xen Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Witam.Z góry przepraszam, jeżeli zły dział itd....Postanowiłem, że zaczną czyścić swoje fanty, by móc się nimi cieszyć jak najdłużej... Lecz kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Słyszałem już o autolizie, lecz nikt DOKŁADNIE mi tego nie wytłumaczył. I tutaj prośba do was, drodzy koledzy.Mógłby ktoś podrzucić mi link, albo na priv albo w temacie do dokładnego przygotowania i wykonania procesu autolizy. Szukałem, ale jakoś nie wpadło mi w oczki...Proszę też, abyście poradzili mi, jak najlepiej oczyszczać" fanty z rdzy.
xen Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 A na jaki okres w tej wodzie ma leżeć? Do mniejszych rzeczy mniej wody, do większych więcej wody & kreta tak?
buli1011 Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 aż odpuści rdza. sprawdzaj co jakiś czas.roztworu musi być tyle aby fant był cały zamoczony. proporcje kreta 100-150g na litr wody.aluminium musi sie stykać z gołym metalem chociaż w jednym miejscu więc musisz oczyścić mechanicznie.pozdro
wino1939 Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Łopatologia stosowana:)Składniki:- Pojemnik odpowiedniej wielkości (zależy od wielkości fanta).- Woda.- Wodorotlenek sodu NaOH (kret).- Drut\\taśma aluminiowa(Al), bądź cynkowa(Zn).- Fant.Sposób użycia:1. Wlać wodę(Najlepiej ciepłą) do pojemnika(Woda musi całkowicie zakryć czyszczony przedmiot).2. Wsypać NaOH( roztwór 10-15%).3. Wymieszać.4. Owinąć czyszczony przedmiot drutem\\taśmą (Co najmniej w jednym punkcie drut musi się stykać bez pośrednio z metalem).5. Włożyć czyszczony przedmiot do roztworu.6. Oczekiwać:)Uwagi:- Roztwór wodorotlenku sodu jest sub. żrącą- zaleca się szczególną ochronę oczu, a także innych części ciała.- Przedmiot czyszczony ma się gotować" w roztworzę, aż się wyczyści:) (Jeżeli nie nastąpi to po jednokrotnej kąpieli", to należy cały proces powtórzyć).PZdr
zbyniek Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 -Roztwór wydziela wodór, który jest drażniący dla dróg oddechowych. Zaleca się robienie ów procesu w miejscu dobrze wentylowanym (Ja osobiście wywalam sprzęt do garażu). pozdr
woytas Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Wodór drażniący dla dróg oddechowych? Z kreta i folii aluminiowej to się mnóstwo innych syfów wydobywa - wodór może wybuchnąć i jedynie w ten sposób być szkodliwy :)
buli1011 Napisano 3 Maj 2012 Napisano 3 Maj 2012 nie polecam wrzątku może źle sie to skończyć. wiem bo widziałem jak gwałtowna reakcja zachodzi
saperfts Napisano 4 Maj 2012 Napisano 4 Maj 2012 jak dasz wrzątek to sie skonczy zle dla ciebie i otoczenia. mozesz sobie zrobic próbe: wsyp troche kreta do sloika wrzuc alu i zalej wrzatkiem. woda musi byc ciepla . ja osobiscie daje 2łyzki stołowe kreta na litr wody. ostatnio czyszczac odłamek z pierścieniem wiodącym wstawiłem fant kolo 21 wieczorem a wyjąłem o 10 rano nastepnego dnia. potem szczotkowanie i konserwacyja.
xen Napisano 4 Maj 2012 Autor Napisano 4 Maj 2012 Dziękuję za wszystkie rady. Jutro zabieram się za próby! O wszystkim będę informował.Pozdrawiam
RIDER Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Czy do owijania przedmiotu przed autolizą używał ktoś drutu do spawania aluminium metodą tig?
wino1939 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Nada się.Drut do TIGa jest stopem aluminium z najczęściej 5% domieszką krzemu lub magnezu.Drogi interes... lepiej kupić na złomie trochę kg instalacji z alu.Kilka tanich źródeł elektrod" do autolizy:- Rynny i obróbki blacharskie z tytan-cynku.- Stare instalacje elektryczne.- Ogólnie blachy z cynku lub aluminium.PZdr
RIDER Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Czyli aluminiowy drut z napowietrznej sieci energetycznej się nada?,wymieniają takową niedaleko .
wino1939 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Tak.Tam jest lina spleciona z drutu:)Do małych/słabo skorodowanych fantów lepiej dać pojedynczy drut, a na grubego zwierza" całą wiązkę.PZdr
RIDER Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Wrzuciłem taki oto klucz do roztworu wody z rurexem''nic innego nie miałem pod ręką''
RIDER Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 I po paru godzinach,niestety szału nie ma,czy ma to być roztwór czystej sody kaustycznej czy nadadzą się też inne wynalazki typu kret,rurex
sidzok Napisano 11 Maj 2012 Napisano 11 Maj 2012 Po zdjęciu widać, że coś się dzieje. Tylko trzeba czasu na efekty. Jak przestanie ulgotać" to wyjmij i szoruj szczotką. Zobaczysz czy efekty cię zadowalają jak nie to powtórz proces. ps inne wynalazki też się nadadzą typu kret itp pzdr
saperfts Napisano 11 Maj 2012 Napisano 11 Maj 2012 rider to potrzebuje czasu, zostaw na noc i zobaczysz co bedzie
trebor1977 Napisano 11 Maj 2012 Napisano 11 Maj 2012 Im wiekszy przedmiot tym dłuższa kąpiel, na takim żelastwie możesz eksperymentować ale cenniejszą zdobycz lepiej mieć na oku i co jakiś czas sprawdzać jej stan.
RIDER Napisano 11 Maj 2012 Napisano 11 Maj 2012 A czy drut aluminiowy ma się całkiem rozpuścić,bo robi się go coraz mniej?
marcin 1984 Napisano 12 Maj 2012 Napisano 12 Maj 2012 @up, no jasne że tak. Jak Ci się już cały rozpuści a efekt jest niezadowalający (pozostałości rdzy która nie schodzi przy użyciu szczotki z twardym włosiem) to owijasz znowu i pakujesz ponownie do zupki, najlepiej nowej.pozdro
abcd Napisano 21 Maj 2012 Napisano 21 Maj 2012 Przy okazji ,autoliza /samorozkład/to teremin z medycyny sądowej http://pl.wikipedia.org/wiki/, przy oczyszczaniu przedmiotów stalowych z użyciem aluminium lub cynku jako katody w roztworze NaOH mamy cały czas do czynienia z elektrolizą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.