Skocz do zawartości

W Wilnie niszczą polskie zabytki.

bounty1

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem "gościnny zrzut od północnej strony, czyli jesteśmy w Wilnie. Jedno z królewskich epitafiów obok ołtarza głównego w archikatedrze wileńskiej, w zaznaczonych miejscach wymazano/wytarto historyczne herby i wstawiono nowe. Archikatedrę niemal do szczętu wyczyszczono z historycznych epitafiów, m.in. poświęconemu Władysławowi Syrokomli, tylko dlatego, że były napisane po polsku. Przed II wojną światową Wilno miało 66% ludności polskiej. Sądzimy, że w przyszłości również tematykę litewską trzeba będzie tutaj podjąć."
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/185024_400036966730277_1533244805_n.jpg

Za:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=400036966730277&set=a.396005900466717.90283.396004360466871&type=1&theater

A Sikorski gdzie jest?"
W Polsce jest. A tam jest Litwa panowie :). Inne państwo, czy to się wam podoba, czy nie. I mogą tam robić ze swoimi kościołami co im się tylko podoba.
Przykre jest oczywiście to, że nie wszystkie narody dorosły do tego, że różnorodność kulturowa wpisana w historię jakiejś ziemi, jest ich największym atutem i kolorytem. Polacy mimo wszystko zachowali swoją otwartość i gościnność. Dla mnie zapalenie znicza, czy modlitwa na grobie przedstawiciela narodu, który nas kiedyś okupował, to po prostu wyraz wyższej kultury, wspięcia się ponad uprzedzenia w obliczu nieuchronności śmierci. Oni widać do tego muszą dojrzeć. Nas postrzegają jako byłych okupantów, a w zasadzie cisną jak mogą, żeby utożsamić się z historyczną Litwą, z którą obecne państwo litewskie ma niewiele wspólnego. Będą niszczyli obce wpływy, naleciałości, mniejszości, tylko ciekawe co im pozostanie, jak wszystko zniszczą?

s_boj, bez urazy ale jak nie rozumiesz po co się to robi to może przemilcz, co?

Przypomnij sobie które państwo jako pierwsze wprowadziło tolerancję religijną, i jak wyglądała Litwa przed Unią z Polską..

Wiem że była silna, ale nie byla zbyt cywilizowana za to..
Druciane ruble i hektary lasów, wojowie odziani w skóry itp..

ps. tylko idiota niszczy zabytki tej klasy i tego typu.
Dla przykładu powiem Ci że w Polsce do tej pory stoją krzyżackie zamki, katedry z malowidłami, rzeźbami, epitafiami, jest wiele cmentarzy niemieckich, a pare wątków masz nawet odnowiony pomnik ku czci czerwonoarmistów..

Litwa dziczeje z roku na rok, bo zalewa ją fala pustego szowinizmu, który próbuje fałszować historię i wypierać się wszystkiego co polskie..

Raz ratowaliśmy ich, raz oni nas, ale żmudzińskie tendencje do zaprzeczania temu są średnio na miejscu, zwłaszcza że to nie my im zrobiliśmy krzywdę.

Pracuje z litwinami od wielu lat (w UK- wiec na neutralnym gruncie). I jedno co widac wyraznie, co oni zreszta podkreslaja rowniez, to faktyczny kryzys panstowosci w Litwie. W wielu miejscowosciach NIE MA(!!!) juz mlodych ludzi- wyjechali wszyscy! W tym momencie Litwa otwarla sie na migracje ekonomiczna z Bialorusi- bo ktos musi pracowac.
Powiadam Wam, Panowie, przy tym czym koledzy mnie racza- to to malutkiiii pikus! I wierzcie mi na slowo, to nie jest tak, ze tam nie lubia polakow- TAM NIE LUBIA NIKOGO- a najbardziej swoich. A ze Ci co zostali to w wiekszosci tzw. seniorzy wychowani w Sowietach, to i o postep ciezko.

Ja nie rozumiem jednego - czemu z naszej strony z Litwą był sojusz, a z ich strony okupacja???

Przecież gdybyśmy ich okupowali to nie byli byśmy Rzeczpospolitą Obojga Narodów, tylko Rzeczpospolitą Polską. Tak jak już pisaliście to my przynieśliśmy im cywilizacje, to ich człowiek" po śmierci Jadwigi był naszym wspólnym królem, a jego dynastia panowała do 1572. Wiec debilizmem jest uważanie nas za okupantów, nie ma to najmniejszego sensu, i jak już to MY powinniśmy mieć do nich uraz za nasze Wilno.

Litwa jest teraz na dobrej drodze aby powrócić do swoich dzikich i pogańskich korzeni.

A co do niszczenia zabytków to wg ich teorii ja powinienem niszczyć wszystko co niemieckie na ziemiach odzyskanych - bo przecież to zaborcy i okupanci.

IDIOTYZM

Ale niestety MSZ nie ma takiej mocy żeby ingerować w sprawy tego typu - powolne niszczenie świadectwa historii, i pamiątek po Polakach zamieszkujących tereny Litwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie