Skocz do zawartości

Wino :D

adamr

Rekomendowane odpowiedzi

A jakże! Spróbuj, resztę zostaw na inną okazję, no i pochwal się jakie wrażenia smakowe.
Mój staruszek co roku robi 3 gąsiorki winka z owoców i co gąsiorek to odlewam do butelki, chowam ją a za kilka/kilkanaście lat będzie degustacja.
A jest już tych butelek że hoho !

P.S. Zaproszę Was oczywiście ma się rozumieć !

Pozdrawiam

Czym wyższa zawartość alkoholu - tym dłuższy okres przechowywania...
Jeśli producent" nie żałował cukru , i wino ma 16 - 18 % to odpowiednio zalakowane będzie ok.
Powyżej 18% win nie ma - drożdże niszczy alkohol przez nie wytworzony - taka modliszka ;)
Jeśli to było wino wytrawne - to jak mawia Tede w TVN Turbo - do piekła :)

W zeszłym roku w piwnicy budynku z końca XIX w trafiłem 5 flaszek trunków w zalakowanych butlach, zadołowane po kolana.Prawdopodobnie wszytkie pochodziły z okresu okupacji lub wcześniej.Spróbowałem jednej, która okazała się fantastyczną orzechówką.Resztę rozdałem kumplom...próbuj ale z rozwagą.pzdr

Najstarsze wino świata, bo aż z 1472 roku, przechowywane jest w piwnicy... jednego ze strasburskich szpitali! Wbrew pozorom jednak, nie mogą go skosztować ani lekarze, ani pielęgniarki, ani tym bardziej pacjenci – beczka to zabezpieczenie w razie ew. kłopotów szpitala.

Strasburski szpital cywilny powstał w miejscu, gdzie już w średniowieczu leczono ludzi, często zresztą w zamian za kilka butelek wina. Właśnie z tej epoki pochodzi beczka, która jest tak stara, że trudno w ogóle stwierdzić, ile może być warta.

Co ciekawe, w przeszłości szpital posiadał własną winnice, która produkowała aż 150 tys. butelek wytrawnego napitku rocznie.

Czasy te oczywiście już się skończyły, ale alzackie białe wino jest ciągle dla placówki źródłem dodatkowych dochodów. Szpital dorabia, wynajmując mroczne piwnice i stare dębowe beczki właścicielom okolicznych winnic. Za kilkadziesiąt tysięcy dolarów rocznie, trzymają tam latami swoje trunki, by nabierały średniowiecznego aromatu.

Czytając to co napisał psioter5, mianowicie Najstarsze wino świata, bo aż z 1472 roku, przechowywane jest w piwnicy... jednego ze strasburskich szpitali" oczyma wyobraźni widziałem starą flaszkę wina aż tu nagle słowo eczka"i mój świat zawirował ;) Nie jeden kiper chciałby zawitać do tej piwnicy... A taki offtop:
- Kobieta jest jak wino... Im starsza tym głębiej w piwnicy powinno się ją trzymać... :)
ććććććć - żeby moja żona tego nie przeczytała.... ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie