danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Udało mi się ustalić istnienie jeszcze jednego egzemplarza rawionej" klamry carskiej. Klamra jest w dobrej kolekcji a jej właściciel twierdzi, że kupił ją 10 lat temu za niemałe pieniądze. Szczegóły w rysunku orła identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 I rewersik. Czy waszym zdaniem to też kopia? Tak samo, jak w moim egzemplarzu, nie podoba mi się tył tej klamry. Kwasem jechana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 widziałem wszystkie powyższe +1http://pl.wikipedia.org/wiki/Fleksografiamoże wyjaśni wierność odwzorowania - powtarzalnośćjedna - jest cieńsza - bez śladów kwasu" jakby walcowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Kopi, a można trochę mniej tajemniczo? Z tą fleksografią to dla mnie za trudne - czy chodzi o techniczną możliwość aśmowej" produkcji tych klamer? Przeważnie, jak pojawiają się nowe kopie, to w krótkim czasie wychodzi" ich trochę na giełdach i Allegro. Tymczasem tych nie widuje się za wiele, kosztowało mnie sporo zachodu załatwienie fotek kilku znanych egzemplarzy, w dodatku były one pozyskiwane" na przestrzeni wielu lat. Dziwna sprawa z tymi trawionymi klamerkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Z tą fleksografią ...-> nanoszenie wielokrotne identycznego rysunku...rewersy sugerują różne wykonaniaa rysunki są zgodne...(gdyby to był 1944" i Niemcy" - to bym pomyślał, że chodzi o rozśrodkowanie i przeniesienie produkcji na rzemiosło)--------------nad jedną klamrą jeszcze pomyślimy - tą, która odbiega od normynie mam już pierwotnego przekonania o fałszywości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Metaloplastyka to dla mnie czarna magia, jak były tłoczone klamry ˝klasyczne ˝gdy na odwrocie widać kontrę,czy na zasadzie matryca-patryca,czy matryca i podkładka z ołowiu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 ˝Precyzja rysunku orła raczej wyklucza odlew˝nie mam pojęcia jak wykonano klamrę ale widziałem kiedyś odlewaną kopię 5 guldenówki gdańskiej,bez dobrej lupy (przynajmniej mi laikowi)trudno było ją odróżnić od oryginału,techniki są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 15 Październik 2011 Autor Share Napisano 15 Październik 2011 Mam w kolekcji klamry wykonane metodą odlewu lub półodlewu i to zupełnie inaczej wygląda. W tym przypadku mamy po prostu prostokąt mosiężnej blachy wyciętej z arkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 To i ja dorzucę swoją klamerkę, nie wiem, czy to ta sama technika, ale wygląda, przynajmniej dla mnie, laika, podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Z całą pewnością wykopana:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Jeszcze zbliżenie, proszę ewentualnie potraktować jako materiał do porównań. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 proszę o pomiar grubości blachy:1. - gładkiego fragmentu - przy krótszym boku2. - obszaru wypukłego orła3. - tła herbu ze św. Jerzymna konkretnym obiekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 temat przedłużony na pugovizehttp://www.pugoviza.ru/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1318675760/0#0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 sigis3 super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Blacha- 1,2 mm- 1,3 mmOrzeł 1,4-1,5 mm (Św.Jerzy mieści się w tych wymiarach)Pomiar zwykłą suwmiarką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 15 Październik 2011 Autor Share Napisano 15 Październik 2011 Sigis3, piękna ta twoja klamerka. W przypadku takiej chyba nie miałbym wątpliwości. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 nevermore72...По моему в прошлом году обсуждали подобные пряги. К консенсусу не пришли. Моё мнение-делали травлением в крупных центрах по изготовлению изделий из металла: Нижегородской губ (города Павлово, Ворсма, Вача) и в Златоусте... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 15 Październik 2011 Autor Share Napisano 15 Październik 2011 Czyli jak u nas - na dwoje babka wróżyła... Mam też opinie dwóch innych znajomych kolekcjonerów z Rosji - ich zdaniem moja klamra wygląda na oryginalną. Przyjąłem to do wiadomości, ale jednak nadal traktuję ją jako kopię. Wygląda na to, że były rzeczywiście takie klamry i współcześnie ktoś zaczął je kopiować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 ja zostałem przekonany...zbyt duża różnorodność stanów zachowania i rewersówprzy identyczności rysunków...opinia ze źródła - zgodna... cel - rozśrodkowanie sił produkcji wojennej------------------współczesne / wątpliwe - można by przedyskutować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 15 Październik 2011 Autor Share Napisano 15 Październik 2011 A jak wobec tego wytłumaczyć dziwny wygląd rewersów niektórych z tych klamer, typowy dla współczesnych kopii postarzanych kwasem? Choćby tej mojej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 ciekawy temat -może moderator przenieść ten wątek na nasze odkrycia i zmienić mu tytuł ? na Carskie klamry grawerowane-trawione . czy coś w tym rodzaju :) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 zgodnie z życzeniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 ...A jak wobec tego wytłumaczyć dziwny wygląd rewersów niektórych z tych klamer, typowy dla współczesnych kopii postarzanych kwasem? Choćby tej mojej?...działanie kwasu - w obu przypadkachHuk się trochę rozpędził z tym grawerowaniem"techniką było trawienieobróbka mechaniczna dotyczyła polerowania granicy - obszar trawiony - nietrawiony" i oczywiście po całości"grawerowanie - jako proces technologiczny - jest sprzeczny z celowością zastosowania trawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 chylę czoła :) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 tu jest wykop http://myvimu.com/exhibit/48371117-klamra-carskiej-piechoty-trawiona#comment_0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.