Skocz do zawartości

minelab sovereign gt - kilka pytań

saku39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Przymierzam się do któregoś z wykrywaczy ze stajni minelaba. Mam kilka pytań odnośnie sovereign gt:

1. czy to tylko statyk czy także dynamik?
2. czy warto dokupic wyświetlacz (co on dokładnie pokazuje)
3. E-Trac 2 razy droższy ale czy 2 razy lepszy? Czy duża różnica pomiedzy tymi dwoma wykrywaczami?
4. Czy gt to universalny sprzęt czy głównie na militarkę?

Pozdrawiam
Napisano
Piszę w dużym skrócie, ale rozwinięcie tematu masz w głównym wątku o Sovereignach. Poszukaj i poczytaj.

1. To tylko dynamik.
2. Nie warto.
3. Nie, różnica nie jest duża.
4. GT to sprzęt na monety i drobnicę. Na militarkę od biedy".

Pozdrawiam

VW
Napisano
Na militarkę nadaje się również, miałem ok 2 lat i jakoś mi nie przypadł do gustu, ale jest kilka osób które kopią militarkę i depozyty i sobie chwalą.
Napisano
Militarkę można kopać prawie wszystkim, zwłaszcza jak się do tego czegoś przyzwyczaisz i dobrze poznasz swój sprzęt. Tylko po co z typowego monetkowca robić coś czym nie jest? Są znacznie lepsze sprzęty (niekoniecznie droższe) do takich zastosowań.

Pozdrawiam

VW
Napisano
saku, rozważane przez Ciebie sprzęty nie nadają się zupełnie dla osób bez doświadczenia.Wnioskując z pytań, jakie zadajesz- nie posiadasz go zbyt wiele.
Wywalisz kupę kasy na wykrywacz z którym sobie nie poradzisz.
Napisano
Witam. Dziękuję za odpowiedź ale skąd te wnioski na temat doświadczenia? Nie mam doświadczenia z minelabami, to fakt. Ale chodzę już 6 rok (najpierw ace250 teraz proxima) To nie 1szy czy 2 sezon. Co prawda są tu tacy co zaczynali w latach 90... no ale nie o tym jest ten temat.

Wracając do tych dwóch wymienionych sprzętów. Czy naprawdę są takie trudne? Ja i tak kopie sporo, boje się coś przeoczyć. Cierpliwości mi nie brakuje.

Pytanie odnośnie wyświetlacza - co on wskazuje? Cyfry, litery, metal, głębokość?

Pozdrawiam
Napisano
Wyświetlacz pokazuje tylko cyfry. Ja już poznaję bardzo dużo ze słuchu, ale trzeba chodzić i sie uczyć. Będzie dużo klenia ale po jakimś czasie okaże się, że wiesz co jest kapslem, co 10groszówką, co fajnym kolorkiem a co pulltabem.

Fajna zabawa, dla cierpliwych.
Napisano
No to faktycznie super wiarygodne testy na fruwające monety w którym oczywiście kto wygrywa? Hmm, pomyślmy... Aha producent, który jednocześnie jest testującym:)))
A tak na serio to testy powietrzne są kompletną bzdurą, ale w przypadku Minelabów BBS/FBS już kompletnie bo te wykrywacze muszą widzieć glebę żeby działac poprawnie.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam. Kolego sza.man dlaczego twierdzisz że sovereign gt jest trudnym sprzętem do opanowania, nie strasz ludzi bo przecież tak nie jest, wystarczy wnikliwie przeczytać instrukcję. Wiadomo że same przeczytanie instrukcji nie wystarczy lecz po kilku godzinach z tym sprzętem można całkiem nieźle czesać kolor.Ja też przesiadłem się z Proxi na Gt i nie miałem problemu . A co do militarki , no cóż można się nakopać głębokich dołków, więc się nadaje .Pozdrawiam
Napisano
inne wykrywacze też żeby działać poprawnie muszą widzieć glebę ,testy są zawsze testami coś z nich można wywnioskować jak się trochę pomyśli ,porównaj minelaba z innymi pomiń producenta detecha jak swoje zawyża jak pisze VanVorden i masz resztę ok popatrz
Napisano
bikemax771 - BBS i FBSy to jednak specyficzne wykrywacze i w testach powietrznych nigdy się nie wykażą. Pomijam dużo ściemy którą Minelab każe łykać potencjalnym klientom, to jednak nie można ich tak zestawiać z innymi. Zresztą KAŻDY test, czy w powietrzu czy gruncie to tylko wskazówka i zabawa a nie ostateczna wykładnia możliwości danego wykrywacza, także stwierdzenie, że coś jest gorsze czy lepsze na podstawie nawet bardzo rzetelnego testu, to nieporozumienie.

Pozdrawiam

VW
Napisano
miałem 3 Minelaby jak dobrze pamiętam szybko je sprzedałem nie chcę krytykować, u mnie na łąkach sam wilgny torf i dużo rudy miedzi,mokre trawy słabiutko się spisywały musiałem około 50% czułości zmniejszać ,a na przykład Tesoro i Garetty dawały radę nie było tych problemów co z Minelabami w moim przypadku wiadomo jak jest w praktyce wszędzie inny grunt i jego zawartość skład
  • 2 months later...
Napisano
Dziękuję za odpowiedzi.

Napiszcie mi jeśli wiecie:

- jak rozróżnia się znaleziska (ile tonów) bez wyświetlacza
- jakie wskazania daje ten dodatkowy wyświetlacz

Pozdrawiam
Napisano
tTego dodatkowego wyświetlacza się nie opyla czasem dawał niewiarygodne wskazania.

gdzieś na necie jest schemat można sobie taką przystawkę samemu zrobić.

Lepiej zaoszczędzona kasę wydać na jakiś pokrowiec ochronny.
Napisano
Witaj,sam nie mam wyświetlacza i myślę że jest zupełnie zbedny...
Co do tonów to Alu daje dość wysoki,mosiądz tony od średnich do w miarę wysokich ale ładne i dżwięczne,złoto,cynk dość niskie ale też dżwięczne i ładnie czytelne,sreberko od paczki po petach lub czekolady pierdząco niski,stal grubsza mony taki szarpano przerywany,mała stal sygnał cichnie,gruba duża stal daje prawie jak przy mosiądzu,cienkie sreberka niskie ale ładnie czytelne a duże grube srebro dość wysoki podobny do alu...
Zdrówka Art.
  • 5 months later...
Napisano
Witam, ja również przymierzam się do zakupu Soverigna GT.
Wcześniej chodziłem ok 3 lat z ACE 250. Powiem szczerze że niegdy go nieopanowałem tak jak niektórzy piszą tj. nadal kopałem polmosy. Wiedziałem że to może być polmos ale PRL'a nie chciałem zostawić. Tak więc czy mój kandytat pomoże mi swoim zróżnicowaniem dźwięków czy raczej tak jak niektóre posty można zrozumieć to nie dla mnie?
Pozdrawiam.
Napisano
Saku bierz Sovę. Kilka razy z szwagrem byliśmy na wypadzie. Ja Sova on Tejona miał. No i ja po wszystkim pół kieszeni monet pierdółek i itp o szwagros dużo dużo mniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie