Skocz do zawartości

Nowogród Bobrzański i okolice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=11&t=2014&start=0&sid=5c4501d11e78ae0eae1802718bcf089b&view=print
  • Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
żeton na mleko był podobny albo i identyczny (szczegółów nie pamiętam),czy twój jest sygnowany na odwrocie DAG Christianstadt
Napisano

i jeszcze jedna blaszka.
nie sądzę że ma jakiś związek z DAG,bardziej wygląda na zwykły identyfikator jakie otrzymywali cywile rekrutowani do obrony przed natarciem wojsk radzieckich

Napisano
żadnych tłoczonych napisów nie ma ale były napisy z farby, ale jakaś niezdara zmazała je przy czyszczeniu,
(nie spodziewałem się tego)zresztą n tak ciężko byłoby coś odczytać.
pozdrawiam
Napisano
Wiem że na terenie jednego z obozów gdzie mieszkali robotnicy odnaleziono kilka pogubionych blach ORG. TODT ale to akurat nie powinno dziwić pewno budowali dla fabryki
Napisano
Blachy z tymi łuskami bym nie wiązał nieśmiertelnik przywiózł pewno z wojny kombatant mieszkaniec nieodległego Dobritsch/Dobroszowa a potem wyrzucił lub zagubił.
Napisano

w ubiegłym roku w lipcu do mojej miejscowości przyjechała blisko 80-letnia Niemka , która tutaj mieszkała do 45r.
Wśród zdjęć , które miała było to , podobno zrobione gdzieś w obozie na terenie fabryki

Napisano
Czy masz jakieś informacje o obozie NKWD który utworzyli sowieci dla Niemców w 45,spotkałem się z informacjami że mieścił się w Krzywańcu w obiektach gdzie teraz jest pudło.
Napisano
Mój nieżyjący już niestety dziadek(repatriant z grudnia 45r.)wspominał coś o tym ale jak on tam zaczął chodzić to już nikogo nie było, więc dosyć szybko musieli się zwinąć.
Mówił jeszcze o grobach przy obecnym głównym wejściu do zakładu karnego i w miejscu gdzie znajdują się teraz pozostałości po tuczarni.
Próbowałem kiedyś załatwić pozwolenie od nadleśnictwa na mały rekonesans niestety bezskutecznie
Napisano
Hej Krzyś 17! Witaj! Nazywam się Miłosz i wspólnie wraz z kilkoma znajomymi zgłębiamy temat nieprzerwanie od 6 lat. Proszę napisz na priva shogun_1987@o2.pl czy jesteś zainteresowany współpracą. Było by świetnie gdybyś dołączył do zespołu. Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Tak był obóz jeniecki dla jenców niemieckich-w obecnym pudle.Zreszta moje byłe znaleziska z lat 90 tych w tamtym rejonie potwierdzały to.Pozdrawiam.
Napisano

Ogólnie na terenie kombinatu znajdowało się kilka obozów pracy min rosyjski, włoski, polski ,niemiecki i filia Gross Rosen w której trzymano żydów z rożnych krajów w większości kobiety które 1945 wypędzono do marszu śmierci. Jest kilka fajnych pozycji na temat kombinatu. Fabryka jest potężna i ma dość ciekawa historie jak również parę ciekawostek. Temat rzeka poz. na zdjeciu blaszka do sygnowania skrzyń w fabryce

Napisano
feld z tego co wiem z obecnym zakładzie karnym znajdowały się koszary jednostki która pilnowała obozu ok 600 do 1000 strażników
Napisano
Obóz dla jeńców z WH założyli Sowieci po zajęciu terenów bodajże 02.45 miał nr.13, 18 września 45 obóz przejęło polskie MBP przebywało w nim wówczas ok. 6000 jeńców,w 1946 całą instytucję rozwiązano.
Napisano
Jenców Niemieckich przeniesiono do Swietoszowa-a co dalej z nimi było?hm...Sybir,Polskie kopalnie uranu,tudziez odbudowa.Czy trzymano tam tylko jenców z Wh?Wyszło tam pare blach ss,i policyjnych,ale byc moze pochodziły one z koszar w zakładzie karnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie