Skocz do zawartości

Polskie pojazdy w zagranicznych muzeach

husky1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

C7P ,T 26 ,BWP -mieszanka-Музеем Великой Отечественной Войны 1941-1945 г в Москве ,zbudowany z wanny C7P .Temat byl poruszany na Forum.

Napisano

Może obok tematu ale dotyczy naszych południowych sąsiadów. W Saumur staoi Marder III Sd.Kfz 139 z Czeską flagą (mała jakeś 50X80 mm) na tylnym i przednim pancerzu. Co mogła oznaczać?

Napisano
O ile pamiętam, to SKOT był efektem współpracy Polsko -Czechosłowackiej, zatem nic nadzwyczajnego, że eksponują swój produkt.
Napisano
Hadiuka -SKOT byl wylacznie produkowany w Polsce , montowany byl w FSC Lublin , Tatra dostarczala podwozie i silnik , wiec jak najbardziej jest to pojazd polski , podobnie jak ATS 59G ktory mimo , ze zaprojektowany w ZSRR , byl wylacznie produkowany w Polsce wiec wszystkie SKOT-y (nawet czeskie) i ATS 59G nosza znaczek Made in Poland , nie polegaj zbytnio na pamieci bo ta jest zawodna , lecz poszukaj w literaturze lub na necie ,pozdrawiam :)
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/SKOT

Skot był produkowany w Polsce z użyciem czeskich podzespołów, ale zaprojektowano go w CZECHOSŁOWACJI. Stąd wg mnie jego polskość to tylko 50 %.
Napisano
Jaki wpływ na konstrukcję SKOTA maiała Puma? Chodzi mi o układ napędowy i nośny Sd.Kfz.234. Silnik w Pumie był Tatry. Nie różni się zbytnio od stosowanych do ciężarówek. Co z podwoziem i przeniesieniem napędu?
Napisano
Panowie watek jest o polskich pojazdach w zagranicznych muzeach -polski pojazd rozumie jako produkowany w Polsce lub uzywany przez WP lub noszacy polskie oznakowania.
Na temat polskosci SKOT-a , czy wplywu Pumy na jego konstrukcje proponuje zalozyc osobny watek,dla mnie SKOT czy OT 64 sa jak najbardziej polskie.
Napisano
Podobnie jak Mi-2, którego polskiego pochodzenia nikt nie podważa pomimo, iż projekt wyszedł z radzieckiego biura konstrukcyjnego Michaiła Mila.
(ale faktycznie, nie ma co offtopować, bo wątek nie o tym) :)
Napisano
http://www.klubweterana100pdh.fora.pl/siec-alarmowa,1/litewskie-muzeum-wojskowe-im-witolda-wielkiego,129.html

uff, teraz chyba będzie dobrze :)
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

T-55 -Muzeum Wojskowe im. Witolda Wielkiego -Oddzial Techniki i Transportu ,Wilno,Litwa.Zdjecie z Forum Weteremi 100PDH im. Gen. Stanislawa Maczka .

Napisano

T-72 -Muzeum Wojskowe im. Witolda Wielkiego -Oddzial Techniki i Transportu ,Wilno,Litwa.Zdjecie z Forum Weteremi 100PDH im. Gen. Stanislawa Maczka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie