lotasl Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 Moim zdaniem powinieneś napisać, że Twój zawór jest do kitu bo moje działają idealnie, myślę że chodzi o samo wykonanie kolego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 lotasl mój przyjacielu....chyba ktoś tu sie ewidentnie łapie na wp....ol :P tylko moze zobaczmy najpierw co on tam wydłubał cwaniaczek jeden :Dps...lukaszkr...chyba jednak wolimy jak mówisz do nas na Pan" :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 lukaszkr.... miałes wstawic filmik jak pompuje :) pompuje wogole? :P czy jeszcze budujesz? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotasl Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 Hehe pan" bylo okej:) ja dzis skonczylem pompe na tip top, lacznie z roznymi koncowkami do zasysania:) pelne wiadro wody w 10 sekund spokojnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinel80 Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 Witam :)Przekomarzacie się nad tymi zaworkami :)))Wiaderko wody w piwnicy to nie wyjazd nad rzekę i pompowanie żwiru w rwącym nurcie. Pokażcie efekty swojego sprzętu, złociny które się Wam trafiły i wtedy można oceniać szczelność zaworów, wydajność pompy i koncentratora :) Podstawą sukcesu jest precyzja wykonania i wielogodzinne testy w terenie. Efekt idelanie zrobionej pompy można zobaczyć na najnowszym filmie Janusza:http://www.youtube.com/watch?v=BnUShEuqiXcJak dotąd najbardziej skuteczne pompy jakie widziałem to dzieła Janusza i sadek717.Pozdrawiam i życzę udanych i skutecznych projektów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 ja tak palnąłem wiadro w 10sekund" choc nigdy stopera nie włączałem :D z założenienia wyszedłem ze też nikt go nie włączał :P haha ....ale moja zasuwa aż miło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 spinel80 dokładnie tak jak napisałeś rzeka zweryfikuje najlepiej sprawność pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 spinel80...a moją miske złota wyżej widziałeś??? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinel80 Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 Miskę widziałem :)Podeślij zdjęcie makro swoich złocinek najlepiej przy skali jak masz inne ciekawe minerały ze szlichu to też warto wrzucić.Pooglądamy i ocenimy. Okolice Złotoryi czy inny rejon?Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 7 Czerwiec 2015 Share Napisano 7 Czerwiec 2015 coś mówiłes o efektach"....hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotasl Napisano 8 Czerwiec 2015 Share Napisano 8 Czerwiec 2015 Tez pomyslalem o skali mohsa...Jak by cos Ja nie cwaniakuje sprzetem bo jestem swierzak, nie mniej jednak prowadzę na bieżąco testy w okolicznych rzekach, zeby później na urlopie nic nie poprawiac tylko wydobywać;p Wczoraj udalo mi sie wykonać wszystko co chcialem przy pompie i koncentratorze, po wstepnych próbach i wyplukaniu koncentratu zobaczylem wiecej czarnego piasku niz zwykle, oby Au osadzało sie rownie dobrze :) Pozdrawiam Serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mari50 Napisano 8 Czerwiec 2015 Share Napisano 8 Czerwiec 2015 Witam. Pomóżcie prosze.Planuję wkrótce wybrać się na test mojej pompki, podpowiedzieć czy lepiej pompować w strumykach w górnych partiach gór czy raczej niżej.Gdyby to miało znaczenie to podkreślę,że jest to Islandia.Jako koncentrator będzie wiadro podzielone wewnątrz perforowaną blachą. Dziesięć centymetrów od dna zamontuję okrągłą blachę z otworami o średnicy 3mm, powyżej niej drugą ,otwory 5mm i na górze ostatnią z otworami 8 mm.Co o tym sądzicie, może powinienem dobrać inne średnice otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wardek Napisano 9 Czerwiec 2015 Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Witam Pierwszy sukces!!! :DZnalazłem złoto!!! w Skorze - koło żółtego mostku :DMiska jednak działa ;) i spisuje się znakomicie.Koledzy samą prawdę piszecie. Rzeczywiście, są miejsca w których nic niema i kilka kroków dalej złotko mruga z miski radośnie.Praktycznie dzień płukania na płuczni ze sklejki - nawet dzielnie sklejka zniosła leżenie w wodzie - i oto mój i synka wysiłek. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robione było drżącymi rękami z radości nad MOIM SKARBEM :D@ GoldenEye - jesteś z Krk? może jakiś mały sobotni wypad do Złotego Potoku? Miskę kupiłem na Ebayu z USA - coś takiego:http://www.ebay.pl/itm/Batea-pentola-cercatori-doro-gold-pan-con-scaletta-e-scivolo-14-/110961231263?pt=LH_DefaultDomain_101&hash=item19d5ce059fPłukanie spoko, jedyny problem to to, że czarna... cokolwiek, tylko nie czarne ;)PSPozdrowienia dla Pana Janusza, którego, pochalę się spotkałem osobiście nad Skorą 5.06Panie Januszu Pozdrowienia dla Pana i wielki szacun :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 9 Czerwiec 2015 Share Napisano 9 Czerwiec 2015 wardek...jestem niestety z warszawy :D niestety bo też jeszcze nie skonczyłem korytka a jechac tyle i nawet nie wypróbowac mojego dredge" to lipa by była :P Ty spotkałeś Pana Janusza a ja z kolei z nim rozmawiałem dwa dni temu i mówił ze byli 3 dni w krainie wygasłych wulkanów" ...jak sie okazuje to pod złotoryją :P... i nakrecili materialu na 2 filmy ale teraz na dwa tygodnie są uwaleni bo kamera im sie zwaliła (czy utopiła) i mają przestój :D wiec może zagrasz jakąś role drugoplanową w następnym filmie :PZnalezisko masz ciekawe...nawet bardzo ale podobnie do mojego wypasionego telefonu N6233 ostrosc do bani :PCoś sie nam zgubił kolega lukaszkr" i jego zrobiona na patencie" w prost z filmów Pana Janusza w niecałą godzine super mega pompa hendersona której to obiecal publiczną prezentacje i że sie cos moze od niego nauczymy :D lepiej powoli a dokładnie :P ja korytko robie juz z pół roku i sie nie śpiesze :P :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wardek Napisano 9 Czerwiec 2015 Share Napisano 9 Czerwiec 2015 Witam ponownieObiecałem pochwalić się moim złotodajnym korytkiem ;)Oto ono. tadammm!Mech górniczy, ramka z kątownika aluminiowego 15 mm.Z uwagi na materiał którym dysponowałem, lejek jest odpinany. Ale dzięki temu całość mieści się w bagażniku.Planuję dorobić - nie wiem jak to się nazywa - do podpięcia pompy hendersona, żeby nie do koncentratora tylko do korytka od razu wlewać. Kolejna planowana przeróbka, to pływaki. Koncepcyjnie temat rozwiązany. Teraz zostało jedynie zamówić materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 9 Czerwiec 2015 Share Napisano 9 Czerwiec 2015 nie no wyglada bajka jak na drewniane :D a skad wziąłeś mech? :D na ebeju patrzyłem to majątek. Na ostatnich filmach był poruszany temat wymywania dołem drobin złota wiec i ja zrobiłem sobie na koncu blokade..czyli taką kieszen w którym to sie zatrzyma :D jak nie masz to zrób w pierwszej kolejnosci. Janusza korytko pływające pod pompe hendersona to majstersztyk wiec jak bede miał czas to napewno cos podobnego" stworze :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotasl Napisano 9 Czerwiec 2015 Share Napisano 9 Czerwiec 2015 No ładne korytko ładne:) faktycznie kolega lukasz sie zgubił, albo plucze caly czas? Kto wie :) Oby znalazl to czego szuka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 9 Czerwiec 2015 Share Napisano 9 Czerwiec 2015 a ja sie coraz bardziej nakręcam na tą mini płucznie z pływakami pod pompe hendersona jak u Pana Janusza :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mari50 Napisano 10 Czerwiec 2015 Share Napisano 10 Czerwiec 2015 Taka mała ciekawostka.http://icelandnews.is/wiadomosci/z-kraju/w-islandii-znaleziono-duzo-zlotaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 10 Czerwiec 2015 Share Napisano 10 Czerwiec 2015 polecam jednak wykonać płucznie z blachy aluminiowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 10 Czerwiec 2015 Share Napisano 10 Czerwiec 2015 Do płuczni stosuję maty gumowe które są bardzo skuteczne w selekcji frakcji na macie zostaje sam szlich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszkr Napisano 10 Czerwiec 2015 Share Napisano 10 Czerwiec 2015 Witam wszystkich no jest gotowa (prawie haha) te zawory nie chcą działać jak powinny robiłem to tych zaślepek pcv ale nie może mi wejść zawór ten pierwszy co się zamyka do trójnika jak tłok idzie duł.:( i ten pierwszy też coś szwankuje haha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenEye Napisano 10 Czerwiec 2015 Share Napisano 10 Czerwiec 2015 a padały juz teorie że wpadłeś w wir płukania :D kazdy jak je robi pierwszy raz rozkminia z tymi zaworami, nie ty pierwszy i nie ostatni :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszkr Napisano 11 Czerwiec 2015 Share Napisano 11 Czerwiec 2015 GoldenEye nie wiem z czego to zrobić zastanawia mnie jak to w kleiłeś na silikonie nie wypada ci to:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wardek Napisano 11 Czerwiec 2015 Share Napisano 11 Czerwiec 2015 WitamMech też kupiłem na ebayu.Koszt transportu równy kosztowi maty :DAle nie trzeba się bardzo wysilać żeby np kołowrotek droższy znaleźć. Mam na myśli, że hobby szukania złota nie jest wcale droższe od innych :)Wybieram się ponownie pod koniec czerwca nad Skore na kilka dni, może tydzień. Zależy jak wytrzymam to kondycyjnie ;)Jak Parker (znacie go?) bez uncji złota nie wracam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi