grzeb Napisano 24 Sierpień 2011 Autor Napisano 24 Sierpień 2011 BORNE SULINOWO. Od 18 do 21 sierpnia br. trwał w Bornem Sulinowie VIII Międzynarodowy Zlot Pojazdów Militarnych. Zobacz fotorelację Janusza Witta.http://www.faktypilskie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7961:czogi&catid=42:pila&Itemid=2
Seeteufel Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 MROK.A za takie kwiatki Policja powinna ścigać takich oszołomów do upadłego.
Hindus Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 No tak, ale nie ma do tego podstawy prawnej...
satron1200 Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Witam . Mnie co roku po obejrzeniu fotorelacji ze zlotu w Bornem zastanawia ile statystycznie wypada na głowę uczestnika wypitego alkoholu ;)Pozdrawiam .
Seeteufel Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Podejrzewam że tutaj jednostką miary nie jest litr, ale galon.
ktos451 Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Do kol. Hindusa No tak, ale nie ma do tego podstawy prawnej..." Jak niema, ci ludzie noszą furażerki z oznaczeniami SS, a co za tym idzie propagują nazizm - bo chyba nie noszą ich w celu rekonstrukcji historycznej? Art. 256.Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Seeteufel Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 No właśnie miałem dopisać. Kolega mnie ubiegł. Dziękuję :)
Hindus Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Ciekaw byłem jak szybko nieśmiertelny Art. 256 KK, zostanie przez Was przytoczony w tej dyskusji :)Sęk w tym, że nie ma klarownej definicji zastosowanego w tym artykule sformułowania: „propaguje” - nawet słownikowe określenie tego pojęcia jako: „upowszechnianie określonych poglądów, ideologii lub wiedzy” jest mało precyzyjne i zostawia dużą swobodę interpretacji.Jedno z orzecznictw mówi, że za propagowanie ideologii totalitarnych „…uznaje się czyn polegający na publicznym przedstawianiu faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa w zamiarze przekonania do niego np. za pomocą wydawnictw, wypowiedzi w mediach, ulotek itd….”.I cała sprawa kręci się w kółko. Innymi słowy – nadal nie widzę podstawy prawnej dla ścigania osób z zamieszczonego wcześniej zdjęcia…W każdym razie samo noszenie munduru lub jego części z najbardziej nawet znienawidzonymi symbolami ideologii totalitarnych (zwłaszcza na terenie imprezy, która zadeklarowana została jako spotkanie pasjonatów historii) propagowaniem tychże jeszcze nie jest. No chyba, że by do tego śpiewali „Hort Wessel Lied” :)PozdroHindus
Seeteufel Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Nie do końca jest to prawdą, no chyba że wedle tej ieścisłości" mogę paradować np. w zimie w futrzanej czapie z totenkopfem itd po mieście. A tak nie jest.Więc myślę, że jednak wspomniany paragraf jest dla tzw. organów wystarczająco sprecyzowany.I paradowanie tak jak wyżej w spodniach BW, koszulce w kamo PL i furażce Waffen SS nie wskazuje na żaden z symptomów przynależności do jakiejkolwiek grupy rekonstrukcji historycznej, z zasady wykonującej to na co sama nazwa wskazuje.Nieprawdaż? :)
Seeteufel Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Aha. Zwłaszcza na imprezie dość obficie zakrapianej oktanami. To dość istotne w tym kontekście niestety.
Poszukiwacz bunkrów Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 hehe:) jestem na 21-szym zdjęciu od góry
sid30 Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 panowie tam jest wyraźnie napisane Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa" więc może tak pod sąd te sierpy i moty też, nie wiem dlaczego zawsze jest tylko mowa o faszystach". A poza tym z tego co wiem to juz ustawa się zmieniłapozdro
ktos451 Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 Jestem na 100% pewien że w Polsce zabronione jest noszenie symboli SS, i na własne oczy widziałem jak policja pouczała takiego co nosił sobie furażerkę z gapą i trupią czaszką - ale nie wiem co mu za to zrobili, przypuszczam że kazali schować i puścili bez żadnej kary.
Poszukiwacz bunkrów Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 hahaha! :Dten facet po prawej dobry ;)
Slajmi130 Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 raczej chory i uważam że nie ma co się śmiać z człowieka.Inna sprawa uwazam że każda szanująca sie grupa rekonstrukcyjna raczej nie powinna jechać na ten sabat czarownic. mnie osobiście byłoby żal paradować nienagannie ubrany wśród zbieraniny niewiadomo czego. Po to żeby nie być kojarzonym z rekonstrukcyjnym wynaturzeniem. mówię tu za siebie. A olnoć Tomku w swoim domku, niech każdy decyduje za siebie.
grzeb Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Napisano 26 Sierpień 2011 Prawdopodobnie przerobiony T-55 udajacy TYGRYSA.
Poszukiwacz bunkrów Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 jeśli już to panterę udawał ,a nie tygrysa.slajmi ,my raczej nie paradowaliśmy tylko siedzieliśmy w okopach i raczej nie obchodziło nas jak ludzie są ubrani.i tak codziennie przewijały się tysięczne masy ,więc jasne ,że w takim tłumie 99% to w ogóle nie znała się w temacie (np. mówiąc ,że MG-42 to M-60 czy MG-30) i nikt nawet MG-ty trzymać nie umiał porządnie ,niektórzy nawet zwyczajnego mausera.wielu na widok mausera z garłaczem mówiła ,że to mauser z tłumikiem.i tak to właśnie jest......ale bądź co bądź było baaardzo fajnie :)
Dunczyk Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 Zapewne się nie znam, ale mi to wygląda na replikę Pzkpf. V Panther, a nie Tygrysa, szanowny użytkowniku grzeb. Pojazdy militarne są fascynujące dla dzieci, nie widują ich codziennie na ulicach, jak toyoty taty czy opla wujka, więc roześmiana buzia nie dziwi. Z resztą uważam, że taki sposób zapoznawania z kulturą techniczną jest jak najbardziej na miejscu. Niech odbywają się takie zloty miłośników, a rekonstruktorzy najlepiej niech ignorują przebierańców i oszołomów. Żal uwagi i pisania o tych zjawiskach. Czemu służy debata czy to jest czy nie jest propagowanie treści totalitarnych. Ludzie zakładający na siebie takie pseudomundury wyglądają po prostu głupio i jako głupcy nie zasługują na uwagę. Pamiętajcie, że zwykle po to robią by zostac zauważonym. byc może na co dzień siedzą zaszyci za klawiaturami w swoich hurtowniach czy urzędach ( nie ubliżając nikomu wykonującemu te prace ), a raz w roku w Bornem mogą się poczuc jak skrzyżowanie Marusi z choinką, czy grenadiera pancernego z kosiarką do trawy. Dlaczego by im zabraniac tej odrobiny relaksu. Żeby tylko takie dziwactwa na tym świecie istniały.
grzeb Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Napisano 26 Sierpień 2011 Niech będzie PANTERA" szanowny użytkowniku Dunczyk. Pozdrawiam.PzKpfw V Panther - czołg Pantera - powstaje replika czołgu pantera ( http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,pzkpfw-v-panther-czolg-pantera-powstaje-replika-czolgu-pantera,4418 )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.