zbyniek Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Jak nie ma się pomysłu na coś ciekawego to podaję przepis na szybki i naprawdę smaczne dani:Składniki:- makaron -pół standardoej paczki (nie pytajcie mnie jaka to standardowa - nie znam sie)- 0,5 kg warzyw - mieszanka mrożonekPrzyprawy:- sól- pieprz- goździki- tymianekWarzywa podsmażyć w rondelku ze wszystkimi przyprawami. Na paczkę 500 g warzyw dodać 7-10 główek(kwiatków) goździków, 2-3 szczypty tymianku, sól i pieprz. Można dobrze doprawić, gdyż po dodaniu makaronu smak się rozchodzi.W sumie żadna tu filozofia, gwoździem programu są goździki i tymianek, które dają tak rewelacyjny efekt zapachowy, że jak sobie przypomnę ten zapach to mi ślinka cieknie, a o smaku przekonajcie się sami :) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 27 Październik 2012 Autor Share Napisano 27 Październik 2012 Śnieg za oknem i ogień w kominku sprawił że nabrałem smaku na coś innego. Właśnie smażę faworki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 gotowanie w tereniehttp://myvimu.com/thread/737-gotowanie-terenowe#comment_46595100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 3 Listopad 2012 Autor Share Napisano 3 Listopad 2012 Potrawka z dziczyzny - SKŁADNIKI:50 dag łopatki z dzika3-4 duże ząbki czosnku2 liście laurowe6 ziarenek jałowca5 ziaren ziela angielskiego100 ml oleju rzepakowego2 łyżki octu winnego3-4 łyżki przyprawy do dziczyzny np przyprawy do mięs Knorra)sólZiemniaczki pieczone:500g ziemniaków masło czosnekkoperekprzyprawyZiemniaczki gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzone układamy na blaszce do ciasta, polewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy koperek i przyprawy do smaku (np pieprz czy papryka). Przykrywamy wszystko folią amelinową". Łopatkę czyścimy, kroimy w niewielką kostkę. Do oleju dodajemy ocet winny, przyprawę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz obrany i pokrojony w talarki czosnek, dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy mięso, mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie do piekarnika wkładamy blaszkę z ziemniaczkami i pieczemy razem także około 30 minut. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 Mój dzisiejszy przepis na pyszną karpatkę:Idź do kuchni i każ żonie zrobić karpatkę. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Po co iść? Krzycz z pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 Nie omieszkałem tak zrobić, ale rzekła że drugiej robić nie będzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 i wyszła... z kuchni ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 9 Grudzień 2012 Share Napisano 9 Grudzień 2012 gotowanie w tereniehttp://myvimu.com/thread/737-gotowanie-terenowe#comment_48025900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 Postanowiłem pokusic się na własnoręczne wykonanie paprykarzana jutrzejszego Sylwestra.Przyjeżdża Śwagier z Małżonką zobaczymy czy przeżyją ;)Relacje zdam po Nowym Roku, jak przeżyję ;))A póki co wszystkim odkrywczym kucharzom życzę Szczęśliwego Nowego Roku,odkrywczym kucharkom też życzę, oczywiście :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 30 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2012 Czekamy :) Dosiego roku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz_w Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 Pewnie że zrób Hans. Po imprezie będzie na co zwalić żołądkowe rewolucje ;-)Udanej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku. grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 31 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2012 Bez przesady... Paprykarz sprawdzony przez wielu z nas. Nie ma lepszego niż własnoręcznie robiony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 31 Grudzień 2012 Share Napisano 31 Grudzień 2012 Nie ma ani jednej makreli w ponad 40-sto tysięcznym mieściew 21 wieku w środku Europy.No i paprykarza nie będzie :((P.S. Czyżby wszyscy tu robili paprykarz i dlatego wykupili wszystkie rybki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 31 Grudzień 2012 Share Napisano 31 Grudzień 2012 H- unia zezłomowała Nasze, i tak w złomie statki" za małą sieć dorsza. Co cwańszy trzyma łajbę bo jak nie wypłynie to dostanie dotacje". Sąsiedzi korzystają bo w bałtyku nie brakuje. Proponuje paprykarz szczeciński, produkowany w Gdyni,, z ryb z zagranicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 31 Grudzień 2012 Share Napisano 31 Grudzień 2012 Taki z Gdyni to se moge nabyc za pare drobnych w sklepiku,i to nie o to chozi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 30 Styczeń 2013 Share Napisano 30 Styczeń 2013 co do paprykarza to z makreli za bardzo wędzonką podjeżdżało, teraz przymierzam się aby zrobić z fileta, zobaczymy...aleKoledzy mam fanta w postaci strusiego jaja, dostałem je od gościa któremu niedawno u siebie na posesji ptaszysko przetrzymałem jak dał nogę(pazur)z zagrody :))podrzućcie jakiś przepis, oprócz jajecznicy oczywiście:)a puki co idę po wiertarkę co by zawartość upuścić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Luty 2013 Autor Share Napisano 6 Luty 2013 Nooooo... jutro tłusty czwartek....Idę grzać olej i do roboty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 6 Luty 2013 Share Napisano 6 Luty 2013 nie potrzebujesz czasem jajka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Luty 2013 Autor Share Napisano 6 Luty 2013 Zapomniałem o Twoim jaju :)Niestety chrust i pączki usmażone. Te są specjalnie przygotowane do zdjęcia :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 6 Luty 2013 Share Napisano 6 Luty 2013 Słodkie to jedynie jem - nie robię :)Co do mojego ulubionego mięcha - ostatnio coś wyczytałem i spróbowałem i polecam.Kotleciki mielone każdy chyba robił więc przepis zbędny. Jak mamy gotowe karminadle (tak po śluńsku) - troszkę większe obtaczamy je w rozklepanym jajku a potem w potartych na tarce na grubo ziemniakach. Smażymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscisty Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 Ja paprykarz robię tak.Filety z morszczuka, solę, pieprzę, można dodać przyprawy do ryb i smażę szybko na patelni. W garnku na maśle duszę cebulę, jak już zmięknie, dorzucam, pokrojonego fileta, mieszam i chwilę duszę razem. Do tego wszystkiego dorzucam ryż ugotowany wcześniej, wlewam sos pomidorowy, taki w małych kartonikach. Musi być go dużo, część wyparuje, a reszta zgęstnieje. Przyprawiam słodką papryką w dużych ilościach i szczyptą ostrej papryki, nie lubię ostrych potraw, więc szczypta wystarczy. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, tylko do zabarwienia na bardziej czerwony, 10 min duszenia i jest gotowy. Super na ciepło, że nie wspomnę o zimnym na kanapce. 4-5 filetów z morszczukaworeczek ryżudwie duże cebulekartonik przecieru pomidorowego2 łyżki koncetratu pomidorowegosól, pieprz, paczka słodkiej paprykiW smaku najbliżej mu do paprykarza szczecińskiego, ale tego sprzed 15 lat. Jeśli ktos pamięta, to wie o czym mówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 oj stary paprykarz zawierał wszystko poza rybami - Twój ten składnik ma napewno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscisty Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 Ale pamiętam, że w młodości smakował. Kurde, to już nawet grubo wiecej niż 15 lat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Luty 2013 Autor Share Napisano 7 Luty 2013 A ja znowu dzisiaj siedzę nad faworkami itp, bo moja kochana żona chciałaby zawieść trochę swojej mamusi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.