Skocz do zawartości
  • 0

Motocykl ? (pojazd) ze zdjęcia.

traper6

Pytanie

Napisano

Pierwsze moje skojarzenie to motocykl, ale coś mi nie teges.
Może to jest maszyna do malowania pasów na jezdni ?

Nie znam się na starych motocyklach. Fotka najprawdopodobniej pochodzi z przedwojennego Lwowa. Sugeruję się tym że właściciel posiada dużo pocztówek z tego miasta, m.in. wóz straży pożarnej z polskimi napisami.

Co to jest ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pije winko,bo cerveza juz mi sie nie przyjmuje.Co prawda Amstel,Mahou i inne ichnie wynalazki calkiem dobre,ale organizm sie buntuje.Tutaj jeszcze z miesiac roboty i finito.Nastepna robota w Grecji,Hong kongu lub wlasnie Chile.Rownolegle.Nie wiem,gdzie mnie akurat posla,ale moze chilijskie winko bede w Chile popijal.Tylko gdzies to w dzungli trza teren pod drogi i kolej utwardzac,a tam pajaki,weze i inne takie nieprzyjemne zwierzatka.Wolalbym do Grecji,ale tam znowu dziouchy nieladne....
Napisano

Pierwsze moje skojarzenie to motocykl, ale coś mi nie teges.
Może to jest maszyna do malowania pasów na jezdni ?

Nie znam się na starych motocyklach. Fotka najprawdopodobniej pochodzi z przedwojennego Lwowa. Sugeruję się tym że właściciel posiada dużo pocztówek z tego miasta, m.in. wóz straży pożarnej z polskimi napisami.

Co to jest ?

Napisano
Jest to zestaw do jazdy na torze. Z przodu ,motocykl , za nim doczepiony rower. Dość popularna forma wyścigów do lat 30 -tych. Czyli urządzenie" do malowania pasów odpada. Ciekawe opisy takich zawodów można znaleźć w książkach Witolda Rychtera.
Napisano
Rower nie jest doczepiony.Chodzi o to,ze jadacy z przodu motocyklista bierze opor powietrza na siebie,przez co rowerzysta moze osiagnac wieksza predkosc.Zdaje sie,ze byly takie polskie konstrukcje.Chodzi o motocykl.Gdzies kiedys o tym czytalem,ale nie pamietam szczegolow.
Napisano
Sprawa się trochę przejaśniła.

http://forum.karta.org.pl/?page_id=69

Ale nie interesuje mnie dyscyplina tego sportu, tylko jaki motocykl poddano uningowi". Chodzi mi o markę, nazwę maszyny.
Napisano
Ciezko to cos nazwac motocyklem,chociaz spelnia wszelkie kryteria.Okreslenie maszyna bardziej tu pasuje.To nie jest przerobka z motocykla,ot pojazd jedyny w swoim rodzaju.Malo szczegolow widac,na pewno ma bezstopniowa przekladnie pasem z walu korbowego na tylne kolo.Silnik raczej stacjonarny.Predkosc pojazdu zalezna od obrotow silnika.Sprzegla brak.Chuba,ze odsrodkowe,ale watpie.Raczej palone na pych,sos jak dzisiejsze motocykle do speedwaya.To takie moje luzne przemyslenia,prosze tego nie brac jako pewnik.Zdrow
Napisano
Witam!
Tak sobie oglądam to zdjęcie, dla mnie ten motocykl to składak, typowe dla tamtej epoki, silnik z charakterystyczną sferyczną głowicą dolnozaworowy i chyba ślepak, być maże firmy JAP poj.450-600 ccm , zdiornik paliwa podobny do D-Rad'a, rama samoróbka. motocykle tego typu były wykorzystywane do jazdy na tzw. rolkę, kolarz był w ciągłym kontakcie z prowadzącym, z ciekawostki powiem w Szczecinie za czasów świetności polskiego Junaka też na szczecińskim torze kolarskim tak się bawiono
pozdr. Piotrek Stargard
Napisano
Mi to wygląda na typowe zdjęcie humorystyczne w stylu chłop potrafi" ot facet zrobił z jakiejś damki i pompy wehikuł, analogiczne cuda robią i robili na wsiach, a jaki ładny chlapacz na taśmie, wszystko przewidziane :)
Napisano
Ciągle jeszcze zastanawia mnie po co ludzie nie mający pojęcia o temacie piszą pierdoły???
Silnik JAP? zbiornik D-Rad? rama samoróbka????
Widziałeś chłopie kiedykolwiek silnik JAP`a albo jakąś śrubkę od D-Rad`a ???
Poczytaj se chłopie np.w książce Witolda Rychtera Moje dwa i cztery kółka" o wyścigach lier-sztajer.
Opis polskiego motocykla do torowych wyścigów rowerów za motocyklami znajdziesz w książce Jana Tarczyńskiego Polskie motocykle 1918-1945" jest tam opisany motocykl konstrukcji mistrza Henryka Choińskiego,początek opisu na stronie 147.
I jak masz pisac bzdury , to lepiej zamilcz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie