tyfus Napisano 1 Październik 2011 Autor Napisano 1 Październik 2011 czyli co to za odznaka, wpinka ?nie bardzo mogę ją namierzyć ...
tyfus Napisano 1 Październik 2011 Autor Napisano 1 Październik 2011 druga stronawysokość : 36 mmszerokość : 27 mmPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:36 01-10-2011
tyfus Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 dobra, już coś wiem ... a właściwie to dalej nic nie wiem :)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=637958#689220
Luftlander Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Można powiedzieć że nad tą odznaką pokolenia się głowią...
tyfus Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 Na PS-ie też jest bogaty wątek o tej odznace ...mogę podać link, ale czytanie wymaga rejestracji.
Krychus Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Witam.Jest to coś na wzór wpinki/odznaki, wykonanej z okazji 750 lecia powstania Zakonu Krzyżackiego (Der Deutsche Orden, 1940).Dlatego m.ni. tak popularna na pomorzu i rzadka (1 lub 2 wypusty"). Pozdrawiam.K.
tyfus Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 Krychus - lineczka by się przydała :)ja może się dokopię, ale dla innych ...
Krychus Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Darku - było o tym chyba na GCA lub AxisHistory o ile pamiętam.Rzucali różne hipotezy, że to pomoc WHW, że dar za całoroczne płacenie podatku kościelnego, że odznaka związku chrześcijańskiego, itp., itp. ... Trafiła się także z 750-leciem i przy tym zostali :) To samo twierdzą niektórzy z Gdańska... Pozdrawiam.K.PS: Zresztą można się spytać samego Adolfa, co za problem dzisiaj maila wysłać... :)
Krychus Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Tak to wygląda świeże.Pozdrawiam.K.(Źródło - forum Gentleman's Military Interest Club, http://gmic.co.uk)
tyfus Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 czyli, jak by nie patrzeć - swoisty, lokalny ewenement ...nigdzie jej nie ma - w opracowaniach, katalogach i forumach - a jednak jest :)
mjut Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Darku, dołączam do znalazców. 2 tyg temu na Kotle. Niestety rozpadła mi się w łapach...
tyfus Napisano 1 Listopad 2011 Autor Napisano 1 Listopad 2011 najnowsze info o tej odznace :http://myvimu.com/exhibit/14587717-niemiecka-odznaka-deutsche-christenprawdopodobnie : DEUTSCHE CHRISTEN
s_boj Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 ja się spotkałem z interpretacją, że to odznaka kapelana wojskowego
s_boj Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 a, teraz dopiero zobaczyłem, że już znasz taką wersję :)
tyfus Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 ta wersja z kapelanem jest praktycznie odrzucona.Na alledrogo owszem - ta odznaka jest w ten sposób opisywana, ale tak jak już wspominałem, odznaka ta nie występuje w żadnych katalogach odznak niemieckich i tym podobnych.Zresztą, to co do tej pory udało mi się zebrać w tym temacie, umieściłem w opisie odznaki na myvimu.-pozdro-
Raned Napisano 3 Listopad 2011 Napisano 3 Listopad 2011 Znalazłem dwie takie odznaki i w przypadku drugiej kontekst wskazuje, że była noszona przez żołnierza: wyjście z ziemianki, w pobliżu guziki Kriegsmarine, tarcza naramienna Kriegsmarine, bagnet, fenigi, części niemieckiego oporządzenia itp.
Norbert12 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Hallo, ich möchte dieses Abzeichen in einem guten Zustand kaufen. (Odznaka Kapelana Wehrmachtu) Wer will es verkaufen?Hello I would like buy this badge in a good condition. Who has it for sale?Norbert
Norbert12 Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Is anybody able to sell this badge to me? I would tell him what it is. info@.........Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 16:51 20-03-2012
tyfus Napisano 20 Marzec 2012 Autor Napisano 20 Marzec 2012 sorry Norbert - das Forum ist nicht der Markt. Wir haben ein Forum (sorry Norbert - our Forum is not the marketplace. We have a forum) :http://www.odkrywca.pl/index1.php?action=gielda&dzial=9Oder suchen Sie Allegro.pl (or search for Allegro.pl)Mein Gruß
abcd Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Pewno Deutsche Christen ,z racji b.licznego występowania wcale bym się nie zdziwił gdyby była rozprowadzana w ramach kwest WHW.
tyfus Napisano 20 Marzec 2012 Autor Napisano 20 Marzec 2012 ... gdyby była rozprowadzana w ramach kwest WHW"nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam ... weź tylko pod uwagę, że tak jak wcześniej pisałem i co zawarłem w opisie na myvimu :- brak jakichkolwiek danych i informacji w źródłach - również niemieckich- występowanie bardzo wąskie, lokalne (pomorskie, kuj.-pom.)- gdyby było związane z WHW, sądzę że byłyby informacje na ten temat
abcd Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Akurat lokalność występowania pasuje do WHW,mogło służyć do zbiórek na określonym terenie,tak bywało.
krzysiekzzr Napisano 5 Czerwiec 2012 Napisano 5 Czerwiec 2012 Witam!Prezentuję swoją wpinkę z okolic Kolobrzegu- przy probie identyfikacji trafiłem tutaj i dalej nie wiem co to jest.Przy mojej był też krzyż z I wojny i rąbik HJ oraz kilka guzików(groszków).pozdrawiam-krzysiekzzr
tyfus Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Napisano 5 Czerwiec 2012 bo do tej pory nie udało się jednoznacznie stwierdzić co to za odznaka - kwintesencję wszystkiego masz w tym wątku, oraz w moim opisie na myvimu http://myvimu.com/exhibit/14587717-niemiecka-odznaka-deutsche-christeni pomyśl, że nie jesteś sam w swojej niewiedzy :)-pozdro-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.