Barson1 Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Napisano 16 Czerwiec 2012 Witam!Prosiłbym o wszelki informacje o tym bagnecie ( co oznacza nr ? czy da się go dokładnie wydatować? z jakiej fabryki pochodzi ? ) Dziękuję i pozdrawiam .
por.pil.020 Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Zobacz, tutaj 100% oryginał z kaliningradu, zatrzask ma trzpien na który się nakreca nakretke o znacznie wiekszej srednicy niż w Twoim wz.24.
por.pil.020 Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Może tutaj bedzie lepiej widoczne.Na tej podstawie twierdze ze takze zatrzaski to kopie (we wszystkich bagnetach jakie ten cwaniak sprzedaje, takze w lisciach), tym bardziej ze pod innym kontem ten sprzedawca" sprzedaje co chwila same zatrzaski.Bagnecik ogolnie b.ładny i do rekonstrukcji jest w sam raz.A co do żabki o ktora kiedys pytales... ja bym kupil zabke wz.24. Tak o, do kompletu :)
Barson1 Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Napisano 17 Czerwiec 2012 Witaj!Dziękuję ci za fachową pomoc popartą zdjęciami i sporą wiedzą. NA przyszłość nauczka ; trzeba uważać . No ale jak bagnet ma służyć to tragedii nie ma :)PSPIĘKNY RADOMIAK :) !
por.pil.020 Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Witam,Okładki, śrubki i zatrzask (sic!) NIE SĄ oryginalne! Wiem u kogo na allegro kupiłeś ten bagnet, niestety ten sprzedawca ma 2 różne konta, pod jednym ssprzedaje osobno okladki, śrubki, zatrzask, opore, a pod innym całą resztę z dorobionym elementami.... Takie coś to dla mnie prawie jak zbrodnia, powinno być zakazane takie rozdzielanie kompletów...... ;) zwykłe oszustwo dla kilku złotych zysku...Sam bagnecik jest oryginalny, wszystkie oznaczenia na nim też są OK. Bagnet jest wczesnej produkcji (ok. 1925r.) świadczy o tym niski numer, oraz odbiór N w kole. Co do samego numeru to moim zdaniem pracownik fabryki który wybijał numer się po prostu pomylił, po czym spostrzegł swój błąd i poprawił numer poprzez ponowne wybicie tegoż. Taka jest moja teoria, widziałem już takie ciekawostki", zawsze ten dobijany (właściwy) numer był głębszy i jakby z większą siłą robiony.
Barson1 Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Napisano 16 Czerwiec 2012 Witaj!Jestem ci wdzięczny za pomoc Panie Poruczniku Pilocie :) Bagnet nie ma być na półeczkę lecz na pas więc - no mówi się trudno . Zawsze istnieje możliwość odesłania,odsprzedania.A po czym wnioskujesz że zatrzask nie jest oryginalny ?
Barson1 Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Napisano 16 Czerwiec 2012 Witam!Prosiłbym o wszelki informacje o tym bagnecie ( co oznacza nr ? czy da się go dokładnie wydatować? z jakiej fabryki pochodzi ? ) Dziękuję i pozdrawiam .
dzieci3 Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Szlifowany ale oryginalny,śruby również ale okładziny cos za świeże /bukowe/? chociaż bo stąd nie widzę.Produkcja Towarzystwa Fabryki Motorów Perkun w Warszawie.
Barson1 Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Napisano 16 Czerwiec 2012 To że czyszczony to wiem ;) Dziękuję za odpowiedź. A jak z tym numerem ?
dzieci3 Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 No właśnie wg/mnie lipnie przebijany.http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/bagnety/wz24.htmTutaj sobie obejrzyj.
dzieci3 Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Barson napis też się ozmywa"?Czy ja za dużo kartofli zjadłem z kwaśnym mlekiem/bardzo zdrowe po mszalnym winku polecam/??
Blitzkrieg Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Lipne , tzn? Mi się nie podoba Wz przed 24, dziwny krój numeratora. Co do oryginalności numeru się nie wypowiem, aczkolwiek numerator dobry.
Barson1 Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Napisano 16 Czerwiec 2012 Nr wygląda na oryginalny tak samo napis perkun - tutaj akurat jestem pewien. Co oznacza że bagnet pochodzi z serii N" w owalu ?
Blitzkrieg Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 N w okręgu to odbiór, podobnie jak M w ośmiokącie, S w kwadracie, L w trójkącie...
Barson1 Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Napisano 16 Czerwiec 2012 Witam1Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam !
dzieci3 Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Odbiór.Witaj Blitz,nie twierdzę stanowczo,że nr 24 nie jest oryginałem też tak twierdzę mam swoje w ręku i niby to samo ale że Wz lipa to lipa przyznasz.
Pytanie
Barson1
Prosiłbym o wszelki informacje o tym bagnecie ( co oznacza nr ? czy da się go dokładnie wydatować? z jakiej fabryki pochodzi ? )
Dziękuję i pozdrawiam .
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.