Poszukiwacz_4 Napisano 8 Maj 2012 Autor Napisano 8 Maj 2012 Witajcie. Mam pytanie dotyczące tego oto bagnetu. Jak pozbyć się tej farby?? Gdy machne go rozpuszczalnikiem nic się z nim nie stanie? Może nie jest piękny ale mój pierwszy:) Z góry dzięki!
dzieci3 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Jeśli ta farba ładnie Ci poschodzi przetrzyj całość wazeliną techniczną,nie widzę dobrze ale są tam chyba okładki z kanałem konserwującym jeśli oryginalne to spróbuj odkręcić i jeśli się uda pomocz je w pokoście lnianym.
Poszukiwacz_4 Napisano 8 Maj 2012 Autor Napisano 8 Maj 2012 Podobo jest to orginał w 100% . A gdzie można dostać ten pokość liany??
GeneralRemek Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Nie pokość" a pokost. http://drewnochron.pl/karta_produktu.xml?id=53459
Cyrograf15 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Nasącz szmate rozpuszczalnikiem, owiń bagnet i całość szczelnie owiń folią. Tak trzymaj kilka godzin. Następnie przetrzyj bagnet szmatą z rozpuszczalnikiem. Pokost a właściwie Olej Lniany kupisz w sklepach dla plastyków, jest to rozpuszczalnik do farb olejnych.Wojtek
Poszukiwacz_4 Napisano 8 Maj 2012 Autor Napisano 8 Maj 2012 Panie Cyrografie a owinąć razem z okładkami czy odkręcać??
Thomson. Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Najlepiej to kup sobie Skansol w chemicznym. Ładnie i szybko usuniesz stare powłoki malarskie mając kontrole nad całym procesem.
Cyrograf15 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Całość, nic nie odkręcać. Skansol skutkuje podobnie.Wojtek
Poszukiwacz_4 Napisano 8 Maj 2012 Autor Napisano 8 Maj 2012 Ok. Zastosuje ten sposób ze szmatką i rozpuszczalnikiem. Czyli po całym zmyciu farby nasmarować go jeszcze tą wazeliną techniczną tak jak radził Pan dzieci3?? Jeżeli tak to co to ma na celu, zakonserwowanie?? Przepraszam, że tyle wypytuje, ale tak jak pisałem jest to mój pierwszy bagnet i nie chce go zniszczyć.
dimmu66 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Rozpuszczalnik usunie farbę,pokost nasączy i zakonserwuje okładziny a wazelina techniczna zabezpieczy głownię i inne metalowe części bagnetu przed wtórną korozją. Nie rozkrecaj! Zawsze co nie ruszany - to nie ruszany. Na rynku pełno składaków a tak to masz pewnośc że jest to komplet. Pozdrowy!
dimmu66 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 I jeszcze jedno- nie musisz na forum wszystkim panować"-jesteśmy tu po prostu kolegami bez względu na wiek i myślę, że taka forma w zupełności wystarczy. Choć, muszę przyznać,miło że dołączył ktoś dobrze wychowany i kulturalny. Powodzenia i sukcesów!
Poszukiwacz_4 Napisano 10 Maj 2012 Autor Napisano 10 Maj 2012 Dobra, to dzięki za pomoc Koledzy ;) Jutro lece po rozpuszczalnik i postaram się dobrze go oczyścić. Po wszystkim wkleje zdjęcia, abyście mogli zobaczyć i ewentualnie doradzić mi coś jeszcze. Pozdrawiam!
Barson1 Napisano 11 Maj 2012 Napisano 11 Maj 2012 Jest oky :) Nieźle drewno ci wyszło :) + ładuj lepszej jakości zdjęcia jeśli można :) Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.