Skocz do zawartości

minelab e -trac

pepekevo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeden (z lewej) parametr pokazuje magnetyczność, drugi (z prawej) przewodność. Na wyświetlaczu poniżej w/w wartości prezentowane masz w postaci kursora, a raczej aktualnego jego położenia - są to po prostu można powiedzieć współrzędne, które wskazuje ów kursor. Czarna powierzchnia na wyświetlaczu oznacza obszary wyłączone (odrzucone, wycięte, zdyskryminowane), tj. te które wykrywek ma nie sygnalizować dźwiękiem, a jedynie przerwą w sygnale wiodącym. Punkty zerowe magnetyczności i przewodności znajdują się w lewym górnym rogu wykresu, okienka dyskryminacji wybiórczej. Jeśli sygnalizowany przedmiot ma wysoki poziom magnetyczności, a poziom przewodności niski oznacza to, że pod sondą masz żelazo. Natomiast jeśli poziom przewodności jest wysoki, a magnetyczności niski będzie to metal z grupy kolorowych.

Najlepiej ściągnij sobie instrukcję obsługi do sprzętu lub poproś sprzedawcę o jej dostarczenie. Tam masz wszystko ładnie opisane.
Napisano
Na początek proponuję Ci - włączając wykrywacz przytrzymać dłużej włącznik - to spowoduje przywrócenie fabrycznych ustawień. ...i tak go pozostaw! Tak z nim pracuj! i kop wszystko co daje jakiś sygnał. :-) Dopóki nie zrozumiesz jak działa wybiórcza dyskryminacja - o co biega z cyferkami - to nie kręć żadnymi ustawieniami sprzętu. To tyle.
Napisano
Ja proponuję na początek takie ustawienia :

Sensitivity.......Manual
Manual level.... 27 (set this to suit conditions)
Auto level..... +3 (incase you use auto)

Go along to next stage in menu which is Audio.
Threshold level... Just Audible
Volume limit......30
Volume gain......24 (or less. No higher)
Response.......Pitch hold. (or one of the others if you prefer).

Go into the Tone ID settings and choose to suit

No Tones........multi
Sounds...........conduct (ferrous if you prefer)
Variability....... 30
Limits............ 30

Threshold pitch...1

Go along to next stage which is Expert.

Recovery deep...on
Recovery fast.....off
Trash density....Low (or high to suit conditions)
Ground.......Difficult (or neutral )
Noise cancel......2 or choose 1-10

Go along to next stage which is Preferences.

Contrast........15
Pinpoint mode...Normal (or sizing)
Show sensitivity...On
Show mode info...On
Display timeout...Off or On to suit

Pozdrawiam!
Napisano
ja proponuje na początek takie ustawienia jak napisał samgnus z tym że czułość auto+3 nie będzie się wzbudzał w żadnym terenie i pinpoint na sizing dla mnie osobiście lepiej się namierza na sizing
Napisano
pepekevo , mimo że ludzie starają Ci się pomóc jak mogą to coś czuję że w Twoim przypadku bez przyswojenia instrukcji obsługi się nie obejdzie :) przecież czytanie nie boli a ty starasz się iść na skróty !!! Radzę Ci dobrze ie idź tą drogą" :)
Napisano
ty z motyka bys mial nie cfaniakuj staram sie was zapytac bo sie znacie a ja czytalem instrukcje i nnie bardzo wiem o co chodzi tylko z jedna rzecza reszte wiem
Napisano
Tobie radzę, także nie cWaniakuj :D

Wytłumaczę Ci dokładnie o co chodzi, bo miałem kiedyś taki sam problem, choć z E Trackiem miałem styczność tylko kilak razy. I pojąłem, bez instrukcji.

Tak, jak już wcześniej wytłumaczyli Ci koledzy, liczby te wskazują stosunek zawartości żelaza w obiekcie do przewodności. Jeśli patrzysz się na ten ekran, gdzie jest czarne pole, to zauważysz, że na dole jest większość wyciętych pól. Tak więc, im bardziej w dół, tym więcej żelaza w obiekcie (liczb do 35), a im bardziej na prawo, tym większa przewodność obiektu (do 50, czyli na prosty rozum tym samym obiekt z lepszego materiału lub duży).

Kopać należy te sygnały, w których liczba lewa nie jest aż tak wysoka (to aż" może sięgać nawet kilkanaście jednostek). To, jak będzie wskazywane żelazo zależy od tego, jak mocno jest skorodowane oraz ile jego jest. Cele o wysokiej przewodności, np. srebro, będą wykazywały się wysoką liczbą prawą.

Czy kolega wiedział, na co się pisze wybierając ten sprzęt? nie lepiej było wybrać coś prostszego?

Pozdrawiam.

K.
Napisano
Panie pepekevo:)Wiedziałem że będzie riposta he he-Zaoferowałem Ci pomoc w obsłudze sprzętu ,wysyłałem na priv wiadomość(bez odzewu)być może faktycznie nie jestem jakimś super wielkimznafcom"ale posiadam ten wykrywacz trochę dłużej jak Ty i coś bym zawsze pomógł przy ustawieniach.
Ale jak nie to nie:)Pamiętaj tylko o jednym środowisko poszukiwaczy a w szczególności LUBELSKICH jest dość hermetyczne a mam na myśli tych doświadczonych.Nie wiem z czego to się bierze może po prostu taka już uroda wschodnich ziem:)Posiadaczy E tracków też nie za wielu więc ja na twoim miejscu był bym bardziej pokorny i nie oceniał ludzi powierzchownie nie znając ich tak na prawdę ,tylko korzystał z każdej oferty pomocy!!!Mimo wszystko życzę Ci sukcesów oraz zadowolenia z nowego sprzętu TYLKO PAMIĘTAJ O JEDNYM cytując kol beaviso ie idź tą drogą" :) Pozdrawiam
Napisano
Ja nie wiem z czym ludzie mają problem. Najlepsze ustawieniami są ustawienia fabryczne :) jedyne co można zrobić i stać się bardziej pro to wyłączyć auto czułość i dyskryminację wybiórczą pozostawiając odpowiednio niskie ironmask - reszta bez zmian - oczywiście pomijając noise (dobór odpowiednich zakresów częstotliwości) - ...i kopać wszystko co sygnalizuje wykrywacz.
Na ww ustawieniach są najlepsze zasięgi tak btw. ;)

Trudne to?

Każdy narzeka, że minelab to kanarek, że ma w uj trudnych niezrozumiałych funkcji - a tak naprawdę jest on prostszy od elektronicznego zegarka z kalkulatorem.

Zdrów!
Napisano
XII dobrze pisze ;)Co zauwazylem dziwnego że na ręcznej czułosci wykrywacz ma zdecydowanie lepsze zasięgi niż na auto, nawet dla tych samych parametrów.
Napisano
dziwnego w sensie że jak np auto pokazuje mi 19 , ustawie ręcznie 19 to na naszych mazowieckich testach byly to zupełnie zasięgowo 2 rózne wykrywacze
Napisano
Witam,

:) Poniżej wymienię ustawienia które mają znaczący wpływ na zasięgi:
1. Auto czułość - wyłączenie spowoduje znaczący wzrost zasięgu kosztem większej ciszy ;) tj. wykrywacz po wyłączeniu ów funkcji będzie częściej się odzywał.

2. Noise Cancel (w zakresie 1-11) w trybie manual - czym niższy zestaw częstotliwości tym lepsze zasięgi ale wykrywacz staje się mniej stabilny i bardziej wrażliwy na zakłócenia. Na ustawieniu na jeden reaguje na włączenie podświetlania wyświetlacza zakłóceniami (w explorerze SE). Najlepsze rezultaty można uzyskać ustawiając 2-3 oczywiście zwracając uwagę na stabilność pracy w danym otoczeniu.

3. Dyskryminacja wybiórcza - włączona powoduje znaczący spadek zasięgów. Najlepszym rozwiązaniem jest jej wyłączenie przy jednoczesnym włączeniu IRON MASK w zakresie 19-22.

4. Recovery - nie ma praktycznie wypływu na zasięgi ale gdy włączymy funkcję Fast i Deep (osobno lub oddzielnie) znacząco spada stabilność sprzętu sygnalizując o wiele więcej niż powinno ;)

5. Funkcja manualna :D prędkość przemiatania - najważniejszy czynnik mający największy wpływ na wykrywalność - trzeba to robić z wyczuciem, powoli bez pośpiechów - jeśli teren jest interesujący - badawczo można przemiatać jak miotłą :)

To powinno Wam moi drodzy pomóc jeśli do tej pory nie wyłapaliście ww czynników ;)

Zdrów!
Napisano
XII ale chyba nie mozna nie załączac ani fast ani deep? I co sadzisz o chodzeniu na tym i na tym jednoczesnie? Ja włączam tylko deep bo sam jestem fast ;)
Napisano
No cóż - te opcje to nic innego jak upośledzenie systemu dyskryminacji - bo nie wiem jak to inaczej określić. Na moje oko działają one (bo obie podobnie) w taki sposób, że robią wykrywacz mniej precyzyjny, tj. takie skrajne sygnały które wykrywek przeważnie nie sygnalizuje przy wyłączonych obu opcjach po prostu je sygnalizuje podczas kiedy są one włączone. Chodzi głównie o sygnały na pograniczu zasięgów, które to mają bardzo rozbieżne parametry próbek które docierają do analizatora (przy opcji deep). Opcja ta NIE zwiększa zasięgu, oczywiście. Opcja Fast pomocna jest podczas gdy szybciej przemiatamy ale nie zawsze jest skuteczna - podczas szybkiego przemiatania układ nie ma możliwości zebrania wystarczającej ilości próbek do analizy + do tego nie oszukujmy się wolny procesor, które te dane musi przetworzyć - bez włączonej tej opcji podczas szybkiego przemiatania i niedostatecznej ilości danych wykrywacz to przemilczy, natomiast gdy włączy się ów opcję wykrywacz stara się cokolwiek, bardzo mało precyzyjnie zakomunikować, że coś tam jest ;)

Da się wyłączyć obie opcje.
Po włączeniu obu opcji spada lekko zasięg.
Po włączeniu opcji fast - można szybciej przemiatać ale też nie za szybko ;) wyniki prezentowane dźwiękami jak i na wyświetlaczu nie będą precyzyjne - chyba, że będziemy wolno przemiatać - ale to po co ta opcja :D
Po włączeniu opcji deep - wykrywacz mówi" więcej niż normalnie - dając wrażenie niestabilności sprzętu, czasami bo nie zawsze :)

Podsumowując: Obie te opcje w rozumieniu ich znaczenia (co w rzeczywistości działa inaczej) da się osiągnąć po przez normalne, wolne przemiatanie bez ich włączania ;) co przekłada się na lepsze osiągi niż z włączonymi w/w opcjami :)

Zdrów!
Napisano
czyli uwazasz że właczajac fast nie tracimy na zasięgu w stosunku do sytuacji kiedy mielibysmy włączony deep?

Ile wycinasz linijek żelaza? ;) do jakiego poziomu?

No i jak radzisz sobie z niestabilnością przy ręcznej czułosci? Znam osoby które bez wzgledu na warunki chodzą na 30, w sluchawkach i dyskotece w uszach ale wyłapuja to co trzeba. Mnie troche takie rozróżnanie co dobre a co fals irytuje, no ale pewnie musze sie przemóc.

Startujesz np z 15 z czułoscia i stopniowo wyzej czy moze od górnego pułapu i niżej +eliminacja zakłocen?

Powiedz mi jeszcze (ale męcze:)) jak zakłocenia ustawiasz, wciskasz eliminacje i dotykasz cewką ziemi czy trzymasz 30 cm nad nią?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie