Skocz do zawartości

Wynieśli pamiątki z terenu Auschwitz.

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Funkcjonariusz straży granicznej zatrzymali na lotnisku w Balicach małżeństwo z Izraela, które usiłowało wywieźć przedmioty zebrane na terenie byłego hitlerowskiego obozu zagłady - poinformował rzecznik małopolskiej policji Dariusz Nowak.
W piątek w trakcie rutynowej kontroli, przed odlotem samolotu do Izraela, funkcjonariusze straży granicznej znaleźli w reklamówce, należącej do 60-letniego mężczyzny i jego 57-letniej żony, dziewięć starych przedmiotów m.in. nożyczki, noże, porcelanowe korki do butelek.

Jak wyjaśnili podróżni, rzeczy te znaleźli na terenie obozu i zamierzali zabrać do Izraela.

Turyści razem z policjantami pojechali do obozu, gdzie pokazali miejsce, w którym kiedyś znajdowały się magazyny z rzeczami zamordowanych.

Obojgu przedstawiono zarzuty kradzieży dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury. Przestępstwo to zagrożone jest karą do 10 lat więzienia.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9843229,Wyniesli_pamiatki_z_terenu_Auschwitz__Malzenstwo_z.html

A co?Bez wykrywki nikt nic nie znalazł?To zapraszam do Bełżca.Tam kości się walają . A tu afera o porcelankę.
Jak im z bramy napis ukradli to afera.A może by w końcu ktoś kto bierze za to pieniądze zaczął pilnować interesu?A nie że potem złodzieje i pijaki.Bo każdy pijak to złodziej

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:05 25-06-2011

Tyfus naprawdę przepraszam.Naprawdę nie wiem gdzie uchybiłem.Czyżbym napisał przez Ó wyraz ukradli?
http://www.odkrywca.pl/zale-z-serca-wyzujcie,689605.html#689605
http://www.odkrywca.pl/wysylka-helmow-za-granice,665876.html#665876
http://www.odkrywca.pl/allegro-morze,688584.html#688584
Tu masz próbki tego co przegapiłeś w tytułach.
Może lepiej pilnować własnych obowiązków zanim kogoś zjedziesz?
Forum główne Moderatorzy miedzy innymi Tyfus.A w tytule?.
Zanim post usuniesz to .....
A z drugiej strony cieszę się że wreszcie ort na Forum ZWYCIĘŻYŁA.Dlatego jestem gotów na drugi karton(oczywiście gdy u Tyfusa pojawi się pierwszy(uśmiech)).

kicereb - szanujemy mowę ojczystą, zwłaszcza na tym Forum - przypomnieć, czy forumowe upomnienie wystarczy ? "
Jak mam nie zgrywać niewiniątka gdy mi wyjeżdżasz z WYGRUBIENIEM"; a potem wygrubienie okazuje się wulgaryzmem?????????? (uśmiech)Poza konkursem to chyba nie onet a Ty nie jesteś modem na tym(onetowskim) portalu(Ty specjalnie z małej)
Ile razy prosiłem o reagowanie na niezrozumiałą polszczyznę?
A teraz ja jestem niezrozumiały bądź wulgarny?
Proszę Cię Tyfus , najpierw obowiązki , potem przyjemności.Zbanować mnie zdążysz ale wcześniej będziesz miał całą masę takich co to w razie wojny podetkną Tobie zaświadczenie o o Dyscośtampier.
(uśmiech)
Z poważaniem
Użyszkodnik

Z pokorą przyjęte.Głowa popiołem posypana.Ale To nie była pyskówka(jakbyś tego nie nazwał ) tylko ..................................
Nie napiszę(uśmiech) sam Moderator niech ma zadanie na dłuuuuuuugie letnie(uśmiech) wieczory.

w tym problemie nie mam wyrobionego zdania,prochy ich dziadków ,rodzin są w Oświęcimiu,na pewno nie dokonali tego z chęci zysków ,nie przyjechali aby wypoczywać,chcieli poznać kraj,zobaczyć ojczyznę swych rodziców,ciężko mi oceniać tych ludzi nie znając motywu postępowania.

Izraelska gazeta: polski sędzia był zbyt łagodny dla złodziei z Auschwitz

Szkoda, że polski sędzia z Krakowa był tak łagodny wobec dwojga pozbawionych sumienia Izraelczyków i nie wysłał ich do więzienia na kilka lat" - pisze o kradzieży pamiątek z b. niemieckiego obozu zagłady Auschwitz komentator izraelskiego dziennika Jediot Achronot".

Nie ma granic idiotyzmu, bezczelności i nie ma takiego dna, które mogłoby ludzi powstrzymać przed jeszcze dalszym pogrążaniem się" - ubolewa w niedzielnym wydaniu gazety autor komentarza Noah Kliger.

W piątek podczas rutynowej kontroli na krakowskim lotnisku w Balicach, przed odlotem samolotu do Izraela, funkcjonariusze straży granicznej znaleźli w reklamówce, należącej do 60-letniego mężczyzny i jego 57-letniej żony, dziewięć starych przedmiotów między innymi: łyżeczki, nożyczki, noże, porcelanowe korki do butelek. Jak wyjaśnili podróżni, rzeczy te znaleźli na terenie byłego obozu i zamierzali zabrać do Izraela.

Jak się okazało, para zabrała pamiątki z magazynów zwanych Kanadą", gdzie Niemcy gromadzili rzeczy zrabowane Żydom przywiezionym do obozu w celu zgładzenia. Zaraz po wyładunku na rampie mienie ofiar było zabierane do Kanady" i tam sortowane.

Jak powiedział w sobotę wiceprokurator rejonowy z Oświęcimia, Mariusz Słomka, małżeństwo Izraelczyków dobrowolnie poddało się karze pozbawienia wolności w zawieszeniu i zapłaty nawiązki na ochronę zabytków.

Prokurator nie podał wysokości kary, ani długości okresu próby. Powiedział jedynie, że zatrzymani po zakończeniu czynności prokuratorskich zostaną zwolnieni i będą mogli opuścić Polskę.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9846548,Izraelska_gazeta__polski_sedzia_byl_zbyt_lagodny_dla.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie