traper6 Napisano 19 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2012 Sprzedałem fanty do Stanów. Fanty są jak najbardziej oryginalne z epoki, tylko że opis jest nie teges.Podałem że to z wojny francusko - pruskiej z 1871 r.Kupujący pyta się mnie z jakiej to jest bitwy....Macie jakiegoś dobrego pomysła na stworzenie jakiejś bitwy, potyczki na zDolnym Śląsku ? Kupujący ma żonę Polkę i franca może znać historię.Przecież nie napiszę mu że fanty trafiono na starej pruskiej strzelnicy. Ten wątek jest ważny 2 dni, później już proszę nie pisać i do doła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Heh, pierwszy raz czytam posta takiej postaci :)No to powiedzmy, niech będzie - okolice Głogowa, kantyna, oddział relaksujących się przy piwie francuzów napada wojsko/policja pruska :) Trwało to minuty, porażka i wycofanie się Francji... ;) A jakie to fanty? Manierki, bagnety, mundury? Co konkretnie? To może się dokładniejszy scenariusz wymyśli :)K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Nie rozumiem, czemu nie możesz mu napisać że to fanty ze strzelnicy?Pochodzą z OKRESU wojny z 1871 i to oryginały - co więcej trzeba? - powiedz mu, że naszczał na to sam Bismarck to może jeszcze pieniędzy dołoży. Konflikt tylko kojarzę, ale czy ta wojna nie toczyła się raczej na terenie Francji, a nie Dolnego Śląska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Teraz zobaczyłem wątek - John pobiłeś samego siebie :) Napisz mu, że od dziadka dostałeś, a on od swojego ojca i nie wiesz do końca gdzie dziadek sierżanta dostał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Tak ale żabki w 1918 wyprowadziły kontr ofensywę i pogoniły prusaków aż pod głogów a że z Głogowa nie daleko do Poznania to przy okazji wspomogli nas w powstaniu Wielkopolskim od i cała historia;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Namotales to motaj dalej, jedno klamstwo rodzi nastepne itd, itd............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Bitwa pod Khruzhewnikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2012 Podsunięto mi dobrego pomysła.Fanty pochodzą z terenu obozu w Łambinowicach (Lambsdorf).Raz tam nawet byłem ale na poligonie. Pierwszymi jeńcami w tym obozie, byli właśnie Francuzi z tej wojny.Nic dodać, nic ująć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Zależy jakie fanty-jak np bagnety to wersja obozu jenieckiego raczej odpada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.