Skocz do zawartości
  • 0

szkielet karabinu

niechludow

Pytanie

Napisano
http://imageshack.us/photo/my-images/546/sdc10855.jpg/

więcej zdjęć nie mam, to zrobiłem na targu staroci.
sorry że nie na serwer Odkrywcy ale po zmniejszeniu fotki mało widać.
  • Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jakiś mauzer 98 k przerobiony albo oryginalny sztucer,w tym stanie nie podlega pod ust,o broni i amunicji,chyba że sąd będzie w błędzie.

jak już do duńskiego 98k kal.6,5 mm
a długość zamka i komory zamkowej możesz porównać z mauserem 98k.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 07:05 18-06-2011
Napisano
Oba mausery,pierwszy trąca kłusowniczą przeróbką - tandetnie wyglądające przyrządy celownicze,do tego spawane na frezie lufy ewidentnie pod celownik standardowy.

Druga sprawa,nie da się ustalić na 100% po zdjęciach zdekompletowanych szrotów jakie to konkretnie modele mausera.
Napisano
Podobną szczerbinkę miał mauser afrika korps dwa takiego standardu używały wszystkie myśliwskie odmiany.
Dałem tam link do manlichera też miał podobną szczerbinkę.
Tak samo jak Gwe 211H i nawet kaliber się zgadza, to samo tyczy się manlichera.
Napisano

Wszystkie znaki na niebie i na ziemi mówią, że jest to Mauser 98k, a mnie niech kolega do okulisty nie wysyła i niech nie kopiuje ekstów" visa, tylko sam zrobi test nie tylko na oczy, ale też na kojarzenie faktów i kształtów:

zaczep z linku który podałeś jest IDENTYCZNY ze zdjęciem które zamieściłeś i zamieszczam ja, z tym że w tym przypadku kawałek spustu jest urwany. Ponadto zaraz na początku zdjęcia widać zwężenie" bardzo charakterystyczne dla 98k, tam na końcu jest otwór na śrubę do mocowania z pudełkiem magazynka. Ponadto widać obok wcięcia na kciuk typową dla Mauserów szynę po której ślizga się zamek. Także ogólny kształt jednoznacznie wskazuje na Mausera 98k. Prościej już nie można a więcej tłumaczył nie będę bo już i tak mi ciśnienie kolego podniosłeś.

Napisano

z pośpiechu napisałem ślizga się zamek", chciałem napisać ślizgają się rygle zamka".

Zdjęcie nie jest moje, pochodzi z internetu ze strony
http://archiwumallegro.pl/komora_mauser_98k_sygnowana_wykop-438609376.html i służy tylko do porównania.

Napisano
Nie wiem co jest dla Ciebie IDENTYCZNE! w tych dwóch zdjęciach ale może masz inną percepcję.
Frez na zamek a raczej rączkę zamka jest zupełnie inny, może dla Ciebie kąt 90st z zagłębieniem na foto, to to samo, ale nie dla mnie.
Bez wymiarów mocowania pudełka, argumenta o nich są cokolwiek śmieszne.
Sorry kolego, ale sam sobie podnosisz ciśnienie swoją niewiedzą.
Urwany kawałek spustu, jak to nazwałeś w swojej doskonałości o wielki to nie to samo co 98K. Wystarczy się przyjżeć obiektywnie, a nie zaślepionym liczbą postów.
Napisano
Nie wiem jaki ma sens porównywania detali,które hipotetycznie mogły powstać z inwencji np: myśliwego,jak też o braniu możliwych ubytków materiału w wyniku korozji za celowo wykonane.
Zamiast się niepotrzebnie spinać może lepiej spytać autora wątku jak to z tym było?

Pierwszy nie wygląda na model „kurz” którym z dużym prawdopodobieństwem jest drugi pacjent.Ale przecież nie o to się rozchodziło,a o porównanie go do podanych typów przez kol V...
Napisano
Pierwszy nie wygląda na model „kurz” którym z dużym prawdopodobieństwem jest drugi pacjent.Ale przecież nie o to się rozchodziło,a o porównanie go do podanych typów przez kol V..."

O i tu widzę merytoryke z którą można polemizować.
Drugi pacjent na moje to 100% kurz.
Co do 1 niestety, bez dokładniejszych danych może to być mannlicher;Gew 211 czy inny czort....
jednakoż na 200% nie jest to Mauser 98 k.
Napisano
Kiedyś sądziłem, że adapter .22 wchodził do każdego standardowego mausera" i tego się trzymaj.

Adapter był docelowo do 98k,choć i takie coś używano:

http://www.mauser98k.internetdsl.pl/modkkw.html

http://www.surplusrifleforum.com/viewtopic.php?f=17&t=61612
Napisano
Nie kolego vis, oczywiście tak sobie klepię.
Czekam kiedy zauważysz jak ryglowany jest ten pierwszy mauser/mannlicher i jaka jest różnica między pierwszym a drugim.
Napisano
Co do trupa mausera,lufa jak w 98k wiec skłaniam się do myśliwskiej przeróbki takowego,raczej domorosłej niż fabrycznej.Komora przekręcana od innego modelu lub przerabiana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie