Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.10]

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 345
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Niedaleko obok wyszedł taki przedmiot. Od razu zdawał się być wojskowego przeznaczenia. W widoczne otwory idealnie mieści się łuska. Przypadek ? Przedmiot na ID :)

Napisano

Pierwsze 20 minut na nowej miejscówce :) Może to nie perkun, manierka czy hełm, cieszą bardzo :)

Piękne orzełki :)

Napisano
Kol Korki09 ..ja również szukam wytrwale pokrowca;-] ...ładna menacha, myślę że u sąsiadów jest szansa trafić taki pokrowczyk..p.s niezły zbiorek;-]
Napisano
Zielona obwódka spłonki to pocisk SC, a nie ppanc.

http://www.weu1918-1939.pl/piechota/amunicja/7_92/departament_piechoty_amunicja_7_92.html
Napisano
Na jest tam kilka, które przy odrobinie dobrej woli można by posądzić o czerwony lakier wokół spłonki - przynajmniej na moim monitorze ;)
Napisano
raczej na pewno stanowisko CKM, na strzelca z kb i RKM nie kopano takich.
Poza tym jeśli samodzielne to raczej CKM, przy RKM-ie były by stanowiska drużyny strzeleckiej.

CKMy wystarczyło osłaniać z nieco dalszej odległości.
W pobliżu powinno być drugie do ognia z flanki, chyba że punkt był zasłonięty i wystarczył jeden dobrze wstrzelany KM..

Czasem warto znać regulamin walki, las nie jest bezładem.
Napisano
Sylwester, ja mówię poważnie z tym regulaminem, jak się go zna można łatwo zauważyć jak rozwinięta była placówka czy dany pododdział..

W archiwach cyfrowych są dostępne regulaminy walki broni zespołowych, powinien być podręcznik d-cy plutonu strzeleckiego, i regulamin piechoty..

Nie rozumiem jak można zajmować się tematem, nie znając jego podstaw..
Chyba że kogoś interesują wyłącznie fanty, to inna sprawa..
Napisano
Ja nie piszę złośliwie.
Teraz w bibliotekach cyfrowych macie raj, kiedyś trzeba było a rzęsach stawać" aby coś z tego mieć i poczytać.

Warunki techniczne, regulaminy, instrukcje walki itp.
Długie zimowe wieczory mogą nie być nudne jeśli kogoś interesuje temat..

pozdrowy.
Napisano
Jeżeli mnie pamięć nie myli to na temat ID łusek i kolorów spłonek było na ODK kilka wątków.Czy Panowie chcą żeby posty rozpłyneły się w odchłani jak posty o orzełkach?
Czy może przeniosą dyskusję do właściwego działu?
Napisano

Wszędobylskie - od lewej lekki do kb/kbk S" i ciężki do KM SC"

Dysponuje może ktoś fotką pocisku dalekonośnego D" ? ewentualnie czegoś równie rzadko występującego w przyrodzie?

Napisano

Vis tu masz dalekonośny w porównaniu z p.panc (tej samej długości p.panc-smugowy) ze zwykłym SC. Trafiłem w całej kupie, ale podobno było tylko jedno bicie z fioletową spłonką N/35?N/67, acha nie przyciąga magnesu czyli, że płaszcz cały z melchioru.
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie