Skocz do zawartości

PW 1944 w kolorze

vipiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od 4'50'' film pokazuje wjazd ISU 152 na Plac Wolności w Łodzi 19.01.1945, scena z prowadzonymi jeńcami też chyba z Łodzi, bo nie widać śladów walk, gruzów, a kamienice stoją nietknięte wzdłuż całej ulicy.
Napisano
Greg1 - już odpowiadam. Film jest kolorowy - ale te zdjęcia są tak naprawdę czarno-białe, zostały pokolorowane przez jakąś włoską firmę. Stąd może taki numer z czapką, ja nie zauważyłem.
Napisano
3minuta-panzerfaust odpalony w zamkniętej przestrzeni.Musiało gościa nieźle poparzyć

4minuta-odkopywanie ciała spod gruzów nie jest przypadkiem nakręcone podczas obrony Warszawy 39r?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 12:36 06-04-2012
Napisano
4 min 58 s filmu - zauważcie jaki piękny prawy prosty na szczękę fryca..."
Przyłożył ostatniemu jaki szedł, co by mu inny nie oddał. Cwaniak :D

Ciekawie się to ogląda w kolorze. Zawsze zastanawiało mnie, że te wszystkie wydarzenie i sceny z okresu II w.ś. jakie ogląda się na dokumentach filmowych w dwukolorowej formie musiały w swych realiach i własnie w oryginalnych barwach wyglądać zatrważająco. Dobrze jak się ogląda coś na czarno-biało, bez dźwięku, wyrazistości czy nawet zapachu. Kiedy weszlibyśmy w tamtejsze realia i kiedy moglibyśmy je w pełni poczuć okazało by się, że wyglądało to jeszcze bardziej zatrważająco niż do tej pory nam się zdawało. I właśnie próbkę czegoś takiego w pewnej części dostajemy oglądając pokolorowany materiał video z takich właśnie wydarzeń. Warto dlatego stosować takie techniki obróbki materiałów archiwalnych, gdyż dopiero wtedy możemy coś (choć w części) naprawde zrozumieć kiedy potrafimy to w jakiś sposób odczuć.
Pozdrawiam
Napisano
Osobiście widząc dokument w czarno białych barwach, nie reaguję na niego tak jak widząc kolorowy film. Mając przed oczyma Hitlera i całą resztę w kolorze odczuwam jakiś taki niepokój... Jest jednak różnica w postrzeganiu filmu, otoczenia lub osób obok w zależności od tego, jak te bodźce do nas docierają... Do kolorowych filmów niby jesteśmy przyzwyczajeni, duża część z forumowiczów nigdy nie oglądała na żywo czarno białego programu na prawdziwym czarno białym telewizorze bo jest za młoda, ale widząc sceny z drugiej wojny światowej w naturalnych barwach dociera do nas, że ten okres sześćdziesięciu ponad lat to nie było tak dawno, że to się działo na prawdę. Dlatego pomimo szalejącej dookoła znieczulicy i obojętności na bliźniego, powinniśmy sobie wziąć te obrazy do serca i zapamiętać, że mimo tego że to ylko film" - los który spotkał naszych krewnych w czasie wojny, może spotkać i nas...
Pozdrawiam Sebastian. Ale się rozpisałem...
Napisano
Bandolero napisał: Co tam robią sowieccy mordercy na koniec filmu?".
Widzisz bandolero, Sowieci nas nie wyzwolili, ale uratowali nam życie. Bo gdyby nie Sowieci, to byśmy robili za nawóz na chwałę 1000-letniej III Rzeszy". No może Ty byś nie robił za nawóz, bo bardzo być może, obecnie w atrakcyjnym [wizualnie] mundurku byś właśnie zamawiał pięć piw"...
Napisano
Gówno prawda balans.
Sowieci mogli odblokować Warszawę i dzięki temu zginęło by znacznie mniej ludzi, a Niemców skutecznie by odrzucono dysponując takimi siłami i rozpoznaniem miasta.
morderca stalin czekał bo nie musiał się osobiście z AK rozprawiać własnymi rękami, a zrobili to za niego Niemcy.

gdybyś miał choć odrobinę pojęcia o rosji sowieckiej i szerzeniu rewolucji, ugryzłbyś się w język zamiast gadać o wyzwoleniu.

W 1920 r. i 1939 r. też wchodzili wyzwalać" Europę od pańskiego imperializmu" i kapitalistycznych oprawców".
Dokładnie to samo zrobili w 1945 r.

Rosja sowiecka od zawsze była przeciwnikiem Polski, w 1939 r. jeszcze sojusznikiem hitlera w dodatku.
Nagle po 1945 r. była najbardziej antyhitlerowskim krajem na całej kuli ziemskiej.
Prawda jest taka że i 3 rzesza i ZSRS okupowały nas dokładnie tak samo, więc nie gadaj mi o nawozie na chwałę 1000 letniej", bo kiedy zaczęła się okupacja sowiecka, robiliśmy za dokładnie taki sam nawóz tylko dla drugiej strony.
Takie to twoje wyzwolenie było kolorowe".

Najbardziej mi tylko szkoda tych zmanipulowanych mas szeregowych, którzy wierzyli że idą wyzwalać rata Poljaka", stając się mięsem armatnim za kolejną okupację i szowinizm niczym nie różniący się od hitlerowskiego (tak, tak - w rosji sowieckiej również były obozy koncentracyjne, tylko po 1945 r niepoprawnym politycznie było mówić o innych niż hitlerowskie)..

Płakałem wczoraj raz, a dziś już dwa razy, nigdy nie było dobrze między Nami, a Gapami.
Jak na imię mam, zadna z nich mnie nie zapyta, Gapie Soldaty wołają mnie polski bandyta.

Czekałem na Ciebie, Czerwona Zarazo, byś była zbawieniem witanym z odrazą,
Czerwonych z Nami nie ma, jest za to Czerwonka,
hej że, hej że ha, moja ostatnia Wieczornica.
Chociaż lewi jesteście, na prawym rzeki brzegu kucnęliście.
Druzia...skurwysyny, nie przyszliście."

J. Szczepański.
Napisano
ps. I skończ swoją głupią gadkę na tym forum, która zaczyna się zwykle prawem Godwina (podobno miałeś już nie pisać, a jednak dalej pchasz lewicową taczkę naprzód).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie