Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano
Witam :)

No właśnie co taka cisza zapadła na forum?
Sezon raczej zakończony, w okolicach Złotoryi tłumy były a wszyscy cicho siedzą... Jakieś efekty, wnioski z tegorocznych poszukiwań, podsumowanie sezonu? Jak się Wasze pompy, płucznie, miski i inne wynalazki sprawiły? Tegoroczne wyjazdy w naszym przypadku można uznać za udane :) kolekcja powiększyła się o kilka złocinek, trochę ciekawych minerałów oraz poznanie kilku nowych poszukiwaczy :)

Pozdrawiam
Napisano

niedawno w interesach byłem w okolicy rz.bobru wiec wiaderko, sitko, szpadel i miska czekała w bagazniku....troche dłubania i coś sie trafiło :P wiecej ołowiu mozna nazbierać, gdzie bym szpadel nie wbił tam śrut :D

Napisano
cisza przed burzą, pewnie wszyscy szykują sprzęt na przyszły rok?:) Ja jestem w trakcie budowy pogłębiarki niestety jak na razie stoję w miejscu z powodu braku czasu, ale do przyszłego sezonu ukończę moje dzieło :)
Napisano

Mam już zmontowaną płucznie, pompę zamocowaną na płuczni, jedną pompę zapasową w razie czego, zostało pospawać końcówkę do zasysania podciśnieniem i zrobić jakiś normalny wlot do surowca z odseparowaniem grubszego kamienia itp... ;) Oczywiście wszystko jest szybko rozbieralne i składane tak aby mieściło się w bagażniku;)

Napisano
GoldenEye nie mam nic na privie a na pierwszą wiadomość od Ciebie odpisywałem kilka dni temu normalnie z maila, jeśli o to chodzi ;)
Dzieki za słowa uznania ;]
Napisano

200 to całkiem nieźle :) a jak z cisnieniem? i jakbys mógł podac wymiar korytka bo ciezko po zdjeciu okreslic wielkosc zestawu :)
P.S. a kombinowałes juz z podawaniem cisnienia wody zamiast z power jeta bezposrednio do pistoletu? ciekawe czy byłby lepszy efekt

Napisano
Korytko ma 15cm szerokości i 80cm długości a co do tego rozwiązania które prezentujesz na zdj to ma swoje wady i zalety tak jak power jet mianowicie: Power jet daje większą siłę zasysania ale trzeba utrzymywać koniec węża ssącego cały czas pod wodą gdyż jak wyciągniemy z wody to wąż ssący wypełnia się powietrzem i ssanie ustaje a żeby cały układ zaczął ponownie zasysać trzeba go odpowietrzyć co trwa chwilę.
Co do drugiego rozwiązania to nie dość że potrzeba więcej węży i siłę zasysania daje mniejszą za to nie ma problemu przy pracy w płytkiej wodzie bo układ się nie zapowietrza przy wynurzeniu końca z wody.
Więc jak widzisz każde rozwiązanie ma swoje zastosowanie ale w sumie moim zdaniem power jet to lepsza opcja
Napisano

hej. udało mi sie ostatnio okazyjnie na budowie odkupic taką pompe wysokocisnieniową Makita i sprawdzić najprostrzym sposobem czy ma faktycznie te 4,5 bara i udało sie :) wykręciło pieknie poza skale 4bar wiec w sobote postanowiłem sie troche pobawić :P ........

Napisano

....poszedłem do znajomego tłumikarza przyciąć i wygiąć rure 2 i dalej już poszło. Jak widac zainwestowałem tez w mosiądz wiec to już drogi sprzęt :P sam "pistolet a prawidłowo NOZZLE 2" kosztował mnie z pomalowaniem nie wiecej jak 60zł reszty nie licze. Postanowiłem zrobic na próbe dwa rozwiącenia...pierwszy ze zwykłą koncówką wirująco ssącą i power jet-em a drugi to bogatsza wersja nozzle i zobaczymy tak naprawde z czym to sie je bo opinie są bardzo podzielone

Napisano
ta makita 1 jest za słaba aby zasilić 2" power jet lub suction nozzle wiem z doświadczenia i testów wykonałem swojego czasu power jet 1,5 cala i zasilany był pompą która generowała takie samo ciśnienie i miała tą samą wydajność niestety efekt był marny Jeżeli masz power jeta bądź suction nozzle 2 cale to pompa zasilająca musi mieć też 2 cale