Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka gwardzisty

Haos69

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ślad po zapięciu raczej wskazuje na jakiegoś rodzaju agrafke.
Odznaka znaleźiona na polu walki z 1944 musiał Bohater zdobyć ją jakiś czas wcześniej tzn.przed bojem.
Chyba że się tak spieszył i nową zgubił gamoń;)
Napisano
Danieloff, może nie tyle chodzi o szczęście co o lokalizację, wśród znajomych, minimum każdy ma po kilka sztuk, to samo z medalami, łatwiej znaleźć radzieckie odznaczenie niż niemieckie. Co do teorii abcd, bardzo prawdopodobne że niemcy zabierali je jako trofea, wśród prawie 50 sztuk w jednym dole, były ze słupkiem i nakrętką, samym słupkiem, i pourywane bez nich co może świadczyć o rofeowym" przeznaczeniu
Napisano
No pięknie! Tylko czy taka ilość cieszy bardziej niż ta jedna, wyczekana sztuka:-)? Tak, czy inaczej, fajnie musiało być je wygrzebywać z piasku, zazdroszczę. Ja akurat mam większy sentyment do radzieckich odznaczeń a zdecydowanie więcej trafiłem niemieckich paskudztw".
Napisano
Wysil się chociaż trochę i poszukaj informacji, na jakich zasadach przyznawano tę odznakę. Nadmienię tylko, że nie uzyskiwano jej indywidualnie. Resztę sobie wygugluj, informacji jest dużo. W końcu nie jesteś gamoniem" gubiącym odznaki.
Napisano
Dodam w imieniu kolegi, chodzi o to że 99% tego co można obejrzeć w sieci to jakaś powojenna cepelia ze straganu z uskimi rzeczami", po dokładnym porównaniu jest znacznie bardziej precyzyjnie wykonana,gwiazda ma inne proporcje do pola tła... itp, daj jeszcze dobre zdjęcie rewersu.

nie chodzi o to że to gwardyjska odznaka bo to oczywiste....
Napisano
Witam.
Pierwszą gwardię" trafiłem na polu bitwy w Pogorzeli pod Siennicą. Szczęśliwy byłem jak cholera, bo to była pierwsza odznaka jaką w ogóle trafiłem. Naczytałem się zaraz, jaki to populares i mina mi zrzedła, tym bardziej że jakiś miesiąc później znów taką kopnąłem - tym razem pod Słupnem. A potem lata mijały a po gwardiach - popularesach ani śladu, dlatego mówcie o tej odznace co chcecie ale ja darzę ją wielką estymą.
Pozdrawiam.
Napisano
1. odznaka nie jest płaska z tyłu, jest b precyzyjnie widoczny wzór, nie jak na podobnychg w sieci, nie ma też bolca po zakrętce ale ślad po wąsach, i najważniejsze i proszę się nie przewrócić wygląda na złoconą lub srebrzoną ... patyna zeszła umyta wodą ?!

czekamy na lepsze fotki i rewers ... haos69 ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie