Skocz do zawartości

Dziwnie pomalowany bagnet.

Poszukiwacz_4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Mam pytanie dotyczące tego oto bagnetu. Jak pozbyć się tej farby?? Gdy machne go rozpuszczalnikiem nic się z nim nie stanie? Może nie jest piękny ale mój pierwszy:) Z góry dzięki!

Napisano
Jeśli ta farba ładnie Ci poschodzi przetrzyj całość wazeliną techniczną,nie widzę dobrze ale są tam chyba okładki z kanałem konserwującym jeśli oryginalne to spróbuj odkręcić i jeśli się uda pomocz je w pokoście lnianym.
Napisano
Nasącz szmate rozpuszczalnikiem, owiń bagnet i całość szczelnie owiń folią. Tak trzymaj kilka godzin. Następnie przetrzyj bagnet szmatą z rozpuszczalnikiem. Pokost a właściwie Olej Lniany kupisz w sklepach dla plastyków, jest to rozpuszczalnik do farb olejnych.
Wojtek
Napisano
Najlepiej to kup sobie Skansol w chemicznym. Ładnie i szybko usuniesz stare powłoki malarskie mając kontrole nad całym procesem.
Napisano
Ok. Zastosuje ten sposób ze szmatką i rozpuszczalnikiem. Czyli po całym zmyciu farby nasmarować go jeszcze tą wazeliną techniczną tak jak radził Pan dzieci3?? Jeżeli tak to co to ma na celu, zakonserwowanie?? Przepraszam, że tyle wypytuje, ale tak jak pisałem jest to mój pierwszy bagnet i nie chce go zniszczyć.
Napisano
Rozpuszczalnik usunie farbę,pokost nasączy i zakonserwuje okładziny a wazelina techniczna zabezpieczy głownię i inne metalowe części bagnetu przed wtórną korozją. Nie rozkrecaj! Zawsze co nie ruszany - to nie ruszany. Na rynku pełno składaków a tak to masz pewnośc że jest to komplet. Pozdrowy!
Napisano
I jeszcze jedno- nie musisz na forum wszystkim panować"-jesteśmy tu po prostu kolegami bez względu na wiek i myślę, że taka forma w zupełności wystarczy. Choć, muszę przyznać,miło że dołączył ktoś dobrze wychowany i kulturalny. Powodzenia i sukcesów!
Napisano
Dobra, to dzięki za pomoc Koledzy ;) Jutro lece po rozpuszczalnik i postaram się dobrze go oczyścić. Po wszystkim wkleje zdjęcia, abyście mogli zobaczyć i ewentualnie doradzić mi coś jeszcze. Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie