Jump to content
  • 0

Pytanie o łuski i blaszkę

xweganx

Question

Posted

Witam, jestem nowy wśród forumowiczów jak i wśród poszukiwaczy. Jako, że głównie interesuję się monetami, niewiele wiem na temat militariów, a że czasem i takowe udaje się wykopać mam odnośnie ich pytanie. Interesuję się ostatnio bardzo historią mego miasta Sosnowca, dlatego chciałem zapytać z jakiego okresu i z jakiej broni mogą pochodzić ów łuski i groty, jak również czym była ta blaszka na której zachowały się litery St" oraz duża cyfra 1"?
Pytanie o okres jest najważniejsze, ponieważ z tego samego stanowiska wykopałem kopiejki z 1875r oraz łuski bez spłonki, tzn cała tylna ścianka chyba była spłonką, jednak bita była na niej litera A" lub coś w tym rodzaju. Czy w ogóle iglica mogła mieć kształt litery A?

9 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Ta duża zardzewiała łuska to późnowojenny, niemiecki mauser, dwie mniejsze to sowieckie łuski min. od pepeszy, ołowiany pocisk przydałoby się obejrzeć z boku i znać wymiary. A czy na blaszce nie ma przypadkiem liter SP - jak Szkoła Podstawowa? Jakaś nabijka na sztandar? Łuski bez spłonki z literą A mogą być nabojami bocznego zapłonu, zapewne myśliwskiego pochodzenia. Pozdrawiam.
Posted

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Co do blaszki to na pewno nie jest to SP, ta druga litera to małe t lub coś podobnego do niego.
Natomiast tutaj prezentuję ów łuski z literką A

Posted
Ta duża zardzewiała łuska to późnowojenny, niemiecki mauser" - takowe bimetalowe łuski produkowano już podczas Iwś,a wprowadzono masowo koło 1937 roku...

Ten ogryzek pocisku z widocznym pierścieniem wiodącym wygląda na rosyjski 37mm.Raczej nie wypada się tym bawić,że względów zdrowotnych.
Posted
Ten ogryzek pocisku z widocznym pierścieniem wiodącym wygląda na rosyjski 37mm.Raczej nie wypada się tym bawić,że względów zdrowotnych"

Tylko nie piszcie mi że to może wybuchnąć?
Posted
Ale niezdrowy jest bo zawiera ołów czy inne świństwo czy może wybuchnąć? Tak czy inaczej i tak wywalę to świństwo, ale prosiłbym o sprecyzowanie.
Posted
37mm to zdecydowanie za dużo

5 złoty z gościem ma 29mm, czyli pocisk raczej 23 mm.

Ale niezdrowy jest bo zawiera ołów czy inne świństwo czy może wybuchnąć? Tak czy inaczej i tak wywalę to świństwo, ale prosiłbym o sprecyzowanie.

Kolego, tutaj mało kogo obchodzą zieloni" (oczywiście nie sensie Strażników Lasu). Z ołowiem to Ty sobie możesz robić co chcesz.

Ten pocisk to zapewne typu BZ(T sobie pominiemy) - czyli przeciwpancerno-zapalający. Najgorsza jest ta mieszanka zapalająca, smugacza (ano może być też dodatkowo smugowy) nie licząc. Nieciekawy jest ten przyrząd". Wprawdzie dla 37, ale jeśli znasz rosyjski, to sobie poczytasz co nieco:

http://www.23ag.ru/html/ns_37.html

Rozwagi na przyszłość!

Pozdrawiam, K.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information