Skocz do zawartości

Ceny złomu

wachmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak czytam w poniedziałkowej Wyborczej" to ceny złomu wzrosły od początku roku dwukrotnie. Kradnie się więc już wszystko, łącznie z klamkami do drzwi.
Nic tylko patrzeć jak już ostatnie metalowe elementy znikną z bunkrów, a kolejne kopuły pancerne trafią do huty. Z piszczałkami to pewnie niedługo będą chodzić po lasach złomiarze, a nie poszukiwacze skarbów...
Motorem sprawczym skoku cen są Chiny, które rozbudowują się na potęgę przed Olimpiadą w 2008 roku. Do tego czasu złomiarze ogołocą już wszystko w Polsce z zabytków co tylko da się urwać, odkręcić i odpiłować. Przez parę lat w bunkrach 25 BAS na Stogach było pełno metalu", teraz w kilka miesięcy ogołocono je niemal ze wszystkiego co nie jest betonem.

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A potem będą kuć beton (może nawet wysadzać) żeby wyciągnąć zbrojenie.
Pozdrawiam
Napisano
Oj tak. Przykład:
Wyobraźcie sobie szczere pole, zadupie dolne. Na polu bunkierek, najmniejszy z możliwych :)Pole trudno dostępne. I co?
I na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy nastąpiła zmiana w wyglądzie bunkra - wykuto z betonu półmetrowe kawałki cienkich rur stalowych, a także wykuto mały zawias przy wejściu. Żenujące!
Napisano
A w dodatku ten bunkierek, o którym wspomina Beaviso - jest bardzo unikalną konstrukcją. Większość wsioków" nawet nie zdaje spobie sprawy, że więcejby zarobili na promowaniu tych obiektów jako atrakcje turystyczne, niż ich rozwalania - aby wyciągnąć z nich kilkanaście kg żelastwa ;)
Napisano
Koło mnie w skupie złomu w tamtym tygodniu kilogram stalowego kosztował 50 groszy (!) a wczoraj widziałem cenę 70 groszy za kilogram (!).
Jak to jest na szyldzie tego skupu >>Najlepsze ceny w mieście<<.

bjar_1
Napisano
Dziękuję, Romel79.

Policzmy: wyrwali 2 rury po ok. 50 cm długości i 10 cm średnicy. Stal, hmmm, czwórka" albo cieńsza.
50x2xPix5x0.4 x2 = 1250 cm3 = 9.75 kg = 7 zł
(chyba że stal była cieńsza - wtedy drastyczny spadek wartości łupu")

Wiecie co, to się nawet opłaca!!!!!!!
Tylko dziwi mnie jak można trafić w takie miejsce.
Napisano
Witam,
faktycznie ceny złomu skoczyły na łeb na szyję. W ubiegłym tygodniu skupowano złom w cenie 800 zł za tonę, słyszałem także, że gdzieś na śląsku dawano nawet 1000 zł.

Czas na fakty:
W ubiegłym tygodniu złodzieje złomu zwinęli z przed ZUS'u w Inowrocławiu metalowe poręcze. To już zakrawa na jakąś swoistą epidemię.

Podczas ostatniego wypadu w lesie widziałem mnóstwo złomu różnego rodzaju ( rama od jakiegoś komarka, stare miski itp.), nic tylko brać przyczepkę i porządkować nasze lasy!

Pozdr
MArcin
Napisano
Ja słyszałem że w niekturych miejscach kilo złomu kosztuje już 85 gr !!! tylko patrzeć jak złomiaże nawet swoje wózki tam zostawią.
pzdr Romel
Napisano
Wczoraj czytałem na www, że kradli most....Niedługo nic już nie zostanie, ale na złomiarzy jest przyzwolenie społeczne - Biedny, pracy nie ma, to sobie dorobi.
Co innego taki poszukiwacz, fanaberie jakieś, hobby się zachciało, a ludzie na chleb nie mają!!!
Koszmar.
Napisano
witajcie
to jest epidemia, ostatnio chodze sobie po lesie (za grzybai oczywiście) i przypadkiem znalazłem fajne troszke rozkopane już miejsce z którego wyszło kilkadziesiąt nieśmiertelników, odznak, itp... w pewnym momencie podszedł do mnie pewien człowiek o dośc charakterystycznym wyglądzie i zapachu, po krótkiej rozmowie okazało się że tydzień wcześniej wywiózł on na złom 4 (CZTERY) kilo niesmiertelników wykopanych w tym samym miejscu !!!!! no comment :(
Napisano
Ja bym juz go w tym dole zostawił chyba zamiast tych nieśmiertelników..... .Jak wejdziemy do UE ceny metali znów wzrosną.W sobote wpadłem na jeden skup.Niebardzo rozgarnięty koleś opowiadał mi ,,ostatnio to takie ładne świeczniki stare mieliśmy z mosiądzu ale ,kto by ich tam trzymał...na hute pojszli''Wiecie że aluminium od soboty staniało do 3,60 :),jeszcze troce to już sie puszek chłopakom nie będzie chciało zbierać.Co raz zmontują zorganizowaną akcje ,,Tory kolejowe'' :).Pozdrawiam
Napisano
Jest taka opcja że legalnie szyn na złom nie przyjmują...ale na czarno czemu nie! Złomiarze to nawet zbrojenie ze słupów betonowych wybijają ,przynajmniej u mnie...

Napisano
Kratki to standard ,człowiek czasmi wraca zawiany z imprezy i może się władować w taka dziurę...u mnie na przystanku kolejowym ścieli słupy oświetleniowe...
Napisano
Jeszcze jakiś czas temu dziwiłem się, że niektórzy poszukiwacze są w stanie zarobić na sprzedaży na złomie mosiężnych łuseczek od mauserka. Niedługo przyjdzie czas na zarabianie na stalowych odłamkach ;))) Przypomnę jeszczę sytuację z września ;) http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=37899&id_forum=0&&sq=kazik&wi=37901#37901
Napisano
To teraz już wiel dlaczego są takie ogromne kolejki do skupu. Ale jest też dobra tego strona, dużo fantów się tam może trafić ;D
Napisano
Najgorszy jest fakt że ,walka z nimi (Złom-ekipy) to walka z wiatrakami.Nawet jak jedni sobie darują (co w polsce jest mało prawdopodobne bo za pocięcie kopuły pancernej to pewnie pouczenie jest) to inni odrazu wskakują na stanowisko :[.A poza tym to jak ludzie nie mają co do garnka wlożyć to chwytają sie wszystkiego ....a jako że teraz jest dobry okres na złom .... Jak by Chiny kupowały makulature to by biblioteki wynosili pewnie:D.
Napisano
Ta.. byłem raz na złomie i mnie zaszokował panujący tam ruch. Co chwila jakiś cep z wózkiem pełnym złomu jechał, ale wiekszosc kolesi to widać, że jakieś menele ;) W sumie to złom ich utrzymuje. Ruch jak w hipermarkecie z wózkami :P
Napisano
Oj panowie szlachta, a czym Wy się różnicie od tych podłych zbieraczy złomu? To że oni sprzedają znalezisko od razu za grosze? Często właśnie kolekcjonerzy" odkupują od nich po to, aby po oczyszczeniu sprzedać z dużym zyskiem. Oj co też nie widzieliście na skupie! Ale wy tam byliście przpadkowo. Toż tam same cepy i menele.
Ludzie ile trzeba nieśmiertelników na cztery kilo!? Przecież to musi być kilkaset osób?
Napisano
Czym sie różnimy..?.Muszę przyznać iż nigdy nie zdażyło mi się wykuwać kabli,i elementów stalowych z bunkrów etc.,kraść barierek,kabli miedzianych,torów,dekli od studzienek kanalizacyjnych,i tym podobnych ,,łupów''.Jak pan myśli co jest lepsze :wykupienie czegoś od złomiarza czy oddanie przedmiotu po cenie złomu do huty ?.
Napisano
Co racja to racja.Bieda i niewiedza trochę tych ludzi tłumaczy.Ale za przeproszeniem co tłumaczy takich wykształconych" s...synów którzy w majestacie prawa niszczą zabytki techniki militarnej ,lotniczej czy jakiejkolwiek innej, bo są w sprzeczności z ich pionem ideologicznym,albo diabli wiedzą z czym.Co chwila pojawia się post,że znowu jakaś banda kretynów będzie zmieniać nazwę placu z czerwonego na różowy przy okazji rozwalając pomnik z czołgiem samolotem,czy innym wynalazkiem.Złomiarzy jak ktoś tu stwierdził nie da się opanować,a czy jest rada na naszych kochanych bosów od polityki i rządzenia? I co wy na to eksploratorzy? --Chciałem napisać niszczyciele runa leśnego i złodzieje dobra narodowego! J.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie