Julekcezar Napisano 16 Wrzesień 2021 Share Napisano 16 Wrzesień 2021 (edytowane) @bogdan 7676 Może kradziony przez bagiety i przekazany nurkowi do zniszczenia. Dosyć popularne, ale stan Twojego jest doskonały, tak czy inaczej fant pierwsza klasa. Mniejszy to bomba SD 1 frz z francuskiego ogórka 5 cm, wymienione są lotki i zapalnik na np az 73 b2. W mojej taki jest na przykład. Twój akurat bez zapalnika. Korpus swoją drogą bardzo ładnie zakonserwowany, ja bym jeszcze lotki odkręcił i je dokończył, ale to Twoje fanty i nie będę się narzucał. Duża lotka najprawdopodobniej od 120mm ogórka, opcjonalnie 160mm, jeśli w ciul duża, albo 210 od niemieckiego granatenwerfera 69 jeśli to na prawdę gigant. Ta ostatnia jest bardzo rzadka i w kolekcji ma ją bardzo niewiele osób, a co dopiero cały pocisk. Wiadomo mi o istnieniu tylko jednego w wersji pusta skorupa, wykop kogoś z forum, już nie pamiętam kogo. 120 i 160 populares, miałem wiele takich w rękach i kolekcji. Edytowane 16 Wrzesień 2021 przez Julekcezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 16 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2021 Ten większy wygląda tak, niestety mam teraz tylko takie zdjęcie. Konserwacji uczyłem się od najlepszych ;). Nie odkręcałem, bo wolę nie zniszczyć. Dzięki za wyjaśnienie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 16 Wrzesień 2021 Share Napisano 16 Wrzesień 2021 (edytowane) Lotka od ruskiej 160. Nawet ładna. Jeśli nie umiesz to bardzo dobrze ze nie odkrecales, to rozsądne podejście, które podzielam. Edytowane 16 Wrzesień 2021 przez Julekcezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 17 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Dzięki za informację. Też zakonserwowana, wiec wygląda całkiem dobrze. Zawsze można się nauczyć konserwacji, po co psuć co wyglada Dobrze :). Mam jeszcze kilka lotek ale najpierw muszę je oczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 17 Wrzesień 2021 Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Na a... jest właśnie licytacja takiego ogóra 160mm. Obecnie 860 zł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 17 Wrzesień 2021 Share Napisano 17 Wrzesień 2021 22 godziny temu, bogdan76 napisał: Ten większy wygląda tak, niestety mam teraz tylko takie zdjęcie. Konserwacji uczyłem się od najlepszych ;). Nie odkręcałem, bo wolę nie zniszczyć. Dzięki za wyjaśnienie :) Jak dobrze pamiętam to moździerzyści to pędnikiem nazywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 17 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Nie wiedziałem. A dzieciaki czasami pytają Człowiek uczy się całe życie:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 21 Wrzesień 2021 Share Napisano 21 Wrzesień 2021 Jak nie sprofanuje zbioru mogę przekazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 21 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2021 Hipolicie, dlaczego miałbyś sprofanować? Obiecuję, że znajdzie swoje miejsce :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 21 Wrzesień 2021 Share Napisano 21 Wrzesień 2021 Nawet na tym forum są ludzie co wszystko Made in CCCP by wrzucili jako wsad do wielkiego pieca.Napisz na priva adres to wysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 21 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2021 Mam gąske, więc super. Dzisiaj na lekcji uczniowie porównywali hełmy-radziecki i niemiecki. Ja nie oceniam historii a jedynie uczę. Podam na prywatną wiadomość. Raz jeszcze dziękuję:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Niecierpliwy jestes ale myślę że już doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 28 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Nakładka dotarła. Teraz czeka ją czyszczenie :). Podziekowanie dla Hipolita!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 6 Październik 2021 Autor Share Napisano 6 Październik 2021 Nakładka na razie czeka a tymczasem młodzież wącha dym bitewny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Straty jakieś były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 6 Październik 2021 Autor Share Napisano 6 Październik 2021 42 minuty temu, les05 napisał: Straty jakieś były? Niewielkie, dwie kapusty rozsiekane, trochę połamanych kiji od szczotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Październik 2021 Autor Share Napisano 10 Październik 2021 Jutro kolejny eksponat jedzie do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 10 Październik 2021 Share Napisano 10 Październik 2021 9 minut temu, bogdan76 napisał: Jutro kolejny eksponat jedzie do szkoły T-34/85 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 10 Październik 2021 Share Napisano 10 Październik 2021 W dniu 6.10.2021 o 21:28, bogdan76 napisał: Nakładka na razie czeka a tymczasem młodzież wącha dym bitewny :) Browar na Solcu udało się wreszcie podpalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 10 Październik 2021 Share Napisano 10 Październik 2021 Trafiło się po 190 latach.Zbieg okoliczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Październik 2021 Autor Share Napisano 10 Październik 2021 7 minut temu, hipolit-O4 napisał: T-34/85 ? Chyba tak, chociaż ekspertem nie jestem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Październik 2021 Autor Share Napisano 10 Październik 2021 37 minut temu, hipolit-O4 napisał: Browar na Solcu udało się wreszcie podpalić? Pogoda dobra, zapalniczka też by się znalazła tylko po browarze śladu nie ma :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 10 Październik 2021 Share Napisano 10 Październik 2021 Godzinę temu, bogdan76 napisał: Pogoda dobra, zapalniczka też by się znalazła tylko po browarze śladu nie ma :( Może i nie ma ale do podpalenia w szczytnym celu, to na pewno coś by się znalazło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 11 Październik 2021 Autor Share Napisano 11 Październik 2021 19 godzin temu, les05 napisał: Może i nie ma ale do podpalenia w szczytnym celu, to na pewno coś by się znalazło :) Oj. W dzisiejszych czasach dać młodzieży zapalniczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 12 Październik 2021 Autor Share Napisano 12 Październik 2021 Trochę wolnego czasu i starych gazet a efekt całkiem fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi