Jump to content
  • 0

Pierscionki

gero

Question

Posted

Witam.Nazbieralo mi sie troche roznej bizuteri i w wolnym czasie przegladajac zastanawiam sie z jakich okresow moze pochodzic,wiekszosc ma proby wiec jakos sobie poradzilem.Sa jednak przypadki gdzie brak jakichkolwiek oznaczen,i tu mam pytanie do specjalistow,czy mozna okreslic przyblizony okres powstania przedmiotu po technice wykonania?Jesli tak to prosze o pomoc,a takze o jakies ciekawe linki gdzie mozna znalezc pomocne informacje w tym temacie.

Dodaje fotki kilku pierscionkow ktore mnie interesuja.
Wszystki znalezione w odlegosci ok.1km od kosciola ktory powstal w 16w.
1.Miedziany pierscinek z zielonym oczkiem,dosc starannie wykonany.

14 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Bardzo dziekuje za pomoc.
Moja ciekawosc zostala zaspokojona:)
A jesli chodzi o ta doczepke to faktycznie moze byc Nefryt,wyglada bardzo podobnie i gdzies na jakiejs wloskiej stronie o krysztalach gorskich widzialelem zawieszki na szyje przypominajace moja.Prwdopodobnie bardzo korzystnie wplywa na funkcjonowanie nerek,moze kiedys sie przyda...
Posted

Witam.Nazbieralo mi sie troche roznej bizuteri i w wolnym czasie przegladajac zastanawiam sie z jakich okresow moze pochodzic,wiekszosc ma proby wiec jakos sobie poradzilem.Sa jednak przypadki gdzie brak jakichkolwiek oznaczen,i tu mam pytanie do specjalistow,czy mozna okreslic przyblizony okres powstania przedmiotu po technice wykonania?Jesli tak to prosze o pomoc,a takze o jakies ciekawe linki gdzie mozna znalezc pomocne informacje w tym temacie.

Dodaje fotki kilku pierscionkow ktore mnie interesuja.
Wszystki znalezione w odlegosci ok.1km od kosciola ktory powstal w 16w.
1.Miedziany pierscinek z zielonym oczkiem,dosc starannie wykonany.

Posted

3.Ostania znajda,wykonany ze zlota z bardzo duzym oczkiem.

Za pomoc bede bardzo wdzieczny.
Jesli beda potrzebne dodatkowe fotki to dorzuce.

Pozdrawiam.

Posted

Niestety,nic nie ma nabitego i w tym wlasnie problem.Znaleziony byl kolo starego kosciola na lace ktore na mapach z 19w. zaznaczona jest jako jeziorko/staw.Bardzo interesuje mnie jego pochodzenie i wiek ale widze ze moze byc ciezko do tego dojsc.
Tak czy inaczej dzieki za pomoc numi5.

Posted
1. przełom XIX i XX w. raczej jakiś niezbyt drogi sort
2. XVIII w. często w takiej formie widoczne pierścienie dewocyjne.
3. to przełom XIX i XX w.
Posted
Doczepka" mogła służyć do zawieszenia pierścionka w kościele jako dar wotywny. Miejsce znalezienia też sugeruje takie przeznaczenie. Z drugiej strony pierścionek można powiesić na haczyku czy gwoździku bez takiego ustrojstwa.
Pierścionek mógł być również pamiątką po bliskiej osobie. Będąc zbyt małym by go nosić na palcu, dopinano go do dewizki zegarka, dziurki butonierki czy wstążki kapelusza.
Doczepka" mogła by chronić przed przecieraniem w miejscu mocowania.
Ale to wszystko, to tylko dywagacje.
Pozdrawiam
p-l
Posted
Witam gero.

1. Późny XVII/XVIII wiek. Miedź, dość prymitywne wykonanie chyba zgrzane (?)
2. Brąz, bardzo prymitywny. Tutaj zakres datowania może być bardzo szeroki - z dwóch głównych względów - brak odpowiednich narzędzi (czyli analogicznie coś starego, bo kiedyś raczej nie mieli obrabiarek CNC :)) albo niewielka ilość odpowiedniego materiału, zubożenie - np. czasy wojny, kryzysu. Takie sygnety mogły być wczesnośredniowieczne, albo i jeszcze starsze albo nawet i z pierwszej wojny światowej - widziałem kiedyś identyczny, tylko z wytartymi 14" i 18" po bokach, też brąz.
3.Ładnie oprawiony kamień - końcówka XIX wieku wzwyż.

Co do doczepki - można by wysuwać wiele hipotez...

Pozdrawiam, K.
Posted
To coś" mogłoby być przymiarem jubilerskim czy sklepowym, do określania średnicy palca. Sam znalazłem parę różnych typów takiego przymiaru, ale powinna być na tym jaka cyfra. Z ciekawości, zobacz czy średnice wewnętrzne pierścionka i tego czego się zgadzają.
Posted
3.Trudny do wydatowania, bo mało charakterystyczny,pewnie nie starszy niż XX wieczny, a kamień to agat lub karneol.Może ma nabitą cechę?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information