gustaw7609 Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 Witam :)Jestem w posiadaniu pamiątek po żołnierzu PSZ na Zach.,ale co mnie ciekawi i nie potrafię tego wyjaśnić,dlaczego brak w pamiątkach orzełka w koronie,książeczek nadań dwóch Brytyjskich odznaczeń jak i samych odznaczeń - jest tylko baretka!poniżej brakujące odznaczenia -http://pl.wikipedia.org/wiki/War_Medal_1939-1945http://pl.wikipedia.org/wiki/1939-1945_Star(wszystkie naszywki z munduru i polskie odznaczenia są w komplecie)jak myślicie jak jest przyczyna? może strach przed Władzą Ludową??dodam że ów żołnierz powrócił do kraju w 1947r.
Czlowieksniegu Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 A skąd my mamy wiedzieć dlaczego brakuje?Może właściciel zgubił, oddał do lombardu, ukradli mu cykliści, bał się władzy ludowej... Możliwości jest, delikatnie pisząc, od groma.
gustaw7609 Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 Jest kilka możliwości ,to wiem:)jestem ciekaw czy ogólnie żołnierze powracający do kraju raczej nie zabierali ze sobą obcych odznaczeń czy może władza ludowa konfiskowała te odznaczenia?(nie ma także orzełka!)a jeśli był to strach przed władzą ludowa to czy istniały jakieś depozyty np.w dowództwie PSZ na zach.?w grę nie wchodzi na pewno lombard itp.
sid30 Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 dla mnie najbardziej wiarygodna jest wersja o cyklistach :)
gustaw7609 Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 możecie mi wyjaśnić co macie na myśli z tymi cyklistami?
mac Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Gustaw, jestem w posiadaniu trzech książeczek o przyznaniu dwóch medali jakie masz i jeszcze Medalu wojska. Też nie wiem co się stało z baretką i z medalami. Prawdopodobnie zawinęła je ekipa sprzątająca mieszkanie po śmierci dziadka.Pozdrawiam
mietek Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Gdzies czytalem, ale nie pamietam gdzie, iz Brytyjczycy nadawali Polakom tylko prawo do noszenia medalu, a nie sam medal.JEdnak jest to do weryfikacji.
ZbyszekL Napisano 15 Czerwiec 2012 Napisano 15 Czerwiec 2012 Odznaczenia nie zaginęły i nie zostały skradzione dlatego, że żołnierze szeregowi otrzymywali tylko dokumenty potwierdzające przyznanie tych odznaczeń i baretki. Wyjątkiem były odznaczenia polskie np.Medal Wojska, Medal Lotniczy, Krzyż Zasługi z Mieczami, Krzyż Walecznych i tu czasem była tylko baretka plus zaświadczenie. Dopiero po wielu latach najczęściej było to w latach 80-tych 90-tych byli żołnierze zwracali się do Ambasady Brytyjskiej aby otrzymać te odznaczenia. Żołnierze wyższych stopni w okresie wojny otrzymywali przyznane odznaczenia od razu. Co do orzełka to jego losy mogą być różne.
gustaw7609 Napisano 15 Czerwiec 2012 Autor Napisano 15 Czerwiec 2012 Dzięki Zbyszekniestety w pamiątkach nie ma także książeczek!wie ktoś jak przedstawia się sprawa z innymi kombatantami z PSZ na Z.? - czy większość z nich przywoziła ze sobą książeczki?ma ktoś wiedzę na ten temat??
ZbyszekL Napisano 15 Czerwiec 2012 Napisano 15 Czerwiec 2012 W PSZ żołnierze polscy otrzymywali brytyjskie książeczki wojskowe Soldier's Service and Pay Book - Książeczka wojskowa i żołdu, które zawierały podstawowe informacje o żołnierzu i szczepieniach jakie otrzymał. Każdy powracający żołnierz posiadał taką książeczkę. W dniu powrotu do Polski w PUR ( Państwowy Urząd Repatriacyjny ) dokonywano adnotacji o powrocie i książeczkę zwracano żołnierzowi, dodatkowo PUR wydawał Zaświadczenie na bezpłatną podróż do miejsca zamieszkania.Żyją jeszcze weterani którym z różnych powodów te książeczki zaginęły.
gustaw7609 Napisano 15 Czerwiec 2012 Autor Napisano 15 Czerwiec 2012 nie zrozumiałeś mnie,ale to moja wina,przepraszam!chodziło mi o książeczki nadań Brytyjskich odznaczeń!Soldier's Service and Pay Book posiadam jest w kolorze czerwonym!
habs Napisano 19 Czerwiec 2012 Napisano 19 Czerwiec 2012 Witam Panowie .Mam ten sam problem , mam po dziadku książeczki nadanie medali ale medali brak , może się orientujecie czy jakbym zgłosił się do ambasady brytyjskiej to była by szansa uzyskania tych odznaczeń ?Pozdrawiam
gustaw7609 Napisano 20 Czerwiec 2012 Autor Napisano 20 Czerwiec 2012 Przyłączam się do pytania kolegi habs!
Hebda Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 A nie lepiej zapytać u źródła?http://ukinpoland.fco.gov.uk/pl
Lobo26 Napisano 29 Sierpień 2012 Napisano 29 Sierpień 2012 Od początku...Jestem w posiadaniu zbioru dokumentów i ozdnaczeń po żołnierzu PSZ - dzadka mojej żony.Są książeczki wojskowa i żołdu, prawo jazdy i kiollka nadań medali - Gwiazda 1939-1945 , Gwiazda Italii , krzyż Monte Cassino...Ogólnie dostałem albo książeczki albo odznaczenia (wyjątek to krzyż Monte Cassino wraz z nadaniem) więc sytuacja ta sama.Do czego zmierzam - pytałem się teściowej (córki żołnierza) co się stało pop wojnie z jej ojcem o jego losy itp.Po wojnie mieszkał a Anglii ale wrócił do kraju - są poświadczenia i bezpłatny bilet z Gdynii na południe - zachował wszystkie dokumenty (tylko władza sobie je przejrzała i oddali) i medale.moment zagubienia okazał się prosty - po odwilży gdy zaczeli dostrzegać żołnierzy PSZ - zaczęto zapraszać Go do różnych szkół itp na pogadanki jak to było na wojnie" i wtedy zaczęły powoli ginąć medale.A czy ambasada pomoże ? ... nie wiem ale allegro napewno - to chyba jedyna metoda (albo jakiś jarmark kolekcjonerów staroci)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.