Barson1 Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2011 Witam!Interesowała by mnie replika polskiej szabli wz.34 . Szabla musi spełniać standardy (stal musi być mocna i wytrzymała ) . Słowem - musi wytrzymać pod naporem bolszewickiej swołoczy :)Znalazłem taki oto egzemplarz ;http://www.goods.pl/product/description/3155/Szabla_Polska_wz_34-Ludwikowka%28GBK03a%29.html Czy jest ona dobrej jakości w stosunku do ceny ? Czy polecają morze koledzy coś innego ? Za pomoc dziękuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2011 PSZależy mi na jakości i odwzorowaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 ... adaje się do cięcia łóz i główek sałaty"...raczej nie powstrzyma olszewickiej swołoczy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 Interesowała by mnie replika polskiej szabli wz.34"Słowem - musi wytrzymać pod naporem bolszewickiej swołoczy :)"Mozesz napisac jasniej?Szabla wz 34, a Bolszewicy to rok 1920.Cos chyba nie ten okres.Kup francuska wz 1822, albo malego Bluchera, to na oba okresy sie nada (no 1822 tylko dla oficera rezerwy, bo kablaki u szeregowych obcieto). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 Barson.... zdecyduj się w końcu co Ty chcesz rekonstruować... Poczytaj troche, teraz wszystko jest już w necie, co i kiedy było używane...Jeżeli robisz sie na 1920 (czyli na bolszewicka swołocz) to wtedy szabla francuska lub niemiecka typu Blucher i np. Twój ulubiony mauser 1888, jeżeli robisz sie na 1939 (czyli na niemiecka i radziecka swołocz) to szabla wz.34 jak najbardziej i karabin typu mauser wz.29 czy wz.98 (i żaden inny!).Jeżeli chodzi o Twoje pytanie, to na allegro tez mozna kupic repliki szabel wz.34, hartowanych, odpowiednio wyważonych, słowem jak orginały i też kosztują w okolicach 2 tys. tak więc cena w zapodanym linku jest rynkowa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2011 Miałło BYĆ radziecka .....mój błąd... Chodzi mi o 1939. Kolego Por.Pil 020 Takie szable robione są na zamówienie może gdzieś w Wielkopolsce ? Chciałbym najpierw obejrzeć przed zakupem...zbadać itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 Barson1,a konia kiedy kupujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 Chyba że będzie walczył w spieszeniu, jak większość ycerzy" w Polsce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 hmm... Wiem że na pewno są takie robione w Bytomiu i Tarnowskich Górach (to na Śląsku, znam tych płatnerzy, moge na priva podać Ci ich namiary), ponadto wiem ze coś w W-wie i właśnie w Poznaniu - tam też jest producent białej broni, ale nie znam jego wyrobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 9 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2011 Witam!Kolego dziękuje za podpowiedź :)Chciałbym wiedzieć o co mam wypytać podczas zakupu ?Jakieś wskazówki ? POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 Tak gwoli scisłości- szabel nie wytwarza płatnerz. Płatnerze wykonują zbroje płytowe...Już się nie wcinam. Życzę udanego zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 9 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2011 Witam!Szabla ma być prezentem :) Chociaż sam sobie swoją sprawię w styczniu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 11 Grudzień 2011 Share Napisano 11 Grudzień 2011 Ja Ci radzę, odłóż więcej kasy i kup Ludwikówkie u najlepszego producenta, czyli Marka Sobuckiego. Będzie służyć lata i do zawodów kawaleryjskich się nada doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 12 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2011 Witam!Poczytałem poszperałem....i tak zrobię :)Dzięki za pomoc + wesołych świąt które zbliżają się do nas wielkimi krokami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 Git malina, o jedną świetną szablę w Polsce będzie więcej. :-)Po kawaleryjsku pozdrawiam i również Wesołych życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 13 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2011 Jak to się teraz mawia - ie ma lipy " :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 I ja również wychodzę z założenia że lepiej zaplacic troche wiecej a kupic coś porządnego, tym bardziej jezeli sie bedzie wychodzić z tym do ludzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 30 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2011 Vis1939 Konia nie kupuje ;) Wystarczy ten ze stajni właściciela :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.