kamilen444 Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Witam po długiej nieobecności podłączam się do tego wątku żeby nie robić bałaganu na forum. I tu jest moje pytanie przede wszystkim do Pana Raneda ale i do innych użytkowników tego forum. Czy tesoro silver umax może wykryć taki złoty lub srebrny kolczyk 5 mm na 5 mm w śćiółce leśnej i z jakiej głębokości. Czy trzeba by było go jakoś specjalnie ustawiać np. dyskryminację. Czy może są jakiś lepsze sprzęty na takie rzeczy ale raczej też firmy tesoro. Jakieś z tańszych, może starszych. Pytam bo zastanawiam się nad silverem. Czy może np. compadre. Chciałbym sprzęt prosty w obsłudze { ten silver to chyba prosty?} lekki przyjemny z możliwie małym poborem prądu i niekoniecznie dużym zasięgiem ale z dobrym namierzaniem. Wolę kopać częściej a płycej. Chciałbym aby dyskryminacja wycinała odłamki i szrot z wojny { łuski i kolor może nie jak się da}. Czy mógłbym prosić też żeby napisał Pan coś o laser scout. Teraz mam huzara ale w domu jestem rzadko i tym wykrywaczem to tylko odłamki znajdywałem oraz znalazłem 3 lotki od możdzierza. Widziałem też jak jakiś profesjonalista szukał po lesie to wszystkie rzeczy zalegały płytko. Chciałbym wykrywacz a nie sprzęt dla samobóców. Przepraszam, że tak wiele pytań i na forum ale myślę że i innym takie informacje mogą się przydać. Pozdrawiamkamilen444
sza.man Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Van Worden- kolega M&M najdalej po jednym dniu szukania złota przerzuci się na monety, a do tego potrzeba: zasięgu oraz maksymalnego pokrycia terenu.Snajperka nie ma ani jednego ani drugiego.Bez odbioru
Raned Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 kamilen444 prawie każdy wykrywacz wykryje kolczyk złoty a tym bardziej srebrny ( w podanym przypadku to chyba zamknięcie do łańcuszka) pod warunkiem, że jest to obwód zamknięty. O głębokości trudno mówić bez przeprowadzenia prób, ale będzie ona niewielka. Dyskryminacja powinna być ustawiona tak nisko jak to możliwe. Compadre będzie jeszcze skuteczniejszy, ale generalnie to wykrywacz o mniejszym zasięgu niż Silver. Wyciąć pierścieni wiodących wyciąć się nia da ani się nie powinno.Przepraszam za odejście od głównego wątku. sza.man ma rację.
pytajnick Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Van , nie chce mi się komentować tego co napisałeś na temat GB2 :-( Widać człowieku że nigdy nie miałeś tego sprzętu w ręku ! Tylko po jaką cholerę wypisujesz bzdury na forum ???
Brzęczyszczykiewicz Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Jeśli ktoś wpadł na pomysł, żeby wykrywacz operował na 70kHz, to wyłącznie z myślą o metalowych drobinkach. Masywniejsze obiekty metalowe niemal wszystko jedno z czego zrobione, będą się upodabniały fazą do gruntu i zasięg na nie będzie SPADAŁ w tym sensie, że sygnał od nich pochodzących będzie tłumiony przez elektronikę. Czyli Van ma rację - małe samorodki jak najbardziej ale ładne, duże i nieco głębiej mogą umknąć. Taki paradoks :)I w drugiej kwestii Van też ma rację. Wykrywacz na 70kHz będzie BARDZO wrażliwy nie tylko na zmiany mineralizacji ale sama silniejsza mineralizacja będzie znacznie łatwiej przechodziła przez filtry gruntowe niż w wykrywaczu na typową częstotliwość, to jest do 20 kHz.Na przykład w porównaniu z XLT zakłócenie od gruntu będzie 10x (!) silniejsze. Zrobienie efektywnego filtru gruntowego z takim tłumieniem powoduje automatyczna rezygnację z sygnałów od głębszych obiektów.Oczywiście w testach powietrznych wszystko będzie super, wręcz rewelacyjnie :)
Krychus Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Jak dokładny jest GB2 - proszę zobaczyć w moim wątku w dziale Nasze odkrycia" (PPP - Poszukiwania...).Wyciągnąłem samorodek wielkości ~4 mm z głębokości prawie 10 cm Pozdrawiam.K.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 XLT też byś wyciągnął. Zaledwie 6,5kHz :)
kamilen444 Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Dziękuję Panu Ranedowi za odpowiedz. Czy mógłby Pan powiedzieć coś o compadre czy duzo stracę jeśli kupię go a nie silvera. Jeśli nie będę już chciał poszukiwać biżuteri to czy compadre nada się na monety. I jeszcze jedno jak ma się laser scout do compadre i silvera. Pozdrawiam.Kamilen444
pytajnick Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 w obliczu tego co napisał Brzęczyszczykiewicz wypada mi przeprosić Vana :-P Nieświadomy łaziłem z zepsutym wykrywaczem przez 3 lata bo na gruncie o fazie -93 (XLT kolegi świrował") zawsze był stabilny a ja się cieszyłem jak głupi ;))Mea culpa !
Raned Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 kamilen444 to jest wątek o czymś zupełnie innym, ale nie chcę być niegrzecznym i odpowiem: Compadre nada się zarówno na biżuterię jak i monety. Laser Scout to Compadre z dodanym pokrętłem czułości.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 To znaczy że XLT był uszkodzony, bo tylko uszkodzone wykrywacze ie są stabilne" :-PPoza tym grunt nie może mieć fazy -93 (pomijam dziwne błędne wskazania urządzeń), chyba że masz na myśli raczej +87 :)Świadomości nigdy za wiele ;)
VanWorden Napisano 23 Październik 2011 Napisano 23 Październik 2011 sza.man - ja się nie będę bawił w Nostradamusa i zgadywał co autor wątku zrobi za tydzień, miesiąc czy rok. Fakt jest taki, że M&M zadał konkretne pytanie o wykrywacz do poszukiwań złota i według mnie powinniśmy się tylko na tym skupić. pytajnick - owszem miałem w rękach GB2 bo kwestią bardzo drobnego złota jestem wciąż jak najbardziej zainteresowany. Jeśli nie wierzysz moim słowom to zauważ proszę, że to co napisałem na jego temat znajduje potwierdzenie także u aktywnych samorodkowców" - przeczytaj choćby opinię Steva na temat tego wykrywacza w zestawieniu w Thesaurus News 4 (link w poście wyżej).A co do sprawdzania poziomu mineralizacji przy pomocy XLT to jest to często niezrozumiana kwestia i dlatego polecam szczegółowy post na ten temat na forum XLT (lub Thesaurus).PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 23 Październik 2011 Napisano 23 Październik 2011 P.S. - sza.man, jeszcze tylko zapomniałem dodać, że mylisz się co do snajperek bo jak najbardziej zdają pierwszorzędny egzamin przy poszukiwaniu monet:)
XII Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Panowie, koledze żaden wykrywek nie pomoże... Przeczytaliście uważnie gdzie kolega ma zamiar szukać?! Na terenach gdzie jest, a raczej są lub tez były duże pokłady rudy żelaza i miedzi... :D życzę powodzenia w znalezieniu czegokolwiek :D i czymkolwiek ;) ...w efekcie będziesz miał jeden pisk gdzie nie machniesz lub wiele pisków w rytmie disco jeśli zainwestujesz w droższy sprzęt typu Minelab explorer lub e-trac itp. :)Zdrów!
VanWorden Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Kolego XII, gdybyś nieco poczytał o poszukiwaniu złota rodzimego to wiedziałbyś, że w 99% procent występuje ono właśnie w tak trudnych terenach, co jednak nie zmienia postaci rzeczy, że jest wciąż znajdowane, właśnie przez poszukiwaczy uzbrojonych w wykrywacze metali:)PozdrawiamVW
bikemax771 Napisano 3 Listopad 2011 Napisano 3 Listopad 2011 XLT to słaby sprzęt nie warto go polecać
VanWorden Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 Rozumiem, że trzymamy się wątku? Podejrzewam, że chdzi Ci o Xterrę 70/705 koleś;-)Tak czy siak to trochę za duży rozmiar do sensownego poszukiwania samorodków, niezależnie od sprzętu. Częstotliwość 18.75kHz oczywiście, ale optymalna i tak jest oryginalna, minelabowska elipsa i snajperka.PozdrawiamVW
emisoo Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 nel 9,5'' sharphsooter 18,75khz bije na głowę oryginalną elipsę
bikemax771 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 Vista GOLD VLF metal detector 25Khz ,dzięki za takie porady słabe są poprzednie
bikemax771 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 http://www.youtube.com/watch?v=XmDfsidWjPA
VanWorden Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 No i kolejny raz na wizji Klub Poszukiwaczy Lewitujących Monet:)) Nie wypowiem się na temat tego sprzętu bo go nie znam na tyle, ale testy powietrzne są do kitu w KAŻDYM wykrywaczu i można je traktować wyłącznie jako rodzaj zabawy. Było o tym z milion razy na tym forum.PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.