Skocz do zawartości

P38

OloOcki

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio tak się przyglądałem temu przyrządowi" - i mogę powiedzieć tyle:

- na pistolecie jest widoczna, jak zauważył kolega lew_1988 kilkanaście postów wyżej, wstęga walthera" (chodzi o logo), a takie loga były tylko umieszczane przed wojną i po wojnie, w czasie wojny nie było loga, tylko P 38 i to wszystko;
- tuż nad spustem to wycięcie w zamku jest zaokrąglone na końcu, równe, a nie z charakterystycznym ścięciem", jakie miały wojenne pistolety
- na dnie rączki - na dnie magazynka - w przedniej części chwytu blacha od magazynka nie wystaje poza chwyt

Co w związku z tym? To nie P38, tylko P1, który był produkowany od 1957 roku, a w połączeniu z informacją na temat amunicji SUPER-X kolegi post wyżej, wszystko pasuje idealnie.

Pozdrawiam zaskoczonych w posiadaniu go przez żołnierzy II Rzeszy" ;)

Mała poprawka: ten na zdjęciu chyba nie ma magazynka włożonego... :)

Tutaj dla porównania P1:

http://www.imfdb.org/w/images/7/75/WaltheP1.jpg

To, co pisze na zamku w linku wyżej, na pewno pisze też na pistolecie tego 91-lteniego dziadka, tylko że niewyraźne i nie widać :(

Pozdrawiam, K.

Barov, na forum temat posiadania broni byl ruszany kilkakrotnie, nie tylko wladza uwaza chetnych do posiadania broni za czubkow i nieodpowiedzialnych ktorych marzeniem jest wymordowac wszystkich dookola, ale i wielu forumowiczow.

Pamiętacie co się działo w wątku o prawie posiadania broni krótkiej przez myśliwych??Te spazmy i brednie o mordowaniu zwierząt,o sadystycznych i zboczonych pijakach myśliwych ............szkoda gadać.

Jestem za zalegolizowaniem posiadania broni krótkiej w Polsce.
Zawsze znajdzie się jakiś odsetek psycholi i bandziorów ale odpali by oni na testach psychologicznych gdyby takie były robione, poza tym bandzior kupi sobie broń z nielegalnego źródła i nie będzie taki głupi by trzymać i używać broń wpisaną do rejestru.
Tak więc nie mam nic przeciwko aby normalny człowiek z rodziną miał broń do obrony własnej.
PS: Barov - dobrze gadasz :)
Pozdro

P.S.
Kolego @barov,Niemiec czy Ruski już nie musi stukać lufą w drzwi żeby osiągnąć cel.Niemiec co chce to sobie w Polsce wykupi a Ruski wystarczy że przykręci kurek z gazem.O tanią siłę roboczą Niemcy też nie będą zabiegać bronią jak to miało miejsce w czasach okupacji,dziś sami Polacy jadą tam tyrać za parę ojro,za które Niemiec nawet budzika by nie nakręcał.

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie