Skocz do zawartości

Skad sie biorą monetki w szczerym polu

radoslaaw

Rekomendowane odpowiedzi

przypadkiem to się w ciążę zachodzi (a i nie do końca).

Próbujecie wmawiać że niezbyt zamożny chłop w dawnych czasach brał ze sobą sakiewkę na żniwa?
Pewnie obok był supermarket i jak mu się skończyła woda w manierce, szedł po browarek?

Po pierwsze funkcjonowało wiele ścieżek, skrótów i dróg, których już na mapach nie ma, po drugie stały karczmy, osady.
Podczas jazdy konnej lub wozami również coś się mogło wytrząsać z sakiewek..
Poza tym dużo rzadziej ale czasem wyrzucano stare, nie krążące już w obiegu monety, ale raczej to sprawa marginalna.

Do tego dochodzą rozorane celowe depozyty, rozciągnięte przez orkę po sporej powierzchni.

Przypadkiem można coś zgubić np. idąc drogą, ale to że istnieje tam np. droga która dokądś prowadzi już nie jest przypadkiem.
Tak na prawdę to na świecie niewiele rzeczy działo się przypadkowo, zwłaszcza w latach rozwoju.

ej no od dawna wiadomo że baby się z pieniędzmi w domu nie zostawia więc taki chłop mając grosz czy 10 zabierał żeby ochronić go przed swoją lubą. Kradzieże były częste więc każdy nosił pieniądze przy sobie a chłopi nie tylko biedni istnieli. Posiadanie jednej czy 2 miedzianych monet nie było zarezerwowane tylko dla królów i szlachty.

ja spotkałem się z taką teorią, przynajmniej na terenach należących dawniej do Prus, że aby zapewnić urodzaj pierwsza garść siewu to było ziarno wymieszane z drobniakami". tak samo postępowano w sadach, pod każdym z drzew sadzono" monetkę. i jeszcze na poszczególnych (to która to była miało znaczenie) belkach więżby też kładziono, by do chałupy bieda nie zawitała. słyszałem to od różnych ludzi, więc może to i prawda. w każdym razie ciekawy zwyczaj. część monetek możliwe, że właśnie znalazła się na polu dzięki takim sposobom zapewnienia sobie dobrych plonów. pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie