Skocz do zawartości

Autoliza - Pytania.

xen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Z góry przepraszam, jeżeli zły dział itd....
Postanowiłem, że zaczną czyścić swoje fanty, by móc się nimi cieszyć jak najdłużej... Lecz kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Słyszałem już o autolizie, lecz nikt DOKŁADNIE mi tego nie wytłumaczył. I tutaj prośba do was, drodzy koledzy.

Mógłby ktoś podrzucić mi link, albo na priv albo w temacie do dokładnego przygotowania i wykonania procesu autolizy. Szukałem, ale jakoś nie wpadło mi w oczki...
Proszę też, abyście poradzili mi, jak najlepiej oczyszczać" fanty z rdzy.
Napisano
A na jaki okres w tej wodzie ma leżeć?
Do mniejszych rzeczy mniej wody, do większych więcej wody & kreta tak?
Napisano
aż odpuści rdza. sprawdzaj co jakiś czas.
roztworu musi być tyle aby fant był cały zamoczony.
proporcje kreta 100-150g na litr wody.
aluminium musi sie stykać z gołym metalem chociaż w jednym miejscu więc musisz oczyścić mechanicznie.
pozdro
Napisano
Łopatologia stosowana:)
Składniki:
- Pojemnik odpowiedniej wielkości (zależy od wielkości fanta).
- Woda.
- Wodorotlenek sodu NaOH (kret).
- Drut\\taśma aluminiowa(Al), bądź cynkowa(Zn).
- Fant.
Sposób użycia:
1. Wlać wodę(Najlepiej ciepłą) do pojemnika(Woda musi całkowicie zakryć czyszczony przedmiot).
2. Wsypać NaOH( roztwór 10-15%).
3. Wymieszać.
4. Owinąć czyszczony przedmiot drutem\\taśmą (Co najmniej w jednym punkcie drut musi się stykać bez pośrednio z metalem).
5. Włożyć czyszczony przedmiot do roztworu.
6. Oczekiwać:)

Uwagi:
- Roztwór wodorotlenku sodu jest sub. żrącą- zaleca się szczególną ochronę oczu, a także innych części ciała.
- Przedmiot czyszczony ma się gotować" w roztworzę, aż się wyczyści:) (Jeżeli nie nastąpi to po jednokrotnej kąpieli", to należy cały proces powtórzyć).

PZdr
Napisano
-Roztwór wydziela wodór, który jest drażniący dla dróg oddechowych. Zaleca się robienie ów procesu w miejscu dobrze wentylowanym (Ja osobiście wywalam sprzęt do garażu). pozdr
Napisano
Wodór drażniący dla dróg oddechowych? Z kreta i folii aluminiowej to się mnóstwo innych syfów wydobywa - wodór może wybuchnąć i jedynie w ten sposób być szkodliwy :)
Napisano
jak dasz wrzątek to sie skonczy zle dla ciebie i otoczenia.
mozesz sobie zrobic próbe: wsyp troche kreta do sloika wrzuc alu i zalej wrzatkiem.
woda musi byc ciepla .
ja osobiscie daje 2łyzki stołowe kreta na litr wody. ostatnio czyszczac odłamek z pierścieniem wiodącym wstawiłem fant kolo 21 wieczorem a wyjąłem o 10 rano nastepnego dnia. potem szczotkowanie i konserwacyja.
Napisano
Dziękuję za wszystkie rady. Jutro zabieram się za próby! O wszystkim będę informował.

Pozdrawiam
Napisano
Nada się.
Drut do TIGa jest stopem aluminium z najczęściej 5% domieszką krzemu lub magnezu.
Drogi interes... lepiej kupić na złomie trochę kg instalacji z alu.
Kilka tanich źródeł elektrod" do autolizy:
- Rynny i obróbki blacharskie z tytan-cynku.
- Stare instalacje elektryczne.
- Ogólnie blachy z cynku lub aluminium.
PZdr
Napisano
Tak.
Tam jest lina spleciona z drutu:)
Do małych/słabo skorodowanych fantów lepiej dać pojedynczy drut, a na grubego zwierza" całą wiązkę.
PZdr
Napisano

I po paru godzinach,niestety szału nie ma,czy ma to być roztwór czystej sody kaustycznej czy nadadzą się też inne wynalazki typu kret,rurex

Napisano
Po zdjęciu widać, że coś się dzieje. Tylko trzeba czasu na efekty. Jak przestanie ulgotać" to wyjmij i szoruj szczotką. Zobaczysz czy efekty cię zadowalają jak nie to powtórz proces.

ps inne wynalazki też się nadadzą typu kret itp pzdr
Napisano
Im wiekszy przedmiot tym dłuższa kąpiel, na takim żelastwie możesz eksperymentować ale cenniejszą zdobycz lepiej mieć na oku i co jakiś czas sprawdzać jej stan.
Napisano
@up, no jasne że tak. Jak Ci się już cały rozpuści a efekt jest niezadowalający (pozostałości rdzy która nie schodzi przy użyciu szczotki z twardym włosiem) to owijasz znowu i pakujesz ponownie do zupki, najlepiej nowej.

pozdro
  • 2 weeks later...
Napisano
Przy okazji ,autoliza /samorozkład/to teremin z medycyny sądowej http://pl.wikipedia.org/wiki/, przy oczyszczaniu przedmiotów stalowych z użyciem aluminium lub cynku jako katody w roztworze NaOH mamy cały czas do czynienia z elektrolizą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie