witam Kolegów. Takie małe podsumowanie znalezisk z 2 sezonów. Gmerki i pieczątki zawsze mnie cieszą nie mniej niż ciekawe sreberka, których u mnie jak na lekarstwo :-)....
next3 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Wszyscy Święci z jednego pola....specyficznego...przy okazji będę wdzięczy za radę jak podejść do konserwacji...
tyfus Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 od konserwacji to jest odpowiedni dział i nie są to Nasze Odkrycia.
next3 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Panie Tyfus, wątek nazwałem Podsumowanie sezonu. Jeżeli prośba o podpowiedź o konserwację w jakikolwiek sposób zaburza działanie tego działu, proszę o jego przesunięcie do działu konserwacja.
next3 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Święte i przetrząśnięte przez mojego starszego kolegę, ale od czasu do czasu jeszcze coś ciekawego podniosę...:-)
kondrat6 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 ...a gdzie jeszcze panie next (:tylko tyle przez cały rok czy jeszcze post w toku (:
next3 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Wieczorem dodam parę zbliżeń ciekawszych medalików :-)
next3 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 XV Marii Teresy przerobiony chyba na medalik, a może na inną ozdobę ???....
eksplorator1995 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 next3 szukałes coś na starych mapach co w tym miejscu było, bo to jest interesujące, że tak duża ilość świętośći" tam wychodzi. Pozdrawiam!
next3 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 XIX w. mapy pokazują, że było tam szczere pole, ale myślę że musiała tam stać jakaś kaplica, miejsce lokalnego kultu, bo na zwyczajnym polu tyle krzyżyków raczej nie wychodzi....
Szwecja Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 może właściciele pola wkładali do gleby te medaliki dla urodzaju czy coś w podobnie...
next3 Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 Szwecja, myslę że do gleby wrzucano raczej drobne monety niż medaliki, o ile taki zwyczaj w ogóle istniał...Wczaraj w nocy wygrzabałem w necie mapy tego terenu z pocz. XIX, są dość niedokładne, ale wyglądaja obiecujaco. Pole ma ok.10h, a fanty wychodza właściwie miejscowo, co sugeruje albo kapliczkę/kapliczki albo dośc popularną w XVIIIw drogę.
Tomasz70 Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Mała dygresja na temat tego skąd mogą się brać na polach uprawnych monety, medaliki, guziki, krzyżyki… Część z nich mogła tam trafić w czasie prac polowych (żniwa, wykopki, etc.), część w czasie działań wojennych itd. Gros jednak „polnych” artefaktów pochodzi tak naprawdę z wiejskich obejść – wywożona z obornikiem z obór. Jak mogły trafiać do obornika? Ze słomą ze stodół, w których nocowali żołnierze, podróżni, pielgrzymi, a i miejscowi nie unikali rozkoszy bliskiego obcowania na sianie. To tyle. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.