Skocz do zawartości

Łuska uświniona betonem.

vis1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie,zna ktoś bezinwazyjne sposoby pozbycia się efektów leżakowania w fundamencie?
Dostępne w handlu środki z tego co przejrzałem są na bazie kwasów,co oczywiście dyskwalifikuje użycie ich do mosiądzu.Dodatkowo zachowały się bicia tuszowe,których to nie chce się pozbyć.
Pozdro.

Napisano
http://forum.westerplatte.org/index.php?topic=475.0

kiedyś był wątek na forum,nie mogę go znaleźć ale był omówiony sposób czyszczenia tej łuchy.

ogólnie produkty:
http://www.artpol.gda.pl/index_h.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 13:20 13-06-2011
Napisano
Dzięki Panowie,ale po stwierdzeniu że eton" jest wyjątkowo marnej jakości,począłem go uprzednio namoczonego zdrapywać skalpelem i szczotą mosiężną.Na ten moment już praktycznie po problemie,teraz pozostała tylko nierówna walka w miejscu bić tuszowych:)

Niestety kolega Shluka nie raczył wyjawić swej magicznej metody,choć podejrzewam szczaw...

Pozdro.
Napisano
Widzę, że odgrzebaliście mój stary post, nawet nie widziałem, że ktoś się pytał o metody oczyszczenia.

Czyściłem w ten sposób:

Wystarczy wziąźć miskę z ciepłą wodą i CILLIT BANG kamień i rdza. Pryskamy całość Cillt'em, odczekujemy 3 - 5 minut i zmywamy całość ciepłą wodą pocierając miekką szczotką. Operację należy powtarzać aż do usunięcia całego nalotu. Większe nawarstwienia kamienia usuwałem tempym nożem. W miejscu napisów tuszowych trzeba ścierać wyjątkowo ostrożnie i kontrolować czy się przypadkiem nie ścierają za bardzo. Jak już uda się zetrzeć kamień, najlepiej przetrzeć całość oliwą z oliwek albo innym olejem, np. WD40. Wyostrzy to ładnie napisy. Po jakimś czasie łuska zacznie łapać patynę i będzie to jeszcze lepiej wyglądało.

W ten sposób pozbyłem się nalotu ale i patyny. Jeżeli napisy tuszowe są w stanie słabym, to będzie problem z ich zachowaniem.

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie