sigis3 Napisano 31 Październik 2012 Autor Napisano 31 Październik 2012 ...cena oczywiście wywoławcza. Ale rzecz piękna, Radom 1937, oryginalna kabura. Ciekawe za ile pójdzie w najbliższą sobotę w Wiedniuhttp://www.dorotheum.com/en/auction-detail/auction-9732-sporting-and-vintage-guns/lot-1404067-pistole-f-b-radom.html?no_cache=1&cHash=3858602f3b5fb442ad41758611e2b6f7Gdyby nie to nasze prawo"... oj wróciłby, wrócił.
rodan Napisano 1 Listopad 2012 Napisano 1 Listopad 2012 Ten pistolet może zawstydzić niejednego konstruktora.
dzieci3 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Rodan,a tak przyjrzałeś się oryginalnym pomysłom.Panowie Wilniewczyc i Skrzypiński to może?Podaj nowe fakty.
lew_1988 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Stan mocno średni. U nas nieraz idzie ładniejszą sztukę zakupić
sigis3 Napisano 4 Listopad 2012 Autor Napisano 4 Listopad 2012 Poszedł za 400 euro (z opłatami). Dużo czy mało? Nie wiem, kiedyś słyszałem że w USA VIS-y chodzą ok.1000USD. Czyli można, w sumie nie najdrożej, legalnie, gdyby tylko polskie prawo było rozsądniejsze dla kolekcjonerów.
Nadwojciech Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 U nas pewnym sklepie internetowym egzemplarz z częściową wtórną oksydą i Niemieckim magazynkiem jest wystawiony za jedyne 12300zł. Prawdziwa okazja. :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 20:00 08-11-2012
Ostoja Napisano 17 Sierpień 2013 Napisano 17 Sierpień 2013 Kupić nawet za 12000 zł to nie sztuka. Sztuka mieć go na legalu w PL :)
MarcinP Napisano 17 Sierpień 2013 Napisano 17 Sierpień 2013 Sztuka mieć na legalu? Rzekłbym, że upierdliwe rzemiosło, nie sztuka. Przerób badania lekarskie, wykaż się członkostwem (na upartego nawet a sztukę"), kup szafę, zdaj egzamin - mówisz i masz :)
Ostoja Napisano 17 Sierpień 2013 Napisano 17 Sierpień 2013 To fakt, jak ktoś ma odpowiednie znajomości to wg twojego przepisu ma szanse na legala;)
MarcinP Napisano 22 Sierpień 2013 Napisano 22 Sierpień 2013 Nieprawda. Żadnych znajomości, teraz nie ma uznaniowości, jest ustawa i sztywno w niej określone warunki. Jeżeli je spełnisz, to policja NIE MOŻE odmówić pozwolenia. Piszę o kolekcjonerskiej, bo do ochrony osobistej to tak jak piszesz: albo po znajomości, albo jak już nie żyjesz, bo cię po raz 10 napadli. Ale ja nie mam kompleksów i wymagania by nosić przy sobie nabitą giwerę, mi wystarczy kilka sztuk w szafie, plus parę kilo amunicji (od dwóch miesięcy w pozwoleniu na kolekcjonerską jest już możliwośc dokupowania amunicji - patrz nowe rozporządzenie o wzorach dokumentów)W tej chwili mam złożony wniosek o 10 szt kolekcjonerskiej (to tak na początek), sprawa idzie w dobrym kierunku.
MarcinP Napisano 22 Sierpień 2013 Napisano 22 Sierpień 2013 A, i jeszcze o kosztach. Zabawa niestety do najtańszych nie należy (ale i przesadnie droga nie jest). W skrócie:Szafa wymagana ustawą, najtańsza z Allegro: 300 złZamek z atestem do szafy: minimum 200 złBadania lekarskie, komplet: 400 złOpłata za decyzję: 245 złEgzamin na kolekcjonerską: 1000 złKażda promesa na zakup broni: 17 zł (no chyba, że kupujesz całość za jednym razem, u jednego sprzedawcy)Składka członkowska (jeżeli masz życzenie do stowarzyszenia, które przyjmie za składkę"): bo ja wiem? Ze 200 ? Moje akurat nic ode mnie nie chce, my się po prostu razem bawimy na strzelnicyCzarny scenariusz: poprawka do egzaminu: 500 złTak więc na samo dzień dobry" trzeba mieć odłożone 2000-2500 zł.Jakich kłód pod nogi ze strony WPA można się spodziewać? Wykazania aktywności w zakresie kolekcjonowania" - owszem, możesz odmówić, zasłaniając się pozaustawowym charakterem żądania, ale wtedy i WPA Ci pozwolenia odmówi, i szykuj się na roczny proces przed NSA. Mnie też zapytano, ale ja grzecznie się wykazałem" kolekcjonowanie broni PCU, ponad 5 letnią współpracą z jednym z Muzeów (w tym po częsci autorskie ekspozycje), i aktywnym działaniem w moim StowarzyszeniuWczoraj był u mnie dzielnicowy, robiąc obowiązkowy wywiad środowiskowy, za parę tygodni egzamin, i...I JUŻ :)TeTetka: max 300 zł, amunicja po 50 groszyAKMS: 2100 zł, używany okazyjnie max 1200 zł, amunicja po 65 groszyMosin: 1200 zł amunicja od 60 gr do 1 złotegoP-64 (hehe!) od 100 zł do 500 złTo oczywiście dolna półka, można sobie Radom-Sporta (cywilna wersja Beryla) zafundować prosto z fabryki, jedyne 4000 zł, a potem inne w górę, ogranicza Cię tylko stan konta i fantazja. Nie ma też problemu, by z E-guna kupić rzeczonego VISa, wystarczy UZP (Uprzednia Zgoda Przewozowa), której WPA nie ma prawa odmówić, jeżeli masz wolne miejsce w pozwoleniu (np pozwolenie na 10 sztuk, a masz zarejestrowane 5 sztuk)
sigis3 Napisano 22 Sierpień 2013 Autor Napisano 22 Sierpień 2013 To jakby ktoś chciał zapełnić szafę, polecam taki sklepik... w Wiedniu, Rennweg. Pewnie tanio nie jest, z tego co pamiętam Mosin ok. 200E, inne droższe,
sigis3 Napisano 22 Sierpień 2013 Autor Napisano 22 Sierpień 2013 ale za to wybór spory, trochę złomu się przewraca :)
Ostoja Napisano 25 Sierpień 2013 Napisano 25 Sierpień 2013 A jaka jest róznica miedzy kolekcjonerską a niekolekcjonerską np. do ochrony osobistej? Z tej i z tej można strzelać ostrą amunicją przecie:) Kolekcjonerski Vis lepiej nawet chroni przed napadem niż np. P-93 ;)
MarcinP Napisano 25 Sierpień 2013 Napisano 25 Sierpień 2013 Ostoja, różnica polega na (aż lub tylko):1. prawie do noszenia(załadowana) - tylko broń do ochrony osobistej, lub ochrony osób i mienia w ramach wykonywanych czynności, 2. braku takiego prawa (możesz tylko przenosić - niezaładowaną, np na strzelnicę) - kolekcjonerska.Pozwolenia różne, broń identyczna. Możesz legalnie kolekcjonować fabrycznie nowe Glocki.Poczytaj uważnie: http://www.romb.org.pl/index.php?id=57
Luftlander Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 Mniej zachodu jest chyba z pozwoleniem sportowym?
MarcinP Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 Podobnie, nieco łatwiej i taniej w zakresie egzaminu: badania tak, szafa tak, egzamin inny niż policyjny, tańszy bo za 400 zł, ale za to:*wymagana licencja PZSS*wymagane członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim*mniejszy wachlarz broni do dyspozycji. Na sportowe pozwolenie nie kupisz broni automatycznej,nie kupisz rakietnicy, nie kupisz pistoletu maszynowego. Na kolekcjonerskie - tak :)
Luftlander Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 -licencja PZSS - 70 pln jak już masz patent.-w dużym mieście (w Łodzi) nie ma problemu ze stowarzyszeniem-nie wiedziałem że na kolekcjonerską da się kupić w pełni sprawną broń automatyczną i maszynową.
MarcinP Napisano 27 Sierpień 2013 Napisano 27 Sierpień 2013 Można, tylko trzeba się trochę po sądzie administracyjnym powłóczyć. Oto link do kopii przełomowego w tym zakresie wyroku:http://docs.google.com/file/d/0B3V3BSunrt1VX25pZWg4T3FJdnc/editPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 15:58 27-08-2013
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.