Skocz do zawartości
  • 0

Toporek sperski

Elandil

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio wpadł mi w ręce taki oto toporek z ciekawymi oznaczeniami, więc może od dołu:
1945
800
HK
B w kole i obok jakaś nieczytelna kreska
11

Prosiłbym o identyfikacje i coś o tym jak był wykorzystywany, pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aha, faktycznie, no w takim razie najprawdopodobniej masz orginalny radziecki. Niemniej nasze były identyczne - mam taki sam z ładnymi sygnaturami WP 1953" powyżej coś tam jeszcze ale słabo odciśnięte a na trzonku 4" w zebatym kole. Jeżeli będą potrzebne fotki to wstawie je po weekendzie.
Napisano
Prawdopodobnie jest to siekierka ciesielska - do ręcznego zaciosywania belek itp. A następnie używana jako siekiera do drewna w komórce - ja podobnej używam wciąż na działce.
Napisano
Tak tak, jasne jasne, no błagam! Przecież to wojskowa siekiera (saperska) rodem z LWP. Jest to model który produkowano po II wojnie swiatowej chyba aż do końca lat 80-tych. To wyciecie sluzy do wyjmowania gwozdzi.
Napisano
por.pil.020 wszystko by się zgadzało tylko że w tym temacie ten toporek ma datę 1943 http://odkrywca.pl/toporek-wh,372881.html i chyba gdzieś jeszcze w archiwach allegro widziałem taki też z datą 1943 a poza tym 1945 rok to trochę wcześnie jak na rodzimą produkcje, bardziej bym obstawiał że to radziecki toporek a znalazłem go u kumpla na Starze :) więc pochodzenie prawie na pewno wojskowe.
Napisano

Witam ostatnio wpadł mi w ręce taki oto toporek z ciekawymi oznaczeniami, więc może od dołu:
1945
800
HK
B w kole i obok jakaś nieczytelna kreska
11

Prosiłbym o identyfikacje i coś o tym jak był wykorzystywany, pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie