zbyniek Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 Jak nie ma się pomysłu na coś ciekawego to podaję przepis na szybki i naprawdę smaczne dani:Składniki:- makaron -pół standardoej paczki (nie pytajcie mnie jaka to standardowa - nie znam sie)- 0,5 kg warzyw - mieszanka mrożonekPrzyprawy:- sól- pieprz- goździki- tymianekWarzywa podsmażyć w rondelku ze wszystkimi przyprawami. Na paczkę 500 g warzyw dodać 7-10 główek(kwiatków) goździków, 2-3 szczypty tymianku, sól i pieprz. Można dobrze doprawić, gdyż po dodaniu makaronu smak się rozchodzi.W sumie żadna tu filozofia, gwoździem programu są goździki i tymianek, które dają tak rewelacyjny efekt zapachowy, że jak sobie przypomnę ten zapach to mi ślinka cieknie, a o smaku przekonajcie się sami :) pozdr
sonicsquad Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 Śnieg za oknem i ogień w kominku sprawił że nabrałem smaku na coś innego. Właśnie smażę faworki :)
kopijnik2 Napisano 3 Listopad 2012 Napisano 3 Listopad 2012 gotowanie w tereniehttp://myvimu.com/thread/737-gotowanie-terenowe#comment_46595100
sonicsquad Napisano 3 Listopad 2012 Autor Napisano 3 Listopad 2012 Potrawka z dziczyzny - SKŁADNIKI:50 dag łopatki z dzika3-4 duże ząbki czosnku2 liście laurowe6 ziarenek jałowca5 ziaren ziela angielskiego100 ml oleju rzepakowego2 łyżki octu winnego3-4 łyżki przyprawy do dziczyzny np przyprawy do mięs Knorra)sólZiemniaczki pieczone:500g ziemniaków masło czosnekkoperekprzyprawyZiemniaczki gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzone układamy na blaszce do ciasta, polewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy koperek i przyprawy do smaku (np pieprz czy papryka). Przykrywamy wszystko folią amelinową". Łopatkę czyścimy, kroimy w niewielką kostkę. Do oleju dodajemy ocet winny, przyprawę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz obrany i pokrojony w talarki czosnek, dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy mięso, mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie do piekarnika wkładamy blaszkę z ziemniaczkami i pieczemy razem także około 30 minut. Smacznego!
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2012 Autor Napisano 10 Listopad 2012 Mój dzisiejszy przepis na pyszną karpatkę:Idź do kuchni i każ żonie zrobić karpatkę. Smacznego!
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2012 Autor Napisano 10 Listopad 2012 Nie omieszkałem tak zrobić, ale rzekła że drugiej robić nie będzie :)
kopijnik2 Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 gotowanie w tereniehttp://myvimu.com/thread/737-gotowanie-terenowe#comment_48025900
Hansdekawka Napisano 30 Grudzień 2012 Napisano 30 Grudzień 2012 Postanowiłem pokusic się na własnoręczne wykonanie paprykarzana jutrzejszego Sylwestra.Przyjeżdża Śwagier z Małżonką zobaczymy czy przeżyją ;)Relacje zdam po Nowym Roku, jak przeżyję ;))A póki co wszystkim odkrywczym kucharzom życzę Szczęśliwego Nowego Roku,odkrywczym kucharkom też życzę, oczywiście :))
grz_w Napisano 30 Grudzień 2012 Napisano 30 Grudzień 2012 Pewnie że zrób Hans. Po imprezie będzie na co zwalić żołądkowe rewolucje ;-)Udanej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku. grześ
sonicsquad Napisano 31 Grudzień 2012 Autor Napisano 31 Grudzień 2012 Bez przesady... Paprykarz sprawdzony przez wielu z nas. Nie ma lepszego niż własnoręcznie robiony :)
Hansdekawka Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Nie ma ani jednej makreli w ponad 40-sto tysięcznym mieściew 21 wieku w środku Europy.No i paprykarza nie będzie :((P.S. Czyżby wszyscy tu robili paprykarz i dlatego wykupili wszystkie rybki???
karpik Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 H- unia zezłomowała Nasze, i tak w złomie statki" za małą sieć dorsza. Co cwańszy trzyma łajbę bo jak nie wypłynie to dostanie dotacje". Sąsiedzi korzystają bo w bałtyku nie brakuje. Proponuje paprykarz szczeciński, produkowany w Gdyni,, z ryb z zagranicy.
Hansdekawka Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Taki z Gdyni to se moge nabyc za pare drobnych w sklepiku,i to nie o to chozi
zainak Napisano 30 Styczeń 2013 Napisano 30 Styczeń 2013 co do paprykarza to z makreli za bardzo wędzonką podjeżdżało, teraz przymierzam się aby zrobić z fileta, zobaczymy...aleKoledzy mam fanta w postaci strusiego jaja, dostałem je od gościa któremu niedawno u siebie na posesji ptaszysko przetrzymałem jak dał nogę(pazur)z zagrody :))podrzućcie jakiś przepis, oprócz jajecznicy oczywiście:)a puki co idę po wiertarkę co by zawartość upuścić :)
sonicsquad Napisano 6 Luty 2013 Autor Napisano 6 Luty 2013 Nooooo... jutro tłusty czwartek....Idę grzać olej i do roboty :)
sonicsquad Napisano 6 Luty 2013 Autor Napisano 6 Luty 2013 Zapomniałem o Twoim jaju :)Niestety chrust i pączki usmażone. Te są specjalnie przygotowane do zdjęcia :D
woytas Napisano 6 Luty 2013 Napisano 6 Luty 2013 Słodkie to jedynie jem - nie robię :)Co do mojego ulubionego mięcha - ostatnio coś wyczytałem i spróbowałem i polecam.Kotleciki mielone każdy chyba robił więc przepis zbędny. Jak mamy gotowe karminadle (tak po śluńsku) - troszkę większe obtaczamy je w rozklepanym jajku a potem w potartych na tarce na grubo ziemniakach. Smażymy...
koscisty Napisano 7 Luty 2013 Napisano 7 Luty 2013 Ja paprykarz robię tak.Filety z morszczuka, solę, pieprzę, można dodać przyprawy do ryb i smażę szybko na patelni. W garnku na maśle duszę cebulę, jak już zmięknie, dorzucam, pokrojonego fileta, mieszam i chwilę duszę razem. Do tego wszystkiego dorzucam ryż ugotowany wcześniej, wlewam sos pomidorowy, taki w małych kartonikach. Musi być go dużo, część wyparuje, a reszta zgęstnieje. Przyprawiam słodką papryką w dużych ilościach i szczyptą ostrej papryki, nie lubię ostrych potraw, więc szczypta wystarczy. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, tylko do zabarwienia na bardziej czerwony, 10 min duszenia i jest gotowy. Super na ciepło, że nie wspomnę o zimnym na kanapce. 4-5 filetów z morszczukaworeczek ryżudwie duże cebulekartonik przecieru pomidorowego2 łyżki koncetratu pomidorowegosól, pieprz, paczka słodkiej paprykiW smaku najbliżej mu do paprykarza szczecińskiego, ale tego sprzed 15 lat. Jeśli ktos pamięta, to wie o czym mówię.
woytas Napisano 7 Luty 2013 Napisano 7 Luty 2013 oj stary paprykarz zawierał wszystko poza rybami - Twój ten składnik ma napewno :)
koscisty Napisano 7 Luty 2013 Napisano 7 Luty 2013 Ale pamiętam, że w młodości smakował. Kurde, to już nawet grubo wiecej niż 15 lat...
sonicsquad Napisano 7 Luty 2013 Autor Napisano 7 Luty 2013 A ja znowu dzisiaj siedzę nad faworkami itp, bo moja kochana żona chciałaby zawieść trochę swojej mamusi...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.