peter l-ca Napisano 4 Luty 2014 Share Napisano 4 Luty 2014 witam górnicyjeszcze nie szukałem złota ale chce zacząć, jestem z okolic Legnicy wiecie może gdzie można kupić w okolicy miski do płukania złota? i może byśmy zorganizowali jakąś grupę i razem poszukiwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 7 Luty 2014 Share Napisano 7 Luty 2014 http://www.sklep.geogut.pl/pl/c/miski-do-plukania-zlota/279 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 9 Luty 2014 Share Napisano 9 Luty 2014 Witam :) ktos sie orientuje na ktorym odcinku Skory jest 100% szans na wyplukanie kilku drobinek ? Nigdy nie plukalem ale duzo o tym czytalem wrecz opanowala mnie goraczka zlota. Chce wybrac sie w cieple dni nad Skore bo z tego co czytalem to jest to idealne miejsce. Mieszkam w centralnej Polsce wiec kawalek drogi mam a nie chcialbym wracac z pustymi rekami. Nawet gdy wyplukam jedna malutka drobinke to juz bede mial fantastyczna pamiatke. Podpowie mi ktos gdzie na Skorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 16 Luty 2014 Share Napisano 16 Luty 2014 Mam jeszcze pytanko-pomysl. Co myslicie by na plukanie zlota zabrac ze soba swider reczny by wgrysc sie glebiej w ziemie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny333 Napisano 16 Luty 2014 Share Napisano 16 Luty 2014 ...oto maty do koryt przy przesiewaniu surowca skutecznie zatrzymaja zarodki zlota ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 19 Luty 2014 Share Napisano 19 Luty 2014 Witam wszystkich! Wiosna za pasem więc chciałem zapytać jak tam przygotowania do sezonu? Widzę że jest parę chętnych osób do stworzenia ekipy wiec może coś zmontujemy pisać jak coś jestem otwarty na propozycje Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 19 Luty 2014 Share Napisano 19 Luty 2014 Nigdy nie plukalem, zero doswiadczenia, wiedza jedynie z filmow, forum, netu. . Duzo o tym myslalem, kilka ciekawych pomyslow mam jak recznie przeplukac wiele wiecej niz sama miska, rozne proby z olowiem za mna ktore wypadly bardzo ciekawie no moglbym wiele pisac. Mape okolic Skory mam juz praktycznie w glowie, sprzet jest tzn miska plus moje wynalazki. Brakuje mi jednej informacji. Na ktorym odcinku Skory ? Powie ktos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 złoto można wypłukać praktycznie na odcinku skory od Pielgrzymki do Zagrodna z tą tylko różnicą że są miejsca w których można trafić dość ładne okazy A jakie to wynalazki zrobiłeś jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Danny333 co do pierwszej maty której zdj wrzuciłeś to nie sądzę aby się sprawdziła obawiam sie ze będzie się szybko zapychać materiałem ale to drugie czyli mech górniczy jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 A wiec tak : platikowa skrzynka w rozmiarze 40 cm x 70 cm i glebokosc 25 cm. Na dnie mata i zaglebieniami w ksztalcie szescianow o krawedzi 1 cm. Zrobilem test z olowiem. Pelne wiadro piasku zmieszanego z drobinkami olowiu (wiadro o poj. 10 l) wsypalem do tej skrzynki i zalalem woda. Potrzasalem okolo moze jednej minuty i zawartosc maty ( ok. 0.5 litra szlichu ) dalem na miche i efekt taki ze wydobylem wszystkie 20 drobin olowiu.Moze to glupie ale dziala :) co do skory to mam mozliwosc wybrac sie tam w polowie marca. Pytanie - czy mozna tam w marcu szukac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny333 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 sadek717 jesli chodzi o ekipe przesiewajaca szlaki wodne :) to mozemy cos stworzyc ,daj jakis namiar -dogadamy szczegoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 tak wygląda mata która bardzo dobrze sortuje materiał sprawdziłem osobiście :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 niełatwo taką mate wykonać ale trochę rzeźby i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Co do pytania czy na Skorej można płukać w marcu to pewnie że tak zwłaszcza że pogoda dopisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Dzieki Sadek za info :) moze po kilku wypadach nazbieram tyle by przetopic na pierscionek dla ukochanej :) ot taki romantyczny prezent od serca :) dzieki dzieki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 23 Luty 2014 Share Napisano 23 Luty 2014 Tak sobie jeszcze myslalem by zaczac poszukiwania od zrodla rzeczki tj ok. Proboszczowa i przemieszczac sie w dol rzeki. Tak na moj rozum to to zlotko musi z jakis miejsc wychodzic i nurt je porywa. I gbyby sie wkoncu trafilo pierwsze ladne okazy to moze warto byloby w niewielkim promieniu kopnac glebiej lub na brzegu zrobic kilka odwiertow swidrem recznym. Jak myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 Dobrze kombinujesz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 Sadek a na tym zdjeciu co masz na dloni sporo drobinek zlota to ile mogly miec gram ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 Sorki ze tak zawalam forum no ale to chyba od tego jest :) jak wyglada sprawa mineralow w okolicy Skory ? W przerwie na rozprostowanie plecow chetnie bym rozlupal jakis kamien z nadzieja znalezienia np. Ametystu. Cos ktos sie orientuje ? Gdzies tez czytalem jakis czas temu zeby dobrze patrzec w miche nie tylko na zloto bo moze sie trafic rubin itp a niewykluczone ze diament, anonimowo kilka osob twierdzi ze w tych okolicach trafili na pojedyncze malutkie diamenty. KTO PYTA NIE BLADZI :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 to co miałem na ręce ważyło 1,90gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinel80 Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 Witam wszystkich :)Sadek717 - fajnie było poznać Waszą ekipę w niedzielę :)Wasz Suction Dredge robi wrażenie a efekty pracy są miłe dla oka :) gratuluję. znajde1napewno - podczas płukania można w misce znaleźć ładne ale nie za wielki granaty, spinele, rubiny, wiele ciekawych minerałów takich jak ilmenit, magnety i różne dziwne drobiny.Osobiście zalecam dokładne przepłukanie i sprawdzenie szlichu w domowych warunkach przy dobrym oświetleniu :) Ja zabieram cały szlich i oprócz drobinek złota wybieram do fiolek wszytko co mi wpadnie w oko :) Co do diamentów to oficjalnie w Polsce nie występują ale w okolicach Złotoryi być może...? Życzę powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 25 Luty 2014 Share Napisano 25 Luty 2014 Dziekuje wam za rady i wszystkim powodzenia zycze :) moze kiedys sie przypadkiem spotkamy nad rzeczka :) wyryte mam na misce ZnajdeNapewno :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 25 Luty 2014 Share Napisano 25 Luty 2014 Spinel80 mi również było miło poznać trzeba kiedyś jak będzie już ciepło zorganizować piknik z płukaniem było by git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 27 Luty 2014 Share Napisano 27 Luty 2014 Gdzies znalazlem :) Według przeprowadzonych badań, w rejonie Dolnego Śląska może być nawet 100 ton cennego kruszcu, który może być warty nawet 6 miliardów dolarów. Niewykluczone, że Polska ma największe złoża złota w Europie. "Miski w dlon :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi