Skocz do zawartości

złoto rodzime

chem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Sezon trwa a na forum cisza...
Jak się udają poszukiwania? Załączam zdjęcie naszych fajniejszych okazów z tegorocznych poszukiwań, mam nadzieję że też pokażecie jakieś złocinki :)

Mam przy okazji pytanie - czy zdarza się Wam znaleźć takie srebrne samorodki" jak ten w dolnej części zdjęcia?
Podczas wypłukiwania został na misce razem ze złocinkami i nie jest magnetyczny.

Jeżeli ktoś potrzebuje matę górniczą to się pojawiła w sklepie, o którym już wcześniej wspominałem www.thegoldminer.de, mają również bardzo duży wybór misek i innego sprzętu :) Wczoraj byłem zaskoczony jak im się powiększył asortyment.

Pozdrawiam

Kolejne zdjęcie- gratisy ze szlichu :)
Kryształy", granaty, korundy, spinele, szafiry, oliwiny...
Trudno określić dokładnie co to są za drobinki ale jak mamy na forum eksperta, który pomógłby w określeniu co to są za kamienie na zdjęciu to z góry dziękuję :)
Pozdrawiam

Ach miło oko ucieszyć, u mnie brak czasu na poszukiwania.
Ten srebrny samorodek - może to amalgamat złota i rtęci, skoro ciężki to może też być platyna ... można by wrzucić na rozgrzaną patelnię na wolnym powietrzu i się ujawni niewiadoma.
Kamyczki ładne, mam też dwa takie właśnie niebieskie jak na zdjęciu u dołu, bardzo rzadkie w Złotoryjskim szlichu jak dla mnie.
Może to szafir ? kto wie.
Złoto głupców nigdy nie trafiłem takich ładnie skrystalizowanych drobin, bardzo ładne.
Pozdrawiam

• 4 weeks later...

Co taka cisza na forum?
Mam pytanie odnośnie zapory na Skorze w okolicach Pielgrzymki:

http://www.programodra.pl/index.php/pielgrzymka-budowa-zbiornika-na-rz-skora-gm-pielgrzymka-pow-zlotoryjski-woj-dolnoslaskie/

Czy ktoś orientował się może w tym temacie?
Zastanawia mnie czy ostatecznie powstanie zbiornik czy sucha zapora?

Ostatnimi czasy koryto Skory zostało również wyrównane" koparką?
Pozdrawiam

MarekAu - ten srebrny samorodek, według mojej oceny, może być to elektrum albo kustelit (srebro złotonośne). Platynę wykluczam gdyż ciężar właściwy samorodka jest trochę mniejszy od złota. Testów wole nie robić żeby nie zniszczyć okazu :) Niebieski kamyk został dokładniej obejrzany pod mikroskopem, pięknie zarysował kwarc (kryształ górski). Według mnie jest to szafir :) Rzeczywiście bardzo rzadki w szlichu, tego typu okaz mamy jeden jak do tej pory oraz kilka niebieskawych małych kamyków ale są mocno poturbowane (pokruszone). Jeżeli masz taką możliwość to poprosił bym o jakieś zdjęcie Twoich iebieskich kamyków".
silko - miejscówkę z kamykami ostatnio rozjechała koparka :(

Pozdrawiam

• 2 months later...
Czy ktoś zagląda jeszcze na to forum?
Jakaś cisza zapanowała... :/
Sezon się powoli kończy, jak Wasze poszukiwania, sprzęt i samorodki?
Ktoś może płukał ostatnio, śnieg jeszcze nie spadł i pogoda dopisuje, może ktoś się wybiera w najbliższym czasie w teren?
Pozdrawiam

dokładnie. Dokładnie.
to samo miałem napisać już dłuższy czas temu.
Sam zainteresowałem się tematem już z początku tego roku. jednak nie dane mi było być na rząd jej wyprawie gdziekolwiek. Nad Skórę mam od siebie około 90km. to i tak nie dużo w porównaniu jak inni dojeżdżają.
Fajnie się czytało te forum, oglądało zdjęcia, no i o jeszcze bym poprosił. Jakaś ciekawa opowieść typu jak wcześniej było - pomyłka między zawodami wedkarskimi a płukania złota ��
Poopowiadajcie coś jeszcze ile udało wam się wyrwać złota ZIEMI.
Do tego jakieś ciekawe zdjęcia. ��
Miło się czyta coś takiego.
No tak jak pisze w tym roku nie dałem rady, z powodu narodzin mojego drugiego synka, al na przyszły rok, skoro tylko wiosna przyjdzie i dzieci podrosna trzeba będzie musowo się wybrać.
Jeszcze temat podkręcić w telewizji GORACZKA ZLOTA, lub też Morze Złota to już całkiem będzie fajnie ��
Do usłyszenia Wam przy następnym poście
Piszcie, piszcie, piszcie...

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Dzięki re-gen za życzenia :)
Tobie oraz wszystkim poszukiwaczom życzymy w nowym roku dużo złota oraz pięknych samorodków.

Zapraszam do obejrzenia filmiku, który umieścił nasz znajomy ekspert od poszukiwania złota w Polskich rzekach:
https://www.youtube.com/watch?v=00ScdbnVcLM
oraz ten sam film z ang. tytułem:
https://www.youtube.com/watch?v=dtgq_y9kNHI

Czy ktoś rozpoczął już sezon?

Pozdrawiam

Witam wszystkich plukaczy zlota,

Pochodze z Krakowa, Przez ostatnie 3 lata od 2-3 razy do roku wyjezdzam na pare dni w
okolic Zlotoryi i plukam Kaczawie i Skora oraz w okolicach Glucholazow w Zlotym Potoku, Prudniku i w Bialej. W Lwowku Slaskim rowniez mozna ciekawe drobinki znalezc w Ploczka
dolna i gorna jak rowniez w Zlotoucha oraz w innych lokalizacjach gdzie mozna znalezc sporo drobine zlota. Uzywam pluczni wodnej, miski oraz pompy recznej hendersona.

W tym temacie bardzo zainteresowal mnie watek kolegi Sadek717 i jego poglebiarka. Na sezon 2015 sam mysle kupic pompe spalinowa i mysle np o tym modelu: http://allegro.pl/pompa-spalinowa-do-wody-5-5km-35000l-h-motopompa-i4901158986.html

Nie mniej jednak jak czytalem Wasz caly watek, to kolega Sadek napisal ze potrzebne sa jakies modyfikacje aby zassysany zwir i piasek nie zniszczyl pompy. Bardzo prosze o jakies info jaka pompe doradzil bys oraz co dokladnie nalezy w niej zmienic. Bede bardzo wdzieczny. Jesli nie chcesz na forum to mozesz podeslac info na priv lub moj email: goldtrade@10g.pl

Dzieki wielkie i pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy zlota i zycze udanego plukania w 2015.

Czy forumowicze organizuja od czasu do czasu w okresie letnim wspolne spotkania gdzie razem w pare osob plukaja zloto w jednej rzece ale w roznych odstepach tej rzeki ? Mysle ze taki zlot bylby fajnym rozwiazaniem ?

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Nie bardzo rozumiem az zastosowania tylu wezy :-)
Mam pytanie do doswiadczonych uzytkownikow odnosnie zastosowania i czy dobrze zrozumialem ich dzialanie.

Intake hose to zassysa czysta wode do pluczni ?
Suction hose zassysa zwir z piaskiem i z woda ?
Nie wiem za bardzo co robi suction nozzle i pressure hose w tej calej kombinacji ?

Bardzo prosze o wytlumaczenie lopatologiczne :-)

Znalazlem w Polsce motopompy ktory sa uzywane w poglebiarkach produkowanych w USA przez

Proline i Keene. Mysle ze taka od 3000 do 4000 tys zl bedzie dobrze sie sprawowac.

https://www.sklephonda.pl/pompy-do-wody-honda,41.html

goldtrade- oto wyjaśnienie zasady działania pogłębiarki

tak jak napisałeś intake hose to po prostu wąż przez który pompa zasysa czystą wodę i kieruje ją poprzez pressure hose do power jet lub suction nozzle zależy jaka konfiguracja została zastosowana w pogłębiarce i to właśnie jest ta modyfikacja która zapobiega dostaniu sie urobku do wirnika pompy który by ją uszkodził

Witam
Właśnie się zarejestrowałem na tym forum i chciałbym się wszystkimi przywitać :)
Niestety, załapałem gorączkę złota"... :D
Mam kilka pytań, z uwagi na to, że jestem z Krakowa, okolice Złotoryji to za połową Polski... Czy ktoś ma jakieś doświadczenie/informacje odnośnie Nysy Kłodzkiej? Mam do niej tylko 250 km... ;)
Kolejne pytanie odnośnie koryta. Koryto dłuższe jak 1m jest już PRO
W serwisie YT niemcy mieli ułożone z koryt ponad 5m, no i wyniki na koniec były obfite. Może niezbyt szczęśliwe sformułowanie, ale czy długość (w odniesieniu do koryt oczywiście ;)) ma znaczenie?
Oczywiście zakładam konstrukcję z mchem górniczym i progami.

Pozdrawiam

@ wardek

Hej. Ja pochodzę z kot. kłodzkiej. Nie wiem czy coś u nas na naszym odcinku jest w tej Nysie. Mogę jedynie powiedziec że w okolicach Gór Sowich wydobywano kiedyś srebro, w Górach Stołowych zaś mozna znaleźć kamienie szlachetne (tylko nie wiem czy akurat w strumieniach), jak np. szafiry.

W tym roku planuje budowę (puki zima) pompy hendersona i mam zamiar uderzyć na Skorę lub w Zlote Hory (też blisko od strony Czech)
Nie wiem może i na Nysę się pójdzie. Ale najpierw Skora i Kaczawa - tamte rejony. Ja także mam nie mało, bo od siebie okolo 100km.
No, zobaczymy...

Tymczasem!

Witam

W załączeniu podrzuciłem zdjęcie swojego nozzle'a - koszt około 23 PLN.
W tej chwili czekam na akumulator i testy - dawno sąsiadów nie zalałem ;)

Podtrzymuję swoje pytania odnośnie Nysy Kłodzkiej i długości koryta...
Czy w Polsce można gdzieś dostać matę górniczą? Z ebay'a w niektórych przypadkach transport jest droższy od samej maty :/

@ sswd

Masz rzut beretem do Nysy i nie sprawdziłeś?? ;)
Jak tylko miski do płukania dojadą to wskakuję do najbliższej rzeki sprawdzić czy tam przypadkiem złota nie będzie ;)
Z tego co słyszałem to ono jest tam gdzie go szukasz.
Zaraz sprawdzę jakie kamienie szlachetne można znaleźć w Polsce.

Pozdrawiam