Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.7 ]

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 252
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano
Super fanciory, orzełki urzekają najbardziej ;(

A tak a propos panowie... wątek się dość długo ładuje... czy aby nie czas na część 8? :)

Pozdrawiam.

K.
Napisano
Danieloff napisał:Paul, ja już mam takie życiowe (nie)szczęście, że zawsze znajduję się w opozycji, taki los:-) Co do "kasku, jak niegodnie nazwałeś tego polskiego Adrianka;-), mam nadzieję, że po żmudnej konserwacji (ale nie "picu) pokażę go "urbi et orbi dokładnie 1 września. Do usłyszenia za 3 miesiące!"
I jak?
Piotrek
Napisano

Zapraszam Panowie do kolejnej odsłony naszych Wrześniowych skarbów

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=694519#1324107

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 00:54 05-10-2011
  • 7 months later...
Napisano

Lepiej późno, niż wcale - oto Adrian" z początku wątku. Niestety, blacha nie okazała się tak dobrze zachowana, jak to początkowo wyglądało. Nie udało się też uratować zbyt wiele farby. To, co zostało jednak mocno się trzyma.

Napisano

Za to nadspodziewanie dobrze zachował się fasunek. Skóra po konserwacji jest miękka, pachnąca juchtem i elastyczna. Wewnątrz są słabe ślady jednej pieczęci, ale niestety nieczytelnej. Jedynie w miejscu przylegającym do przestrzeliny skóra fasunku nieco się posypała, ale reszta wygląda jak widać na załączonym zdjęciu. Pozdrawiam.

Napisano
Demontowany był tylko fasunek. Czerep był czyszczony najpierw kwasem szczawiowym, ale z powodu braku efektów zastosowano hydrolizę. Po zabiegach hełm został zabezpieczony paraloidem. Rudawy nalot widoczny na blasze to nie rdza, tylko pozostałości czerwonej farby podkładowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie