Skocz do zawartości

Gigantyczny arsenał broni przechowywał 52-latek z Puław

Rekomendowane odpowiedzi

@Speedy nie wiem czy do mnie pijesz, wszak odpowiadam chemkiem nie jestem. Terminy i właściwości znam tylko tyle na ile uważam że potrzebuję. Może to ignorancja , ale nigdy nie maiłem do tego głowy. Być moze kolega macjew ma rację. Być moze produkcja wojenna tnt nie trzymała norm ( radziecka wszak ) Być moze też zanieczyszczenia w procesie produkcji zmieniają jego właściwości. Dopytuję bo na szkoleniach jak i w googlach takich informacji nie ma. Jedynie czego dowiedzialem sie od znawców iż trrotyl mimo tego ze jest stabilnym i relatywnie bezpiecznym materiałem po długotrwałym przebywaniu w środowisku zasadowych rzeczywiście staje sie czulszy".
Pytam więc czy tnt mogą wytracać sie sole sodowe kwasow ( rozmaitych ) i jak zmienia to właściwości materiału ?

Uważajcie nie ma żartów : ABW aresztowała 21latka za umieszczenie w internecie instrukcji jak zrobić bombe i chwalenia autorów zamachu z 11.09 !!
http://www.wprost.pl/ar/326475/ABW-zatrzymala-21-latka-za-wpisy-w-sieci-Chwalil-terrorystow-odpowiedzialnych-za-11-wrzesnia/
Nie ma co teraz to już strach cokolwiek będzie napisać tu na tym forum bo i to pewnie czytają :O ?!!

Jest instrukcja stwierdzajac ze to wszystko jest bezpieczne.
Dziwne tylko ze nie raeguja na nia modertorzy.
Forum przeglada tysiace osob jedni maja sowj rozumek inni niestety juz nie.

Specjalnie dla zobrazowania sytuacji napisalem o trotylu.

Pozdrawiam i koncze dyskusje.

• 4 months later...
Kiedyś na Discovery był fajny program gdzie poddawano niezłym testom próbkę Trotylu.....

A tak o to można było spuszczać na próbkę kowadło ze znacznej wysokości, strzelać i podpalać"

Nie do konca jest to prawda trotyl lany przestrzelony pociskiem o sr. 12,7mm i predkosci powyzej 1600m/s detonuje.

Zubiked dokladnie tak jak piszesz
Być moze produkcja wojenna tnt nie trzymała norm ( radziecka wszak ) Być moze też zanieczyszczenia w procesie produkcji zmieniają jego właściwości"

Niemcy tez produkowali tzw. trotyl wojenny czyli zanieczyszczony z ktorego wytwarzal sie olej trotylowy.
Taki material byl tanszy w produkcji(wiadomo zreszta ze chodzi o pieniadze:) ) ale przeznaczony do szybkiego uzycia.
Ten wyprodukowany w czasch pokoju jest bardzo stabilny i spokojnie mozna magazynowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie