karabin Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Napisano 12 Styczeń 2012 Witam. Mógłby któryś z kolegów oświecić mnie co oznacza litera ,,K,, po nazwie Perkun? Dodam że pod okładzinami wybite są dwie cyfry ,,7,,.
karabin Napisano 16 Styczeń 2012 Autor Napisano 16 Styczeń 2012 A co sądzisz o tym z foto na owej stronie? Jeśli rzeczywiście nie były to skąd bajki że były? Co fachowa literatura mówi w tym temacie?Pozdrawiam
por.pil.020 Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Wszystko się da (przykład obok), zależy jaki ma sie program do odtwarzania zdjęć.Karabin masz swój bagnecik przed sobą, porównaj orzełka, bo mi wydaje się że jest taki sam jak na moim bagnecie......a to już będzie pewien punkt zaczepienia do odszyfrowania zagadki Twojego egzemplarza ;)
karabin Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Napisano 15 Styczeń 2012 Niestety to nie ten:(,na moim wyraźnie widać kontur czterech piór.Nie myślałem że to takie zawiłe:)
karabin Napisano 22 Styczeń 2012 Autor Napisano 22 Styczeń 2012 Dowiedziałem się skąd go facet ma,otóż przywiózł go z Przemyśla.
stock84 Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Polskie bagnety były oksydowane po przejęciu ich na stan przez armię niemiecką.W polskich wytwórniach bagnetów królowało polerowanie elementów stalowych.Parkeryzowanie lub fosforanowanie występowało prawdopodobnie ale na bagnetach wz 29(mobilizacyjnych).Istnieje też teoria o niklowaniu bagnetów na potrzeby Kompanii Zamkowej.Więcej powie Ci bądź poprawi mnie Por.Pil.O20.
stock84 Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Poprawiam się na razie sam:Bagnety parkeryzowane miały być wykonane po 500 sztuk na Perkuna i 500 na Radom wg zamówienia Nr 55/33-34.Miały to być bagnety według wz 29 raczej nie mobilizacyjne"
stock84 Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Aha i ewentualne powłoki galwaniczne na mobilizacyjnych bagnetach dotyczą bagnetów produkcji FB.Radom
por.pil.020 Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Ano, jest zawiłe. Wyprodukowano 342.750 sztuk bagnetu wz.24. Podczas produkcji zużywały się stemple i trzebabyło je wymieniać na nowe. Z każdą taką zmianą zmieniał się też nieco kształt orzełka jak i wielkość i kształt liter WP. Chciałem w ten sposob ustalic czy Twoj egzemplarz pochodzi poczatku, czy tez raczej z konca produkcji, bo numeru nigdzie nie widać. Ale nie wiem czy to w ogole ma sens... zapytam inaczej, czy pod dziobem głowicy wybity jest malutki orzełek?Wracając do oznaczen na Twoim perkunie to litekra K" nabita jest w miejscu odbioru wojskowego, mozna zatem przypuszczac ze to odbior wojskowy, ale nie mam pojecie do kogo nalezal. Czy po przeciwnej stronie napisu perkun" jest ślad po jakimś innym stemplu/symbolu ? I trzecie pytanie: czy Twoim zdaniem numer bedacy pod perkun" lub na jelcu mógł zostać zatarty? Innymi slowy czy bardzo spolerowany jes Twoj bagnet?
korki09 Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Witaj karabin, bez lepszych fotek sie nie obejdzie.Możliwe ze wspomniana przez Ciebie cyfra '2' lub litera 'Z' na głowicy pod zatrzaskiem mogą być resztkami oznaczenia wzoru bagnetu. Wrzuc lepsze fotki.Pozdro
stock84 Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Karabin przyjacielu, żandarmujesz na forum, pouczasz świeżaków a nie umiesz stanąć na wysokości zadania i wstawić porządnych fotek.Wz 24 pewnie było pod zatrzaskiem...
Blitzkrieg Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 A co do linka, który przedstawiłeś jest to bagnet EWIDENTNIE zniemczony. Numer na głowni dobity - to nie jest polski numerator. Oryginalny, zatarty numer znajduje się na jelcu i jest widoczny tylko fragmentarycznie.
karabin Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Napisano 15 Styczeń 2012 Szanowni koledzy,otóż co do fotek to mam poważny problem z załadowaniem foty odpowiedniej jakości.Mianowicie,jak pasuje rozmiar ,,forumowy,,to zdjęcie jest za ciężkie,jak dobiorę odpowiednią wagę to jakość tej foty jest mierna.Spróbuję jeszcze przy dziennym świetle.Pozdrawiam.
Krychus Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Spróbuj to ją wrzucić na www.imageshack.us i podesłać nam tu link. Pozdrawiam, K.
karabin Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Napisano 15 Styczeń 2012 Może te będą trochę lepsze poprzez jakiś program.Na wyraźnego orła i W.P.niema co liczyć bo podgryzione krawędzie.
Pytanie
karabin
Witam.
Mógłby któryś z kolegów oświecić mnie co oznacza litera ,,K,, po nazwie Perkun? Dodam że pod okładzinami wybite są dwie cyfry ,,7,,.
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.