Skocz do zawartości
  • 0

bagnet

seba2954

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,część exportowych bagnetów wzorowanych na niemieckim bagnecie 71/84 produkowana była przez oewg np. rumuński m1893,irlandzki m 1904 i wiele innych exporowanych do hiszpani,portugali,argentyny .Co do niemieckiego orginału to czytałem kiedyś liste producentów i steyer był tam wymieniony ja osobiście nigdy nie widziałem SG 71/84 z tym oznaczeniem chociaż czytałem na jakimś forum że robili coś dla bawarii.Napewno część głowni z 71/84 wykorzystywana była w latach 1905 - 1915 przy produkcji bagnetu 84/98 a.A ,to może i ten się załapał.Bez dokładnych wymiarów ciężko będzie stwierdzić czy ta głownia jest od austro-węgierskich od mannlichera czy od 71/84 lub jego exsportowych wersji.Patrząc na to zdjęcie myśle że racje ma kol.torba5 pisząc że to składak
Napisano
Witam,jeżeli głownia jest od 71/84 to za jelcem powinny byc takie dwa małe kołki przechodzące na wylot .w orginale połączenie głowicy z trzonem głowni tworzy taki wyrazny próg u ciebie go nie widać,góra tego połączenia też jest trochę jnaczej wyprofilowana ale to wszystko może byc efektem szlifowania przy dorabianiu okładzin.Długość całkowita bagnetu sg84/98a.A, to 382mm,długość głowni 250mm szer 27mm
Napisano
Kiedyś, na Allegro był wystawiony taki z takimi sygnaturami. Niestety, nie wiem jak był zbudowany pod okładzinami, bo miał oryginalne. Na dysku miałem fotki, ale pewnie będę ich z tydzień szukał ...
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Stara aukcja, fotkę zapisałem na dysku 18 maja 2008, 21:16:08 ...
http://img713.imageshack.us/img713/4344/oewg.png

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Kanał na wycior pewnie drożny - głowica z trzpieniem rękojeści połaczona mosiężnym lutem przed charakterystycznym pogrubieniem trzpienia.
http://bagnety.pl/niemcy/146-bagnet-188498-pierwszy-model.html
Według mnie, bagnecik jest OK.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

OK, już tłumaczę:
Pozwoliłem sobie skopiować Twoje zdjęcie. Strzałką zaznaczyłem owy kanał na wycior, a zakreskowanym polem miejsce w ktorym powinna być jego kontynuacja. Sprawdź czy jest tam przelot i czy owy unel" ma te same wymiary co kanał.

Napisano
No cóz, bagnety na drzewach nie rosną, więc muszą mieć jakieś ślady po obróbce i łaczeniu poszczególnych elementów...
Spróbuj w bagnet od tyłu rękojeści włożyć kawałek drutu tak, by widać go było w tej szczelinie między okładzinami (ta szczelina jest kanałem na wycior).
Pozdr,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie