Haos69 Napisano 30 Wrzesień 2012 Autor Napisano 30 Wrzesień 2012 Witam trafiona wczoraj na skraju pewnego lasu:)Poproszę o informacje o w/w odznace
Haos69 Napisano 1 Październik 2012 Autor Napisano 1 Październik 2012 Ślad po zapięciu raczej wskazuje na jakiegoś rodzaju agrafke.Odznaka znaleźiona na polu walki z 1944 musiał Bohater zdobyć ją jakiś czas wcześniej tzn.przed bojem.Chyba że się tak spieszył i nową zgubił gamoń;)
gudek82 Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Danieloff, może nie tyle chodzi o szczęście co o lokalizację, wśród znajomych, minimum każdy ma po kilka sztuk, to samo z medalami, łatwiej znaleźć radzieckie odznaczenie niż niemieckie. Co do teorii abcd, bardzo prawdopodobne że niemcy zabierali je jako trofea, wśród prawie 50 sztuk w jednym dole, były ze słupkiem i nakrętką, samym słupkiem, i pourywane bez nich co może świadczyć o rofeowym" przeznaczeniu
danieloff Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 No pięknie! Tylko czy taka ilość cieszy bardziej niż ta jedna, wyczekana sztuka:-)? Tak, czy inaczej, fajnie musiało być je wygrzebywać z piasku, zazdroszczę. Ja akurat mam większy sentyment do radzieckich odznaczeń a zdecydowanie więcej trafiłem niemieckich paskudztw".
bjar_1 Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Zdobyczna - trafiona z niemieckimi śmieciami w okopie po 3.SS-Totenkopf" w okolicach Mińska Maz.
danieloff Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Ależ piękności - mieliście szczęście, moja Gwardia" po znalezieniu wyglądała tak:
bjar_1 Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Tamta nie była zła. Na gwieździe odpadł kawałek emalii...
danieloff Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Po czyszczeniu. O zachowanej emalii i patynie niestety nie było mowy. Zostały tylko marne resztki złocenia. Ale i tak mnie cieszy!
matrix14xxx Napisano 30 Wrzesień 2012 Napisano 30 Wrzesień 2012 Jeszcze jedna http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=636678#656450
bjar_1 Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Znalazłem jeszcze zdjęcia zrobione od razu po wyjęciu odznaki, więc załączam ;)
Haos69 Napisano 30 Wrzesień 2012 Autor Napisano 30 Wrzesień 2012 Witam trafiona wczoraj na skraju pewnego lasu:)Poproszę o informacje o w/w odznace
danieloff Napisano 1 Październik 2012 Napisano 1 Październik 2012 Wysil się chociaż trochę i poszukaj informacji, na jakich zasadach przyznawano tę odznakę. Nadmienię tylko, że nie uzyskiwano jej indywidualnie. Resztę sobie wygugluj, informacji jest dużo. W końcu nie jesteś gamoniem" gubiącym odznaki.
popek Napisano 30 Wrzesień 2012 Napisano 30 Wrzesień 2012 Dodam w imieniu kolegi, chodzi o to że 99% tego co można obejrzeć w sieci to jakaś powojenna cepelia ze straganu z uskimi rzeczami", po dokładnym porównaniu jest znacznie bardziej precyzyjnie wykonana,gwiazda ma inne proporcje do pola tła... itp, daj jeszcze dobre zdjęcie rewersu.nie chodzi o to że to gwardyjska odznaka bo to oczywiste....
paul Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Witam.Pierwszą gwardię" trafiłem na polu bitwy w Pogorzeli pod Siennicą. Szczęśliwy byłem jak cholera, bo to była pierwsza odznaka jaką w ogóle trafiłem. Naczytałem się zaraz, jaki to populares i mina mi zrzedła, tym bardziej że jakiś miesiąc później znów taką kopnąłem - tym razem pod Słupnem. A potem lata mijały a po gwardiach - popularesach ani śladu, dlatego mówcie o tej odznace co chcecie ale ja darzę ją wielką estymą.Pozdrawiam.
ktos451 Napisano 30 Wrzesień 2012 Napisano 30 Wrzesień 2012 Wojenna miała dużą gwiazdę (większą w porównaniu do powojennej) i chyba płaski tył (tu nie jestem pewny)
popek Napisano 30 Wrzesień 2012 Napisano 30 Wrzesień 2012 1. odznaka nie jest płaska z tyłu, jest b precyzyjnie widoczny wzór, nie jak na podobnychg w sieci, nie ma też bolca po zakrętce ale ślad po wąsach, i najważniejsze i proszę się nie przewrócić wygląda na złoconą lub srebrzoną ... patyna zeszła umyta wodą ?!czekamy na lepsze fotki i rewers ... haos69 ...
Pytanie
Haos69
Witam trafiona wczoraj na skraju pewnego lasu:)
Poproszę o informacje o w/w odznace
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.