Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@bogdan 7676 Może kradziony przez bagiety i przekazany nurkowi do zniszczenia. Dosyć popularne, ale stan Twojego jest doskonały, tak czy inaczej fant pierwsza klasa. Mniejszy to bomba SD 1 frz z francuskiego ogórka 5 cm, wymienione są lotki i zapalnik na np az 73 b2. W mojej taki jest na przykład. Twój akurat bez zapalnika. Korpus swoją drogą bardzo ładnie zakonserwowany, ja bym jeszcze lotki odkręcił i je dokończył, ale to Twoje fanty i nie będę się narzucał. 

Duża lotka najprawdopodobniej od 120mm ogórka, opcjonalnie 160mm, jeśli w ciul duża, albo 210 od niemieckiego granatenwerfera 69 jeśli to na prawdę gigant. Ta ostatnia jest bardzo rzadka i w kolekcji ma ją bardzo niewiele osób, a co dopiero cały pocisk. Wiadomo mi o istnieniu tylko jednego w wersji pusta skorupa, wykop kogoś z forum, już nie pamiętam kogo. 120 i 160 populares, miałem wiele takich w rękach i kolekcji. 

Edytowane przez Julekcezar
Napisano

Ten większy wygląda tak, niestety mam teraz tylko takie zdjęcie.

Konserwacji uczyłem się od najlepszych ;).

Nie odkręcałem, bo wolę nie zniszczyć.

Dzięki za wyjaśnienie :)

dsc02837_copy1.jpg

Napisano (edytowane)

Lotka od ruskiej 160. Nawet ładna. Jeśli nie umiesz to bardzo dobrze ze nie odkrecales, to rozsądne podejście, które podzielam. 

Edytowane przez Julekcezar
Napisano

Dzięki za informację. Też zakonserwowana, wiec wygląda całkiem dobrze. Zawsze można się nauczyć konserwacji, po co psuć co wyglada Dobrze :). Mam jeszcze kilka lotek ale najpierw muszę je oczyścić 😂

Napisano
22 godziny temu, bogdan76 napisał:

Ten większy wygląda tak, niestety mam teraz tylko takie zdjęcie.

Konserwacji uczyłem się od najlepszych ;).

Nie odkręcałem, bo wolę nie zniszczyć.

Dzięki za wyjaśnienie :)

dsc02837_copy1.jpg

Jak dobrze pamiętam to moździerzyści to pędnikiem nazywali.

Napisano

Mam gąske, więc super. 

Dzisiaj na lekcji uczniowie porównywali hełmy-radziecki i niemiecki.  Ja nie oceniam historii a jedynie uczę. 

Podam na prywatną wiadomość.

Raz jeszcze dziękuję:)

• 2 weeks later...
Napisano
37 minut temu, hipolit-O4 napisał:

Browar na Solcu udało się wreszcie podpalić?

Pogoda dobra, zapalniczka też by się znalazła tylko po browarze śladu nie ma :(

Napisano
Godzinę temu, bogdan76 napisał:

Pogoda dobra, zapalniczka też by się znalazła tylko po browarze śladu nie ma :(

Może i nie ma ale do podpalenia w szczytnym celu, to na pewno coś by się znalazło :)

Napisano
19 godzin temu, les05 napisał:

Może i nie ma ale do podpalenia w szczytnym celu, to na pewno coś by się znalazło :)

Oj. W dzisiejszych czasach dać młodzieży zapalniczkę?