Romo Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Napisano 15 Styczeń 2012 Witam. Ostatnio czytałem książkę o gestapo, przytoczone tam były fragmenty z przesłuchań zatrzymanych. Książka wydana była po wojnie. Moje pytanie czy takie akta są przechowywane w archiwach nadal ? Tak się składa, że ktoś z mojej rodziny wpadł w łapy gestapo w związku z przynależnością do jakiejś organizacji podziemnej. Pomyślałem sobie że można by odnaleźć dokument z przesłuchania - czy to możliwe ?
Czlowieksniegu Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Teoretycznie tak.Choć zapewne znaczenie ma, kiedy takowa książka została napisana i co przez ostatnie -dziesiąt lat się ze zbiorami dokumentów działo.
shadowN Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 poszukaj na www.straty.pltam powinno pokazać w jakim archiwum są przechowywane informacje n.t. reprejsonowanej osoby, oraz o charakterze represji o ile jest ujęta w bazie elektronicznej.pozdro.
Romo Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Napisano 15 Styczeń 2012 Dzięki za odpowiedzi. Pomyślałem jeszcze sobie o archiwach państwowych-przecież powinno tam coś być. Może jeszcze IPN ?
dudzin Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Z tego co kojarzę, to chyba część akt po gestapo jest w którymś z archiwów w Niemczech.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.