Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcze wojskowe

wojak59

Pytanie

Napisano

Witam szanowne grono. W pewnej wiosce pod Lublinem, w starej chacie która stanowiła ojcowiznę mojego znajomego, na strychu znalazłem takie oto dwa płaszcze wojskowe. Jeden był w drewnianym kuferku a drugi w drewnianej walizce. Jeden jest z polskimi guzikami tak więc pewnie polski. Na poszewce ma pieczęci z rokiem 1933. Drugi zaś nie posiada żadnych guzików. Jest zapinany na haftki. Po poszukiwaniach w internecie mniemam że polski płaszcz to chyba wz 19, ten drugi to chyba szynel czerwonoarmisty. Razem z tym ruskim płaszczem była jakaś bielizna. Zdjęcia będę zamieszczał sukcesywnie. Proszę szanowne grono odkrywców o pomoc w dokładnym zidentyfikowaniu tych znalezisk.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwszy to polska przedwojenna 19-tka w wersji dla broni jezdnych, fajny temat - gratuluje. W środku powinien mieć stempel jednostki w której był uzywany, dasz radę odczytać ?
Napisano

Witam szanowne grono. W pewnej wiosce pod Lublinem, w starej chacie która stanowiła ojcowiznę mojego znajomego, na strychu znalazłem takie oto dwa płaszcze wojskowe. Jeden był w drewnianym kuferku a drugi w drewnianej walizce. Jeden jest z polskimi guzikami tak więc pewnie polski. Na poszewce ma pieczęci z rokiem 1933. Drugi zaś nie posiada żadnych guzików. Jest zapinany na haftki. Po poszukiwaniach w internecie mniemam że polski płaszcz to chyba wz 19, ten drugi to chyba szynel czerwonoarmisty. Razem z tym ruskim płaszczem była jakaś bielizna. Zdjęcia będę zamieszczał sukcesywnie. Proszę szanowne grono odkrywców o pomoc w dokładnym zidentyfikowaniu tych znalezisk.

Napisano
Co do pieczątki to nie mogę odszyfrować właśnie jednostki. Ale zamierzam przesłuchać" mojego znajomego którego ojciec był właścicielem tego płaszcza, gdzie służył. Może to pomoże w odczytaniu niewyraźnej dość pieczątki.
Napisano

Dziękuje bardzo za dotychczasowe opinie. Tym bardziej się cieszę że na polskich stryszkach jeszcze coś można znaleźć. Zwłaszcza że na ten strych wchodziłem z dużymi oporami (cała chałupka jest mocno spróchniała). A w sumie przyjechałem z żoną do znajomych po warzywa a tu takie znalezisko.
Teraz fotki drugiego płaszcza. W porównaniu z tym polskim jest cały, bez dziurek, twardy i mocny.

Napisano

Na koszuli pieczątka w kształcie rombu i chyba data 1941 ale nie jestem pewien. Ciekawy jestem czy to może też jakaś wojskowa bielizna. Oczywiście z góry dziękuje za wszelkie informacje, szczególnie na temat tej bielizny bo to by była duża rzadkość zwłaszcza że moja małżonka chciała ją od razu wyrzucić na śmietnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie