Skocz do zawartości
  • 0

Mauser PFK Warszawa 1929

skolcio

Pytanie

Napisano

Witam, będąc na wakacjach we Francji trafiłem w sklepie z militariami na takiego polskiego mauserka. Jest trochę nietypowy ponieważ na kolbie ma przymocowaną odznakę (marynarki?) z kotwicą na tle krzyża. Jest widoczna na 4 zdjęciu. Czy mausery w Marynarce Wojennej mogły mieć takie oznaczenia? Czy to już raczej powojenna wariacja? Wg sprzedawcy egzemplarz został znaleziony we Francji (Normandia) a wcześniej przywędrował tu z niemcami. (widać niemieckie oznaczenia). Mam tylko te fotki co widać.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmm ciekawe. A od jakiego modelu pochodzi ta kolba i czy jest możliwe aby wykorzystano taką kolbę w okresie produkcji czy może została dosztukowana czy wymieniona już po wojnie? Zamek może być niemiecki, ponieważ broń służyła w armii niemieckiej. Przeszukałem wujka google w poszukiwaniu takiej odznaki i nic nie mogę znaleźć.
Napisano
Kolba nie jest od szweda. Ta kolba pochodzi od kolumbijskiego Mausera wz. 1929 (lub wz. 1912).

http://www.libertytreecollectors.com/productcart/pc/catalog/ColombianM1912MauserParadeF-78Rifle%281%29.JPG

http://picturearchive.gunauction.com/346458/8414630/519b98076a85451c80c6620367722a24.jpg

Pozdrawiam, K.
Napisano
Jeśli było by to dzieło" rusznikarza to skrócono by łoże do długości jak w 98k,aby można było jelec bagnetu oprzeć o lufę.W kbk 98 szyna bagnetu z przednim bączkiem ulegała łatwo wyłamaniu,a dzięki temu,że była fantazyjnie wysunięta do przodu,założony bagnet przy strzale pięknie się opalał i zmniejszał celność.
Zresztą jak by rusznikarz oddał do użytku broń z tak spasowaną nakładką,to chyba ustawili by go pod ścianą:)
Wymiana zamka też jest bezsensowna,z tego co mi wiadomo zamek 98k w polskim kbk98 pasuje tak,że nie da się zaryglować z nabojem w komorze.

Trzymajmy się wersji o francuskim partyzancie,jest najbardziej chwytliwa:)

Pozdro.
Napisano
Jest to przerobione łoże od pruskiego mausera Gew98,widać nawet zaklejone miejsce po sprężynie tylnego bączka.Nakładka cholera wie od czego,ewidentnie nie pasuje i po przeróbkach daremny trud próbując ją do czegoś dopasować.
Bączek tylni polski,przedni pruski,ucięta końcówka lufy i brak koźlika.
Napisano
Od siebie dodam,że gatunek drewna jest egzotyczny".To nie buk ani orzech tym bardziej sklejka co może świadczyć o nieeuropejskim pochodzeniu.
Napisano
Widać,że całość to radosna twórczość,nawet pudełko magazynka jest dosztukowane z 98k.Stworzenie takiego kuriozum w epoce jest nierealne.

Cena 390 euro to chyba jakiś żart:) w tym stanie nie warto w niego inwestować choćby i 1/4 tej kwoty.

Pozdro.
Napisano
Kolumbijski kbk ma za krótkie łoże,kb od biedy by się nadał po przeróbkach,ale tu znowu nakładka zbyt krótka(chyba,że pochodzi od innego modelu/dorabiana)

Masz możliwość to zrób więcej fot,unikniemy tym samym rozśmieszania nas przez zancusa.
Napisano
No tez uważam że ktoś się teraz bawił z częściami do mauserów. Tylko jedno mi się wydaje dziwne, po co niszczyć oryginalną pruska kolbę która sama w sobie jest wiele warta dla skompletowania jakiegoś składaka? Równie dobrze można było użyć jakiejś kolby hiszpańskiej czy innej taniochy.
Napisano

Nie panowie, żaden szwed ani kolumbijski. Dzisiaj byłem i oglądałem go dokładnie, na wszystkich częściach metalowych kolby pruskie odbiory. Oto fotki.

Napisano

i 12. Czy możliwe że jest to kolba krótka, niemiecka później użyta przez WP w trakcie składania broni z niemieckich części?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie