Skocz do zawartości

jaki wykrywacz do poszukiwania złota?

M&M

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam po długiej nieobecności podłączam się do tego wątku żeby nie robić bałaganu na forum. I tu jest moje pytanie przede wszystkim do Pana Raneda ale i do innych użytkowników tego forum. Czy tesoro silver umax może wykryć taki złoty lub srebrny kolczyk 5 mm na 5 mm w śćiółce leśnej i z jakiej głębokości. Czy trzeba by było go jakoś specjalnie ustawiać np. dyskryminację. Czy może są jakiś lepsze sprzęty na takie rzeczy ale raczej też firmy tesoro. Jakieś z tańszych, może starszych. Pytam bo zastanawiam się nad silverem. Czy może np. compadre. Chciałbym sprzęt prosty w obsłudze { ten silver to chyba prosty?} lekki przyjemny z możliwie małym poborem prądu i niekoniecznie dużym zasięgiem ale z dobrym namierzaniem. Wolę kopać częściej a płycej. Chciałbym aby dyskryminacja wycinała odłamki i szrot z wojny { łuski i kolor może nie jak się da}. Czy mógłbym prosić też żeby napisał Pan coś o laser scout. Teraz mam huzara ale w domu jestem rzadko i tym wykrywaczem to tylko odłamki znajdywałem oraz znalazłem 3 lotki od możdzierza. Widziałem też jak jakiś profesjonalista szukał po lesie to wszystkie rzeczy zalegały płytko. Chciałbym wykrywacz a nie sprzęt dla samobóców. Przepraszam, że tak wiele pytań i na forum ale myślę że i innym takie informacje mogą się przydać.

Pozdrawiam

kamilen444
Napisano
Van Worden- kolega M&M najdalej po jednym dniu szukania złota przerzuci się na monety, a do tego potrzeba: zasięgu oraz maksymalnego pokrycia terenu.Snajperka nie ma ani jednego ani drugiego.
Bez odbioru
Napisano
kamilen444 prawie każdy wykrywacz wykryje kolczyk złoty a tym bardziej srebrny ( w podanym przypadku to chyba zamknięcie do łańcuszka) pod warunkiem, że jest to obwód zamknięty. O głębokości trudno mówić bez przeprowadzenia prób, ale będzie ona niewielka. Dyskryminacja powinna być ustawiona tak nisko jak to możliwe. Compadre będzie jeszcze skuteczniejszy, ale generalnie to wykrywacz o mniejszym zasięgu niż Silver. Wyciąć pierścieni wiodących wyciąć się nia da ani się nie powinno.
Przepraszam za odejście od głównego wątku. sza.man ma rację.
Napisano
Van , nie chce mi się komentować tego co napisałeś na temat GB2 :-( Widać człowieku że nigdy nie miałeś tego sprzętu w ręku ! Tylko po jaką cholerę wypisujesz bzdury na forum ???
Napisano
Jeśli ktoś wpadł na pomysł, żeby wykrywacz operował na 70kHz, to wyłącznie z myślą o metalowych drobinkach. Masywniejsze obiekty metalowe niemal wszystko jedno z czego zrobione, będą się upodabniały fazą do gruntu i zasięg na nie będzie SPADAŁ w tym sensie, że sygnał od nich pochodzących będzie tłumiony przez elektronikę. Czyli Van ma rację - małe samorodki jak najbardziej ale ładne, duże i nieco głębiej mogą umknąć. Taki paradoks :)
I w drugiej kwestii Van też ma rację. Wykrywacz na 70kHz będzie BARDZO wrażliwy nie tylko na zmiany mineralizacji ale sama silniejsza mineralizacja będzie znacznie łatwiej przechodziła przez filtry gruntowe niż w wykrywaczu na typową częstotliwość, to jest do 20 kHz.
Na przykład w porównaniu z XLT zakłócenie od gruntu będzie 10x (!) silniejsze. Zrobienie efektywnego filtru gruntowego z takim tłumieniem powoduje automatyczna rezygnację z sygnałów od głębszych obiektów.
Oczywiście w testach powietrznych wszystko będzie super, wręcz rewelacyjnie :)
Napisano
Jak dokładny jest GB2 - proszę zobaczyć w moim wątku w dziale Nasze odkrycia" (PPP - Poszukiwania...).

Wyciągnąłem samorodek wielkości ~4 mm z głębokości prawie 10 cm

Pozdrawiam.

K.
Napisano
Dziękuję Panu Ranedowi za odpowiedz. Czy mógłby Pan powiedzieć coś o compadre czy duzo stracę jeśli kupię go a nie silvera. Jeśli nie będę już chciał poszukiwać biżuteri to czy compadre nada się na monety. I jeszcze jedno jak ma się laser scout do compadre i silvera. Pozdrawiam.

Kamilen444
Napisano
w obliczu tego co napisał Brzęczyszczykiewicz wypada mi przeprosić Vana :-P
Nieświadomy łaziłem z zepsutym wykrywaczem przez 3 lata bo na gruncie o fazie -93 (XLT kolegi świrował") zawsze był stabilny a ja się cieszyłem jak głupi ;))Mea culpa !
Napisano
kamilen444 to jest wątek o czymś zupełnie innym, ale nie chcę być niegrzecznym i odpowiem: Compadre nada się zarówno na biżuterię jak i monety. Laser Scout to Compadre z dodanym pokrętłem czułości.
Napisano
sza.man - ja się nie będę bawił w Nostradamusa i zgadywał co autor wątku zrobi za tydzień, miesiąc czy rok. Fakt jest taki, że M&M zadał konkretne pytanie o wykrywacz do poszukiwań złota i według mnie powinniśmy się tylko na tym skupić.
pytajnick - owszem miałem w rękach GB2 bo kwestią bardzo drobnego złota jestem wciąż jak najbardziej zainteresowany. Jeśli nie wierzysz moim słowom to zauważ proszę, że to co napisałem na jego temat znajduje potwierdzenie także u aktywnych samorodkowców" - przeczytaj choćby opinię Steva na temat tego wykrywacza w zestawieniu w Thesaurus News 4 (link w poście wyżej).
A co do sprawdzania poziomu mineralizacji przy pomocy XLT to jest to często niezrozumiana kwestia i dlatego polecam szczegółowy post na ten temat na forum XLT (lub Thesaurus).

Pozdrawiam

VW
  • 2 weeks later...
Napisano
Panowie, koledze żaden wykrywek nie pomoże... Przeczytaliście uważnie gdzie kolega ma zamiar szukać?! Na terenach gdzie jest, a raczej są lub tez były duże pokłady rudy żelaza i miedzi... :D życzę powodzenia w znalezieniu czegokolwiek :D i czymkolwiek ;) ...w efekcie będziesz miał jeden pisk gdzie nie machniesz lub wiele pisków w rytmie disco jeśli zainwestujesz w droższy sprzęt typu Minelab explorer lub e-trac itp. :)

Zdrów!
Napisano
Kolego XII, gdybyś nieco poczytał o poszukiwaniu złota rodzimego to wiedziałbyś, że w 99% procent występuje ono właśnie w tak trudnych terenach, co jednak nie zmienia postaci rzeczy, że jest wciąż znajdowane, właśnie przez poszukiwaczy uzbrojonych w wykrywacze metali:)

Pozdrawiam

VW
  • 3 weeks later...
Napisano
Rozumiem, że trzymamy się wątku? Podejrzewam, że chdzi Ci o Xterrę 70/705 koleś;-)
Tak czy siak to trochę za duży rozmiar do sensownego poszukiwania samorodków, niezależnie od sprzętu. Częstotliwość 18.75kHz oczywiście, ale optymalna i tak jest oryginalna, minelabowska elipsa i snajperka.

Pozdrawiam

VW
  • 1 year later...
Napisano
No i kolejny raz na wizji Klub Poszukiwaczy Lewitujących Monet:)) Nie wypowiem się na temat tego sprzętu bo go nie znam na tyle, ale testy powietrzne są do kitu w KAŻDYM wykrywaczu i można je traktować wyłącznie jako rodzaj zabawy. Było o tym z milion razy na tym forum.

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie