DamianLca Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 Witam!Proszę o identyfikacje raportówki ze zdjęcia. Model podobny do wczesnych LWP-owskich, ale czy na pewno? Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam:Damianlca
steell Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 raczej nie jest to żadna z wersji torby typ B, zastanawiam się cały czas nad typem A, albo jednak coś powojennego
Luftlander Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 W/mnie ta torba nie ma nic wspólnego z wojskiem, studencka torba i tyle. Miejsce na ołówki i gumkę (kompas tam nie wejdzie).
Catadero Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 No to mało widziałeś. Raportówka na 100% wojskowa, tylko trudno określić-nasza czy z ZSRR. O ile dla naszego wojska produkowano solidne i ciężkie skórzane raportówki to w ZSRR oszczędzano już w czasie wojny i mnóstwo tam obok skórzanych różnych raportówek ze sztucznej skóry, plastiku, brezentów w różnych odcieniach jak i wyrobów z mieszanych materiałów. U nas brezentowe weszły do użycia chyba dopiero w latach siedemdziesiątych. Studenci zawsze nosili różnego rodzaju teczki i w latach 50/60 XXw nikt nie próbował nawet czegoś takiego jak raportówka im proponować. Jeśli chodzi o wtórne użytkowanie wojskowego umundurowania czy wyposażenia to w latach 60/70 szpanem było noszenie osmanek" a jeszcze 10-20 lat temu była moda wśród młodzieży na noszenie plecaków kostek. Dzisiaj to już obciach. Również raportówki swego czasu zaadaptowane zostały na potrzeby uczących się w różnym wieku. Dla ucznia czy studenta to był szpan-dla wojskowego konieczność.C.
DamianLca Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 Witam!Proszę o identyfikacje raportówki ze zdjęcia. Model podobny do wczesnych LWP-owskich, ale czy na pewno? Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam:Damianlca
DamianLca Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 Twardy orzech do zgryzienia?:) Może znają Panowie, jakąś stronę www z ładnie pokatalogowanymi raportówkami itp.? Bo tyle tego natworzyli, że czasami naprawdę trudno się połapać:)
Weteran-39 Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 Wieczorem postaram się poszukać wersje inne niż PRL.
DamianLca Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 Weteran-39: Diabeł tkwi w szczegółach:) Zobacz, że Twoja raportówka ma dwa oczka" do przeplatania paska, moja tylko jedno. Zastanawiające jest także, że w większości PRL-owskich raportówek miejsce na kompas jest z lewej strony a w mojej z prawej itp. :) Broń Boże, nie twierdzę, że mam jakiś cudowny" okaz! po prostu lubię wiedzieć dokładnie co mam w szafie.
steell Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 W IIRP obowiązywały torby typu A i BNa zamieszczonym zdjęciu torba typu B więcej na stroniehttp://www.historycy.org/index.php?act=Print&client=printer&f=313&t=27207
steell Napisano 12 Lipiec 2011 Napisano 12 Lipiec 2011 zdjęcie powyższe ze stronyhttp://www.cytadela.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=2124&postdays=0&postorder=asc&start=0
Pytanie
DamianLca
Witam!
Proszę o identyfikacje raportówki ze zdjęcia. Model podobny do wczesnych LWP-owskich, ale czy na pewno? Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam:
Damianlca
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.