Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 Witam Dziś przeglądając internet w poszukiwaniu guzika trafiłem na ten oto guzik na buttonarium.euhttp://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2397 Tak się składa, że guzik ten jest mój, zdjęcia są z forum odkrywcy i są one mojego autorstwa jak i sam opis żywcem skopiowany jest z forum. bardzo ciekawa praktyka, jestem ciekaw czy autor strony zdaje sobie sprawę, że złamał kilka paragrafów?Nikt mnie o zgodę na użycie zdjęć i opisu nie pytał.Wiem, że właściciel serwisu korzysta z tego forum dla tego oczekuje tutaj publicznych wyjaśnień! Wielu z nas korzysta ze strony buttonarium i wielu z nas pewnie nie zdaje sobie sprawy, że wykorzystywane są tam zdjęcia i opisy z internetu, a właściciel łamie prawo.Czy jest to częsta praktyka tego człowieka aby bez zgody używać i kopiować treści innych bez ich zgody?proszę o odpowiedź!
HałaBała Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 i co aż tak Cię to boli? co te zdjęcia i opis są wartę kilka tysięcy PLN'ów?
HałaBała Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 użyj tego:http://www.tineye.com/może się dowiesz gdzie jeszcze są te twoje dzieła sztuki
ktos451 Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Z jednej strony masz rację, łamie on prawo (ty jeśli chodzisz z wykrywką/kopiesz też) ale pomyśl, że to dla wyższego dobra (to samo pomyśl chodząc z wykrywką/kopiąc). Oryginału ci nikt nie zabierze, a zdjęcie i opis się komuś może przydać np. do id. Tak tylko ty byś napawał oko guzkiem - a teraz może się nim cieszyć cały świat. :)No ale jednak dla przyzwoitości można było poprosić - chyba byś nie odmówił. :))
kaz41 Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Ojej,tyle tego tu jest ,zdjęcia 39, jeńcy, schrony,ebay itp pozamykać wszystkich.eh
Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 hałabała stronę znam nie zaświeciłeś tutaj, najlepiej w ogóle nie bierz udziału w dyskusji bo zrobisz śmietnik z tego wątku jak ze wszystkich ze swoim udziałem...dokładnie chodzi tylko o jednego głupiego meila z zapytaniem o pozwolenie, chodzi Panowie o zasady
aro75 Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Gniewkos ma rację ja też nie lubię jak ktoś się ślizga na mojej dupie.Pozdrawiam
baxter7619 Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 będę bronił Buttonarium. Gniewkos przeczytałeś wszystkie informacje przed oskarżeniami ? sądzę, że nie, a jest tam wyraźnie napisane :Właściciel (owner): filips)więc poszukaj filips" i do niego ślij żale i wytaczaj armaty, a nie do Roberta i jego strony.
tyfus Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 słuszna uwaga ... w opisie faktycznie figuruje właściciel filips.oskarżenia pod adresem Buttonarium a co za tym idzie właściciela strony rwb - uważam za wielce pochopne.zamiast swoje żale wylewać na Głównym, mogłeś drogi kolego Gniewkos napisać do Roberta maila z prośbą o wyjaśnienia. jak go znam, a znam bardzo dobrze - na pewno by ci wyjaśnił wszystko.temat zamykam.
Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 Właściciel strony powinien raczej pilnować co się u niego dzieje, a jak widać jakiegokolwiek nadzoru brak...Jestem rozczarowany, że tak wielu ludzi nie widzi w tym nic złego i uważa za coś normalnego kradzież własności intelektualnej,
tyfus Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 odblokowałem wątek, bo Robert ma coś do powiedzenia w przedmiotowej kwestii - Gniewkos, jak cię lubię i szanuję ... opanuj swój jad, bo uważam że racji nie masz.
tyfus Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 odpowiedź Roberta :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=640858#1502155cytuję :Witam,Ponieważ zostałem wywołany do odpowiedzi, dlatego jestem.Zdjęcia guzika o którym pisze Gniewkos otrzymałem na maila: Środa, 17 Września 2008 17:57od osoby, która podpisała się jako Gniewko i korzystała z maila o adresie: Gniewkos@XXXXXXXXXX.pl - nie podaję pełnego adresu bo nie zostałem do tego upoważniony.Z osobą, która podała się za Gniewko wymieniłem 7 mail, z których wiele się dowiedziałem na temat tego guzika. Dowiedziałem się m.in., że wspomniany guzik we wrześniu 2008 roku nie należał do Gniewko, tylko do jego kuzyna.Bardzo mi przykro, że nie poprosiłem o zgodę tego kuzyna kolegi Gniewko, moja wina. Jak tylko odezwie się do mnie, to przeproszę go za zaistniałą sytuację i poproszę żeby się zgodził aby ten guzik nadal mógł występować w Buttonarium.Bardzo pilnuję aby mieć zgody właścicieli na wykorzystanie zdjęć ich guzików.Dodam jeszcze jedno, w bardzo wielu miejscach i na różnych forach widzę swoje opisy i nie robię z tego powodu awantur.Chciałem zapytać:Kto napisał do mnie maila i wysłał mi zdjęcia tego guzika?Robert - rwb"Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:07 27-10-2012
Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 kolejny kwiatekhttp://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2398i mój guzikja nie pluję jadem naprawdę chcę tylko wyjaśnienia, chciałem napisać do użytkownika filips ale niestety nie mam pojęcia jak
Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 proszę o zamknięcie wątku G.
rwb Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Witam ponownie,Ponieważ postawiono mi publicznie poważny zarzut, to proszę odpowiedzieć na kilka pytań:1. Kto w środę 17 Września 2008 roku o godzinie 17:57 wysłał na mojego maila (rwbguziki@wp.pl) zdjęcia tego guzika?2. Kto wymienił ze mną aż 7 maili na temat tego guzika?3. Kto to jest Gniewko, który posługuje się mailem: Gniewkos@XXXXXXXXXX.pl?Czy ktoś zna odpowiedź na te trzy krótkie i proste pytania?r.Ps. Dziękuję za zgodę na dalszą egzystencję tego guzika na stronie - jeśli jest taka potrzeba to mogę zaktualizować wpis w bazie dotyczący właściciela.Ps2. Stronę Buttonarium tworzę mozolnie od ładnych paru lat. Jej głównym założeniem jest, to aby polscy kolekcjonerzy mieli swoją polską stronę na ten temat i nie musieli być skazani tylko na strony w języku rosyjskim, niemieckim, angielskim czy niemieckim. Poświęcam jej mnóstwo swojego wolnego czasu i nie mam z tego powodu żadnych innych korzyści oprócz satysfakcji. Buttonarium nie jest konkurencją dla żadnej innej strony, czy osoby - jest bo taka jest potrzeba.Może zablokuję ją na jakiś czas i zobaczymy, czy jest potrzebna, czy nie.Ps3. Trochę mi przykro, że tak poważne oskarżenia zostały mi publicznie postawione i w mojej ocenie niesłusznie. Można było napisać maila i przypomnieć sobie jak to było pamiętnego września 2008 roku.
Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 Myślę, że należą się tutaj wyjaśnienia bo się namieszało.guzik jest mojego kuzyna, który naturalnie wyraził zgodę na to aby guzik był na stronie.Ostatnio ukradziono mi z muzeum myvimu.pl pocztówki i poumieszczano je w różnych miejscach w sieci i musiałem kilkakrotnie interweniować u administratorów różnych stron, dla tego gdy zobaczyłem moje guziki na stronie buttonarium to mnie szlag trafił, dopiero po przeczytaniu posta kolegi rwb przypomniałem sobie, że 4 lata temu zgodziłem się po otrzymaniu prośby na to aby guziki były na stronie.Przyznaję się, do mojego błędu ale w ferworze złości zupełnie zapomniałem o całej sytuacji,mam nadzieję, że kolega rwb nie będzie miał do mnie o to pretensjiza całą sytuację serdecznie przepraszamGniewko
rwb Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Kolego GniewkosSkazuję Cię na roboty publiczne w wymiarze 10 godzin, które będą polegały na wyszukiwaniu aboli" w opisach na Buttonarium.Wyrok jest prawomocny :)Niniejszym posiedzenie sądu uważam za zakończone.r.Ps. WIELKI SZACUN, za przyznanie się do błędu - trzeba być prawdziwym facetem żeby tak postąpić - jesteś moim najlepszym kumplem :)
Gniewkos Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 Ok dzięki, roboty publiczne przyjęte. W ramach rekompensaty z mojej strony dla ciebie, jeżeli będziesz chciał takową przyjąć mam propozycję ale to już na @. odezwę się wkrótcepozdrawiamGniewko
tyfus Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Gniewkos ... i bardzo fajnie się skończyło. dobrze, że na prośbę Roberta odblokowałem wątek i sprawa została wyjaśniona - poniekąd pisałem ci, że nie jest tak jak myślisz.Cieszę się, że wszystko skończyło się pozytywnie.
rwb Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Szanowni czytacze tego postu,Nie przeczę, że może mi się zdarzyć jakieś uchybienie, ale uwierzcie, że nie jest ono zamierzone. Dostaję całą masę maili, z rożnymi materiałami i czasami nie jestem w stanie tego ogarnąć. Na Buttonarium jest blisko 1000 właścicieli !!! guzików. Nie chcę być nieskromny, ale wydaje mi się, że ta strona jest potrzebna polskim kolekcjonerom.Jeszcze raz podkreślam, nie chcę z nikim konkurować, nie chcę nikomu odbierać czytelników, nie chcę przywłaszczać sobie czegokolwiek, nie mam żadnych złych intencji. Buttonarium jest tylko pewnym uzupełnieniem, dodatkiem. Przyznam się, że ja sam też korzystam z możliwości, które daje wyszukiwarka.Jeśli zdarzy się sytuacja, że coś zawalę" napiszcie do mnie maila, a zaraz naprawię swój błąd.
tyfus Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Robercie ... dodałbym, że to właśnie kolekcjonerzy guzików są najważniejszym ogniwem tej strony - to oni ją tworzą dla siebie i dla innych ... błędy muszą być. nasza wiedza w tym temacie z dnia na dzień ewoluuje - to co kiedyś było nieznane, teraz jest bardziej poznane. kwestia uzupełnienia/poprawienia opisu.ja też chciałem zdjęcia i opisy swoich guzików dodać do Buttonarium ... Robert mi odmówił, gdyż są już na myvimu, a on sam i tylko sam prowadzi tę stronę - nikt go na chwilę obecną nie wspiera, nie pomaga tworzyć strony.nie da się wszystkich tematów sprawdzić, zweryfikować i ogarnąć".to nasza strona, to my ją tworzymy i my ją powinniśmy poprawiać i uzupełniać.
baxter7619 Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Gniewkos zachował się jak facet z jajami. Wielki szacun dla niego.Teraz inni pyskacze niech się uczą od Niego, jak zachowuje się prawdziwy gość.
zbyniek Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Dajmy na luz ze zbędnymi pochlebstwami :) Korzystając z okazji, pragnę zaproponować koledze Robertowi, żeby na Buttnarium zwerbować kilku mądrych typków, którzy chcieli i umieliby zajmować się tworzeniem opisów. Jak wiemy zdarzają się błędy, a niektóre opisy są chaotyczne lub w ogóle ich brak. Zdaję sobie sprawę, że w pojedynkę to można tylko pierdnąć, dla tego też nie mam (i chyba nikt nie ma) to pretensji.Warto prześledzić całą bazę od podstaw i naprawić co się da.PozdrZ.
zundapp Napisano 28 Październik 2012 Napisano 28 Październik 2012 Uuuuu, ale przestępstwo:-) Kolego Gniewkos proszę nie rób sobie wstydu tego typu wątkami:-) Jeśli jednak poważnie tak uważasz to nie trać czasu na użalanie się na tym forum, tylko zakładaj kurtkę, buty, bierz dokumenty osobiste, skopiuj to co znalazłeś i wal prosto do prokuratury:-) Tak jest zgłaszaj do przestępstwo" niech dowalą tej osobie ze 2 lata pudła bo nie zapytał Cię czy może użyć zdjęć, które podobno wykonałeś.Twoje dobro intelektualne zostało naruszone więc masz rację:-) Pozdrawiam.ps. Kolego ochłoń i ogarnij się.
Catadero Napisano 28 Październik 2012 Napisano 28 Październik 2012 Zundapp-najpierw przeczytaj CAŁY wątek a potem ziej miłością bliźniego.C.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.