Skocz do zawartości

Brakujace Brytyjskie odznaczenia

gustaw7609

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)
Jestem w posiadaniu pamiątek po żołnierzu PSZ na Zach.,ale co mnie ciekawi i nie potrafię tego wyjaśnić,dlaczego brak w pamiątkach orzełka w koronie,książeczek nadań dwóch Brytyjskich odznaczeń jak i samych odznaczeń - jest tylko baretka!
poniżej brakujące odznaczenia -
http://pl.wikipedia.org/wiki/War_Medal_1939-1945
http://pl.wikipedia.org/wiki/1939-1945_Star

(wszystkie naszywki z munduru i polskie odznaczenia są w komplecie)

jak myślicie jak jest przyczyna? może strach przed Władzą Ludową??
dodam że ów żołnierz powrócił do kraju w 1947r.

Napisano
Jest kilka możliwości ,to wiem:)
jestem ciekaw czy ogólnie żołnierze powracający do kraju raczej nie zabierali ze sobą obcych odznaczeń czy może władza ludowa konfiskowała te odznaczenia?(nie ma także orzełka!)
a jeśli był to strach przed władzą ludowa to czy istniały jakieś depozyty np.w dowództwie PSZ na zach.?

w grę nie wchodzi na pewno lombard itp.
Napisano
Gustaw, jestem w posiadaniu trzech książeczek o przyznaniu dwóch medali jakie masz i jeszcze Medalu wojska. Też nie wiem co się stało z baretką i z medalami. Prawdopodobnie zawinęła je ekipa sprzątająca mieszkanie po śmierci dziadka.
Pozdrawiam
Napisano
Gdzies czytalem, ale nie pamietam gdzie, iz Brytyjczycy nadawali Polakom tylko prawo do noszenia medalu, a nie sam medal.

JEdnak jest to do weryfikacji.
Napisano
Odznaczenia nie zaginęły i nie zostały skradzione dlatego, że żołnierze szeregowi otrzymywali tylko dokumenty potwierdzające przyznanie tych odznaczeń i baretki. Wyjątkiem były odznaczenia polskie np.Medal Wojska, Medal Lotniczy, Krzyż Zasługi z Mieczami, Krzyż Walecznych i tu czasem była tylko baretka plus zaświadczenie. Dopiero po wielu latach najczęściej było to w latach 80-tych 90-tych byli żołnierze zwracali się do Ambasady Brytyjskiej aby otrzymać te odznaczenia. Żołnierze wyższych stopni w okresie wojny otrzymywali przyznane odznaczenia od razu.
Co do orzełka to jego losy mogą być różne.
Napisano
Dzięki Zbyszek
niestety w pamiątkach nie ma także książeczek!
wie ktoś jak przedstawia się sprawa z innymi kombatantami z PSZ na Z.? - czy większość z nich przywoziła ze sobą książeczki?
ma ktoś wiedzę na ten temat??
Napisano
W PSZ żołnierze polscy otrzymywali brytyjskie książeczki wojskowe Soldier's Service and Pay Book - Książeczka wojskowa i żołdu, które zawierały podstawowe informacje o żołnierzu i szczepieniach jakie otrzymał. Każdy powracający żołnierz posiadał taką książeczkę. W dniu powrotu do Polski w PUR ( Państwowy Urząd Repatriacyjny ) dokonywano adnotacji o powrocie i książeczkę zwracano żołnierzowi, dodatkowo PUR wydawał Zaświadczenie na bezpłatną podróż do miejsca zamieszkania.
Żyją jeszcze weterani którym z różnych powodów te książeczki zaginęły.
Napisano
nie zrozumiałeś mnie,ale to moja wina,przepraszam!
chodziło mi o książeczki nadań Brytyjskich odznaczeń!
Soldier's Service and Pay Book posiadam jest w kolorze czerwonym!
Napisano
Witam Panowie .
Mam ten sam problem , mam po dziadku książeczki nadanie medali ale medali brak , może się orientujecie czy jakbym zgłosił się do ambasady brytyjskiej to była by szansa uzyskania tych odznaczeń ?
Pozdrawiam
  • 2 months later...
Napisano
Od początku...
Jestem w posiadaniu zbioru dokumentów i ozdnaczeń po żołnierzu PSZ - dzadka mojej żony.

Są książeczki wojskowa i żołdu, prawo jazdy i kiollka nadań medali - Gwiazda 1939-1945 , Gwiazda Italii , krzyż Monte Cassino...
Ogólnie dostałem albo książeczki albo odznaczenia (wyjątek to krzyż Monte Cassino wraz z nadaniem) więc sytuacja ta sama.

Do czego zmierzam - pytałem się teściowej (córki żołnierza) co się stało pop wojnie z jej ojcem o jego losy itp.
Po wojnie mieszkał a Anglii ale wrócił do kraju - są poświadczenia i bezpłatny bilet z Gdynii na południe - zachował wszystkie dokumenty (tylko władza sobie je przejrzała i oddali) i medale.
moment zagubienia okazał się prosty - po odwilży gdy zaczeli dostrzegać żołnierzy PSZ - zaczęto zapraszać Go do różnych szkół itp na pogadanki jak to było na wojnie" i wtedy zaczęły powoli ginąć medale.

A czy ambasada pomoże ? ... nie wiem ale allegro napewno - to chyba jedyna metoda (albo jakiś jarmark kolekcjonerów staroci)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie