psioter5 Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2012 Witam ciekawych. Oglądałem sobie ostatnio discovey, i program o ludziach licytujących opuszczone garaże a raczej zawartość pozostawioną przez poprzedniego właściciela. Licytacje są w ciemno bo zawartość można zobaczyć jedynie przez chwile niedotykająca jej. A więc tak dwóch Panów prowadzących zakupiło jakiś tam garaż ze śmieciami i znaleźli tam przedmiot ze zdjęcia, (dla mnie kopia średniowiecznej maczugi) rękojeść z buku głowa z mosiądzu, poszli to sprzedać gościowi kolekcjonerowi a on im mówi że to bron z 1 wojny niemiecka no i niemcy zakradali się z takimi pałkami do okopów wroga i tłukli ich po łbach :) genialne. Znaleźli też hełm, wyglądał jak hełm adrian z gorejącym granatem a ten niby kolekcjoner mówi że to francuski hełm z 2 wojny a ,,paląca się bomba ,, to herb Francji z tamtego okresu. co ja mam o tym myśleć, amerykańskie kanały :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2012 skorupka była identyczna tylko że granat nie miał liter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 22 Czerwiec 2012 Share Napisano 22 Czerwiec 2012 Żaden kolekcjoner, czy nawet wybitny znawca nie jest w stanie objąc całego tematu, zwłaszcza jeśli temat ów jest tak bogaty w artefakty oraz historie z nim związane jak w/w temat.Na dodatek błądzic jest rzeczą ludzką, i dzięki temu miewasz nieraz okazję korzystnego nabycia atrakcyjnych fantów do kolekcji lub w celu wymiany na inne atrakcyjne (Twoim zdaniem) fanty w atrakcyjnej cenie.Słowem SAME ATRAKCJE" a TY narzekasz!!! No i po co??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2012 po co? hmmm pewnie po to że podobał mi się ten program mimo że wiedziałem że jest ustawiony ale takie debilne moim zdaniem nakręcanie programu jest okropne bo liczą na głupotę ludzi że się nie poznają nawet jak się kompletnie robi z nich głupców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 22 Czerwiec 2012 Share Napisano 22 Czerwiec 2012 A ilu ludzi się pozna???Jaka różnica jest dla laika oglądającego taki program???Człowiek ,że tak powiem kumaty, zatrybi, laikowi bez różnicy.TV ma za zadanie robic show, to robi.Rozmowy w toku", czy Było nie minęło" albo Trudne sprawy" też ogląda wielu ludzi, real trybi niewielu, a za reklamy TV kasuje bo oglądalnośc jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2012 Akurat zdziwisz się bo znajoma była w rozmach w toku :D jest gdzieś to na yutube, miała fobie społeczną :) chodzi tylko o to że ludzie słuchają tych bredni a później spotykasz mądrale i ci mówi że Niemcy średniowiecznymi pałami naparzali się w okopach ty mówisz ze to raczej niemożliwe a on że gdzieee!!! widziałem w TV na dicsoveryy! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 W kwestii użycia maczug w latach I wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 a on im mówi że to bron z 1 wojny niemiecka no i niemcy zakradali się z takimi pałkami do okopów wroga i tłukli ich po łbach :) genialne"Tłuczenie się takimi pałkami po łbach w I-wojennych okopach to była norma,więc takimi tekstami sam wystawiasz świadectwo swojej wiedzy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2012 nigdy nie powiedziałem że jestem alfa i omega ale w tym programie to był świeżo wykonany nowy bubel, wątpię że to było na wojnie, poza tym jak brzmi tytuł co ja mam sobie i tym myśleć więc do końca sam też nie byłem przekonany co to jest ale byłem na 90% pewien że to bujda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 na temat tych pałek byl nawet artukuł w Odk bodaj w 2010 roku :) znajde wrzuce skan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2012 jak byś mógł było by super :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 http://www.landships.freeservers.com/jpegs/new_unifs/ww1_handtohand_weapons.jpgWidziłem ten program !To tylko jeden z wielu programów w których więcej tam jest show niż meriutum. No jak ten ekspert ( handlarz starociami ) stwierdził ze pałka jest oryginałem z IWW to u nas na odpustach handlują samymi starociami.Oglądajęc te niby programy popularno naukowe na Discovery mam nieodparte wrażenie że cała cywilizacje kręci sie wg. Ameryki i jej obywateli. Ba ! Cała historia wszech maści zaczyna sie w Ameryce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 Link coś nie bangla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 co ja sie naszukalem . prawie wszystkie numery od 2006 roku przeszukalem. artykuł jest w nr 8(115) z sierpnia 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 psioter uderz do mnie na priv a za dniach caly artykuł ci prześle. Teraz mi padł transfer i nie wrzuce dobrych skanów tu. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2012 No tak te przeklęte usa. Do mojej kobitki przyjeżdża rodzina z ameryki i pyta czy moja miejscowość to miasto, mówię że tak to oni się śmieją że to mała dziura, zagotowałem się jak diabli, i swoim łamanym bardzo mizernym angielskim powiedziałem im że gdy było już 400lat po nadaniu paw miejskich mojej ,,dziurze,, to w ich pięknym NY małpy z Indianami się ganiały w krzakach po pas. Obrazili się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 I oto chodzi :) Daniec się śmiał kiedyś, że jego znajomi mają mieszkania na Rynku w Krakowie i śmigają w butach po średniowiecznych domach a amerykańce w bamboszach śmigają po czymś co ma 100 lat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2012 Co by tu nie gadać ale amerykanie nie mają prawie żadnej historii bo w końcu Ascety się do nich nie zaliczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Sporadycznie oglądam ten program ( jak akurat trafię) i powiem szczerze że bardzo mi się podoba. Chociaż wydaje mi się że jest bardziej robiony pod publikę.Zastanawia mnie sam mechanizm powstawania takich sprzedaży. Skąd oni biorą owar" do aukcji ? Do głowy przychodzi mi tylko jedno. Po śmierci samotnej osoby która nie miała spadkobierców (lub na zlecenie spadkobierców) czyszczą całą chatę, aby przygotować ją do sprzedaży.Ale mnie zastanawia druga rzecz. Czy ci którzy organizują taką sprzedaż kontenerową to są same bezmózgi, żeby takie fanty puszczać jako śmieci ?Przebitki cenowe tych dwóch gości sa oszałamiające. Inwestując w ciemno kilka, kilkanaście stówek, zarabiają kilka, kilkanaście tysięcy.U nas takie aukcje nie miały by racji bytu. A szkoda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 24 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Sam mechanizm jest podobny jak sądzisz. Te pokoje są do wynajęcia jeśli ktoś zmarł zamknęli go, zbankrutował itp i nie płaci czynszu przez jakiś okres jego pokój zostaje zlicytowany. Faktycznie, jest to trochę niby głupie że sprzedają w ciemno ale takie złote fanty to chyba tylko do TV tam wkładają normalnie są to rupieciarnie bez wartości które ludzie kupują w ciemno przepłacając za nie i zobowiązując się do ich posprzątania. Na dużych lotniskach zagubiony bagaż którego nikt nie chce odebrać otwiera się wyjmuje laptopy telefony itp a dopiero resztę zamkniętą wystawia się na licytację.Wracając do discovery na tym programie zawsze w każdym pokoju znajdują super fanty i zawsze udaje się im zarobić a to trochę dziwne choć na początku program wydawał mi sie bardzo fajny, ale oglądam go dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 naleźli też hełm, wyglądał jak hełm adrian z gorejącym granatem a ten niby kolekcjoner mówi że to francuski hełm z 2 wojny a ,,paląca się bomba ,, to herb Francji z tamtego okresu. co ja mam o tym myśleć, amerykańskie kanały :/"hełm wz. 15 był używany w obu wojnach, tylko nie wiem czy w II WŚ użyto jeszcze malowania z pierwszej.Poza tym gorejący granat to symbol z armii francuskiej (konkretniej piechoty),a nie żaden herb Francji z tamtego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 24 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Wg discovery to herb :) Dodam że był pomalowany pędzlem na jasno niebiesko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.