Lipek Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 A jaką masz pewność, czym konkretny egzemplarz był elaborowany? Często instrukcje to jedno, a wojenna praktyka drugie. 100% nigdy nie masz, jak dany materiał sie zachowa po tylu latach w glebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 @Speedy nie wiem czy do mnie pijesz, wszak odpowiadam chemkiem nie jestem. Terminy i właściwości znam tylko tyle na ile uważam że potrzebuję. Może to ignorancja , ale nigdy nie maiłem do tego głowy. Być moze kolega macjew ma rację. Być moze produkcja wojenna tnt nie trzymała norm ( radziecka wszak ) Być moze też zanieczyszczenia w procesie produkcji zmieniają jego właściwości. Dopytuję bo na szkoleniach jak i w googlach takich informacji nie ma. Jedynie czego dowiedzialem sie od znawców iż trrotyl mimo tego ze jest stabilnym i relatywnie bezpiecznym materiałem po długotrwałym przebywaniu w środowisku zasadowych rzeczywiście staje sie czulszy".Pytam więc czy tnt mogą wytracać sie sole sodowe kwasow ( rozmaitych ) i jak zmienia to właściwości materiału ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Ale wszystko nie ma znaczenia, wobec CAŁKOWITEGO ZAKAZU dyskusji o rozbrajaniu i wykorzystaniu MW, który to widnieje w Regulaminie Forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 i racja.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Uważajcie nie ma żartów : ABW aresztowała 21latka za umieszczenie w internecie instrukcji jak zrobić bombe i chwalenia autorów zamachu z 11.09 !!http://www.wprost.pl/ar/326475/ABW-zatrzymala-21-latka-za-wpisy-w-sieci-Chwalil-terrorystow-odpowiedzialnych-za-11-wrzesnia/ Nie ma co teraz to już strach cokolwiek będzie napisać tu na tym forum bo i to pewnie czytają :O ?!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Slyszeliscie np.o naglej wysokiej temperaturze slyszeliscie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Czy ktoś tu gdzieś widzi jakąś instrukcje ??Z tego co ja widzę to rozmawiamy sobie o trotylu, jego właściwościach i jaki może być niebezpieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Jest instrukcja stwierdzajac ze to wszystko jest bezpieczne. Dziwne tylko ze nie raeguja na nia modertorzy.Forum przeglada tysiace osob jedni maja sowj rozumek inni niestety juz nie.Specjalnie dla zobrazowania sytuacji napisalem o trotylu.Pozdrawiam i koncze dyskusje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Moderatorzy nie zawsze będą prowadzili do piaskownicy czy na plac zabawa za rękę. Prośby/zakazy są zarówno w Regulaminie jak i we wpisach.A o kilku śp Użytkownikach mam nadzieję, że wszyscy pamiętają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Fakt, coś mnie zaćmiło. Niemniej urwiłapek w takim stanie bym nie dotykał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Kiedyś na Discovery był fajny program gdzie poddawano niezłym testom próbkę Trotylu..... A tak o to można było spuszczać na próbkę kowadło ze znacznej wysokości, strzelać i podpalać" Nie do konca jest to prawda trotyl lany przestrzelony pociskiem o sr. 12,7mm i predkosci powyzej 1600m/s detonuje.Zubiked dokladnie tak jak piszeszByć moze produkcja wojenna tnt nie trzymała norm ( radziecka wszak ) Być moze też zanieczyszczenia w procesie produkcji zmieniają jego właściwości"Niemcy tez produkowali tzw. trotyl wojenny czyli zanieczyszczony z ktorego wytwarzal sie olej trotylowy.Taki material byl tanszy w produkcji(wiadomo zreszta ze chodzi o pieniadze:) ) ale przeznaczony do szybkiego uzycia.Ten wyprodukowany w czasch pokoju jest bardzo stabilny i spokojnie mozna magazynowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.