a77773 Napisano 15 Grudzień 2011 Autor Napisano 15 Grudzień 2011 stara sprawa ale nie daje mi spokoju. kiedys wykopano takie cudo i nikt nie potrafil okresloc jak to model, nazwa, kaliber ... ? ktos wie?
Landszaft Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 oj wcale to nie jest dziwne . tu link do tematu jaki ja kiedyś zadawałem http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=695258#1332249 , i okazało się że sporo tych samolotów luftwaffe zamówiło u włochów , tak że nie tylko niemieckie fligry latały pod naszym niebem , ale także włoskie.
Landszaft Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Loslau mylisz się. obejma - czyli laweta lub jarzmo zbudowane jest ze stalowego elementu do którego jest przymocowana aluminiowe mocowanie ze sprężynami. Niestety element aluminiowy zazwyczaj po kraksie i pożarze samolotu ulegał znacznemu zniszczeniu a czasami wręcz anihilacji. To samo tyczy się jak działko leży wiele lat w ziemi. Na schemacie masz rysunek z lawetą do Fw 190 wersja od A-2 do A-5 oraz A-7 do A-9
Landszaft Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 niestety mój aluminiowy element lawety działka jest w stanie krytycznym, z uwagi na wieloletnie przebywanie w glebie uległ poważnej destrukcji i rozpadzie na 3 elementy. Tu masz zdjęcie mocowania lawety skrzydłowej w całości lub tego co z niej zostało
Landszaft Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 a tu zdjęcie stalowego elementu lawety z 6 otworami na mocowanie sprężyn amortyzatorów
Landszaft Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 i po założeniu aluminiowego elementu. Dlaczego stalowa obejma jest widoczna na stanowiskach oplotki lotniskowej?. proste . działko nigdy nie było projektowane jako działko stacjonarne, niestety jak kiedyś pisałem z uwagi na chroniczne braki środków ogniowych na polowych lotniskach w postaci 2 cm działek Flak 30 lub nowszych flak 38 zastosowano lotnicze działko MG 151. Niestety aby je zabudować na jakiejś ersatz lawecie trzeba było zdemontować aluminiowy element tak aby pozostał goła laweta stalowa z otworami na zamocowanie do jakiejś dorobionej naprędce podstawy oraz zdemontować cały elektryczny napęd i przystosować działko do strzelania mechanicznego, co zresztą widać na czasami robionych zdjęciach takich arcydzieł sztuki okopowo-lotniskowej.
Landszaft Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 a tu abyś miał pewność że działko jest z Fw 190 smętne resztki widelca tylnego koła
Landszaft Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 polecam poczytać kiedyś prowadzoną dysputę na temat ersatz lawet do MG 151 jako działka polowego http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=640581#719650. Ze zdjęć widać że jakość i celność takiego działka była dyskusyjna - miało za zadanie siać kulkami nieważne jak ważne byle dużo.
a77773 Napisano 16 Grudzień 2011 Autor Napisano 16 Grudzień 2011 raczej nie 151/15 - osdzenie lufy nie pasuje do 15, ale nie znam tej wersji - wnioskuje na podstawie fotek dostepnych w necie
a77773 Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 haaa po ponad 2 latach znalazlem odpowiedz odnosnie tajemniczego zlomu. moze przyda sie komus w przyszlosci wiec wklejam fotki
a77773 Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 wloski karabin ktory znaleziono na niemieckim lotnisku. nie wiedzialem ze montowano wloski sprzet w niemieckich samolotach. :)
Loslau Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 Witam, Landszaf... 1)Mg 151 jaki pokazałeś na foto, nie pochodzi z FW! (no chyba że FW miał w skrzydłach wieżyczki?) Posiada on obejmę na komorze typową dla stanowisk RUCHOMYCH!2) Masz go na foto do góry nogami :)))Pozdro!
a77773 Napisano 15 Grudzień 2011 Autor Napisano 15 Grudzień 2011 stara sprawa ale nie daje mi spokoju. kiedys wykopano takie cudo i nikt nie potrafil okresloc jak to model, nazwa, kaliber ... ? ktos wie?
Nephilimer Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Z daleka to MG FF przypominało, ale podaj jeszcze wymiary całości i dokładniejsze foty.
abcd Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Po kapitulacji Włoch 09.43 Niemcy przejęli mnóstwo włoskiego sprzętu.
Landszaft Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 a może byś tak zrobił zdjęcia całości z 4 stron na jej długości a nie tylko końców .widać że to jest część działka lotniczego i przypomina mg 151 lub pochodne tej broni . Brak lufy a to co wygląda na lufę to prawdopodobnie wejście do przykręcenia lufy. Widać też elementy podajnika amunicji , ale tak kiepskie zdjęcia że trudno cokolwiek dyskutować tylko gdybać, dodatkowo jest jakaś rączka i to jest prawdopodobnie spust mechaniczny do tego działka . Czyli miał zastosowanie jako działko obrony lotniska na jakiejś ersatz lawecie . bardzo często przystosowywano działka z samolotów 20 mm i 30 mm jako działka obrony lotnisk z uwagi na braki etatowych działek jak flak 30 lub 38 które były głownie przystosowane do tej obrony. Demontowano wtedy spusty elektryczno-mechaniczne i stosowano typowe spusty ręczne a z uwagi że takowych fabrycznie niewiele produkowano to zazwyczaj były to jakieś samoróbki aby działało
Landszaft Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 a tu tylec mg 151 z lawetą skrzydłową Focke Wulfa i silnikiem elektrycznym - wersja lotnicza
Pytanie
a77773
stara sprawa ale nie daje mi spokoju. kiedys wykopano takie cudo i nikt nie potrafil okresloc jak to model, nazwa, kaliber ... ? ktos wie?
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.