macvsog Napisano 1 Luty 2012 Autor Share Napisano 1 Luty 2012 Nie wiem czy było, ale jeśli nie to więcej inf. tu:http://twardziel.time4men.pl/militaria/orp-blyskawica-po-remoncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 1 Luty 2012 Share Napisano 1 Luty 2012 Pewnie najstarszym nie jest,ale na pewno najładniejszym.Dobrze, że jest i jeszcze długie lata będzie cieszył ludzi swoim widokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 Pewnie najstarszym nie jest"Jest najstarszym zachowanym do dziś niszczycielem.I pięknie się prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 A kontrtorpedowiec to niszczyciel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Niszczyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 E,tam-Wikipedia to nie żródło.Już Wam pisałem w jednych krajach takie coś nazywa się niszczycielem a w drugich kontrtorpedowcem.Kwestia wewnętrznej nomenklatury.Na pewno są /istnieją/wczoraj tak na szybko przeglądnąłem roczniki flot,tak do lat 30-tych XXw.I co najmniej kilka istnieje nadal bo zostały wycofane ale nie zezłomowane.Może hulki w portach?Inni mają Pancerniki Lotniskowce czy krążowniki no i okręty podwodne-my mamy niszczyciela lub kontrtorpedowca.To francuska? nazwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theurge Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Podoba sie. Wreszcie ją jakos sensownie pomalowali, bo dotychczasowy błękit powodował u mnie ból zebów ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 milion lat temu, jak byłem ślicznym chłopcem z krótkich spodenkach, można było nabyc taki model pod tytułem kontrtorpedowiec - niszczyciel". Nie pamiętam czy to był model konkretnego okrętu, ale też zastanawiałem się czy kontrtorpedowiec czy niszczyciel ? ;) Ale sklejony stał sobie na półce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Jeśli dobrze pamiętam był to model HMS „Cossack” ( typ Tribal). Późniejsza edycja tego modelu nosiła nazwę Niszczyciel typu(klasy?) Cossack".kontrtorpedowiec = niszczyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 3 Luty 2012 Autor Share Napisano 3 Luty 2012 Link do filmu z operacji przecholowania okrętu do doku:http://kontakt24.tvn.pl/artykul,orp-quot-blyskawica-quot-w-doku,141435.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Dzięki leszku, tak to był taki okręt. Wiem, dzisiaj wiem, po latach, że to to samo, ale wtedy to strasznie skomplikowana nazwa była :) A Błyskawica jeszcze niech wiele lat będzie ozdobą Skweru Kościuszki, poza wszystkim to piękny okręt, wspaniały zabytek kultury materialnej i pamięc o chwale naszej Marynarki. To se ne vrati, teraz tylko obraz nędzy i rozpaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Od wieeelu lat kontrtorpedowiec=niszczyciel.Nie wynika to tylko z wielkosci itp, ale z tego że najpierw braliśmy te okręty od Francuzów gdzie były contre-torpilleur, a potem od Anglików wzieliśmy 2 destroyery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Panowie w tej książce są cztery zdjęcia kolorowe naszej Błyskawicy.W dwóch Brytyjskich schematach malowania ,ten nowy to pewnie też brytyjski-ale mogę się mylić.Dla mnie najważniejsze jeż to że okręt ten jest znany nie tylko u nas ale i za granicą.I oto chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.