kolekcj Napisano 16 Marzec 2004 Autor Napisano 16 Marzec 2004 Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji kraju jaki reprezentuje ten żołnierz. Zdjecie jest wykonane w 1933 w Krakowie podczas Rewii Kawalerii. Na zdjeciu znajdują się Atache wojskowi różnych państw. W tym właśnie ten gentelman w wielkiej czapie. Frapuje mnie co to za wojsko. Jeśli ktoś wie coś więcej o tych czapkach proszę o informację. Na dole umieszczam zdjęcie całości, tak by był kontekst.
Domino(*) Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 a może facet nie strzygł włosów od bardzo dawna ;-) heh Pzdr
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 He he, gratulację za fotkę ;-). No, mi się to kojarzy z Anglią, można by jeszcze kombinować, kto stoi obok niego. Pewnie są z tego samego kraju.Popzdrawiam
kolekcj Napisano 16 Marzec 2004 Autor Napisano 16 Marzec 2004 Anglik stoi gdzie indziej, znacznie dalej. Ten w czapie gada z niemcem. Ale czy to niemiec?? niesądzę.
dago Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Jakieś mieszane towarzystwo, ten w czapie to chyba gwardzista angielski..jednak, dalej w charakterystycznym kasku ..myslę, że gwardzista konny z francji a w głębi stoją nasi :-)..tak mi się wydaje. Pozdrawiam
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Szef kompani mułłów bagniennych ze Wschodniej Azji...." - dla pełnego maskowania sadzał sobie taki bociana na czapie i z daleka wygladał jak bocianie gnizado na pastwisku....kto tu takie fotomontaże podaje???
Monsun Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Wydaje mi się, że fotka ta mogła być zrobiona w Polsce. Z pewnością muszą być to jakieś pokazowe manewry, gdyż są tam oficerowie niemieccy, francuscy, angielscy, jest chyba nawet amerykanin(? co by on robił w Polsce?), ten gość z Afroczapą, no i polscy oficerowie.PozdrMarcin
Monsun Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Oficerów polskich jest najwięcej na tym zdjęciu, dlatego uważam, że zdjęcie to było zdjełane w Polsce.
Darda Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 A to nie jakiś dowcip aby? Tak coś mi się po głowie kołacze,że widziałem kiedyś to zdjęcie podpisane zagraniczni obserwatorzy na ćwiczeniach w Rembertowie" czy jakoś tak, tylko że takiej cudacznej czapy nie pamiętam - a raczej bym nie zapomniał. A może to inne zdjęcie było?
Monsun Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Nie wydaje mi się, żeby był to jakiś fotomontaż. Koleś z Afroczapą, to z pewnością żołnierz brytyjski, tylko pytanie co to za formacja?PozdrMarcin
mietek Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Czy ten nasz czapownik nie ma ostróg? Coś takiego regularnego jest na dole, chyba jednak nie trawa zasłaniajaca buty?
kolekcj Napisano 16 Marzec 2004 Autor Napisano 16 Marzec 2004 1. To są faktycznie ostrogi2. Zdjęcie pochodzi z zespołu fotografii z SPP Komorowo. Jednak jak sądzę opis dotyczący Rewii jest prawdziwy. 3. Oficerowie Polscy w tyle to generalicja.4. No i oczywiście nie jest to fotomontażJeśli te informacje ułatwią identyfikację to proszę. Gratuluję współczesnym Sherlockom którzy doszli do tego, że zdjęcie jest zrobione w polsce na jakiejś rewii zważywszy, że napisałem to na wstępie :D
woyta Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Bodaj angielski regiment jazdy królewskiej - do dzisiaj pełnią funkcję reprezentacyjną przed pałacem Buckingham. Charakterystyczna bobrowa czapa, w zeszłym roku był program na temat ich szkolenia, pokazowe parady itp.pzdr woyta
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Amoże koleś miał poprostu paskudną facjatę .... a ta czapka zakrywała całą głowę ....wycięte były jedynie dziury żeby mógł pacjent zobaczyć co nieco :).
Monsun Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Tym niefortunnym Sherlockiem jestem ja, z braku czasu nie doczytałem wszystkiego jak należy, no i poszło w eter. Zdażają się czasami takie kwiaty.Gratuluję teorii z facjatą", uśmiałem się przednio!:D Uśmiałem się też z samego siebie,jak przeczytałem dokładnie pierwszy post. Porażka:DPozdrawiam
Monti Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Na 100% fotomontaż.Nie przypominam sobie,zeby Brytyjczycy nosili,aż tak zabudowane"czapki i w dodatku z kołnieżem.Stawiam na żart albo użył ten wojak szamponu z filmu Miś".hehe
kolekcj Napisano 18 Marzec 2004 Autor Napisano 18 Marzec 2004 gwarantuję, że nie jest to fotomontaż, bo mam to zdjęcie w domu.
kloki Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Jest to zjazd przedstawicieli członków Wojny w celu omówienia warunków dzaiałań ;). A tak na serio to może jakiś charakterystyczna oznaka jakiś jednostek, albo strój ludowy jakiegoś kraju. Wiem, że jakieś włoskie jednostki na hełmach nosili pióra kogucie :)
Monti Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 WitamKilka zdjęć takich nakryć głowy:ze strony:http://www.messdress-britishmilitaria.com/headress.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.